Локман Ал Шейх в „Мисията”

Художникът ни представя пейзажи от Ирак
30 окт 2013 11:05, Петя Славова
0
Локман Ал Шейх в „Мисията”
Снимка: Посолството на Република Ирак в България

Пейзажи от Ирак ще бъдат наредени в галерия "Мисията" от 5 ноември. Самостоятелната изложба е на Локман Ал Шейх, роден в Мосул, Ирак.

През 1965 г. завършва Монументално-декоративна живопис в Националната художествена академия в София при проф. Гочо Богданов. От 1965 до 1990 г. работи главно в областта на текстила като дизайнер в Центъра за нови стоки и мода в София.

След това се насочва към живописта, която и до днес е основна форма на неговата творческа изява. Въпреки това текстилът продължава да присъства в неговите произведения. Включва го буквално под формата на колаж, превръщайки десена и гънките на различни платове в детайли от картините независимо дали те са пейзажи или необвързани с конкретен сюжет композиции, отбелязват организаторите на експозицията.

Опитът му с текстилния дизайн присъства и в подчертано декоративния стил на автора, в който се приливат елементи и от традиционното източно изкуство, и от наследството на западния модернизъм. Локман Ал Шейх умело съчетава наученото в българския контекст с наследеното от ориенталската култура.

В този смисъл изкуството му трудно може да се причисли към познати тенденции на локалната ни сцена.
Различни по тема и стил картините му са обединени от искрящите цветове и от специфичния му подход, при който формата често навлиза в триизмерното пространство като релеф върху повърхността на платното.

Творчеството на иракския художник пренася в живописта въздействието на декоративните пана и килими, на стенописи и мозайки богато на геометрични форми и флорални мотиви, съчетани с импресионистични мазки и надиплена фактура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари