Последната работа на Банкси в Ню Йорк се задържа по-малко от ден

Графитите му не бяха приети еднозначно в САЩ
24 окт 2013 17:56, Петя Славова
1
Последната работа на Банкси в Ню Йорк се задържа по-малко от ден
Графити на Банкси винаги предизвикват интерес. Снимка: Reuters

Умалено копие на египетския Сфинкс от Гиза, изградено от известния британски графити художник Банкси в задния двор на един от магазините в Ню Йорк, не оцеля и ден на избраното от твореца място, съобщи в. "Дейли мейл".

Произведението на Банкси е било демонтирано и отнесено с разрешението на собственика на магазина. Еднометровата скулптура от цимент и тухли, издигната от Банкси в двора на магазин за автомобилни части в Куинс, е порадвала феновете на графити художника няколко часа.

Собственикът Бернардо Велес е признал, че за това кратко време е успял да продаде фигурата на "настойчив" колекционер, пише БТА. Сумата на сделката не се съобщава.

Известният британски графити художник Банкси организира преди около 10 дни в Ню Йорк анонимна разпродажба на свои произведения, които предложи за по 60 долара, припомня в. "Дейли мейл". Разпродажбата се състоя в Сентръл парк. Предварителната информация за нея художникът съобщи на официалния си сайт.

Въпреки че в галерии подобни творби на Банкси достигат цена от 30 000 до стотици хиляди и дори до над милион долара, предлаганите за по 60 долара десетки произведения не предизвикаха голям интерес. За 7 часа бяха купени само 8 творби на цена 420 долара.

През септември световноизвестният британски графити художник Банкси обяви, че през целия октомври ще рисува произведения по улиците на Ню Йорк в рамките на акцията си "По-добре навън, отколкото вътре". Самият творец описа октомврийското си шоу като "изложба върху стени" по улиците на Ню Йорк. В сайта си Банкси съобщи, че желаещите да проследят уличната му изложба могат да го направят чрез аудио справочник, достъпен за мобилни телефони.

Първото творение на Банкси в Манхатън изобразяваше две момчета, които не се подчиняват на забраната за рисуване на графити. Надписът на творбата гласеше: "Графитите са престъпление". Творбата "Улицата играе" с двете момчета, държащи флакон с боя, обаче бе унищожена само ден по-късно. На 2 октомври се появи друг графит на гаражна врата в Манхатън. На нея Банкси е написал "Това е нюйоркският ми акцент".

Оттогава феновете на Банкси започнаха истински лов за нови творби на графити художника в Ню Йорк, които да заснемат и фотографиите да качат в Instagram. На 10 октомври в Източен Бруклин се появи поредната творба. Дошлите да я заснемат обаче се сблъскаха с неочакван проблем. Графитът бе скрит с картони и желаещите да го видят и снимат трябвало да платят по 20 долара.

Трима предприемчиви американци бяха решили по този начин да натрупат бързи пари. Много скоро обаче те бяха принудени от полицията да махнат картоните.

Акцията на Банкси в Ню Йорк не се приема еднозначно. Освен че първият му графит бе унищожен, няколко от творбите му са увредени от зложелатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да го "таковам" у вандала.