Трагикомедията на българското село: бедно, но пасторално

"Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров успяхме да видим по време на София Филм Фест
Обновена: 19 мар 2012 12:12 | 19 мар 2012 12:12, Петя Славова
2
Трагикомедията на българското село: бедно, но пасторално
Снимка: София Филм Фест

Докато колегите му правеха филми за селото, неговите герои се разхождаха из клаустрофобични апартаменти на големия град. След като се почувстваха емигранти в собствената си страна и видяха колко трудно е да бъдеш шивачка в София, персонажите на Людмил Тодоров решиха да усетят свободата на селото.

Именно там се развива действието в „Миграцията на паламуда”. Новият му филм тръгна със скандал, чрез който режисьорът ясно показа позицията си, с която обвинява собствениците на големи киносалони, че монополизират пазара на българска продукция. Във филма, който бе показан и по време на 16-ото издание на София Филм Фест,  видяхме доста непознати лица, редом до големи актьори като Ицках Финци, Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев и покойният вече Велко Кънев.

Историята ни запознава с двама художници, които се опитват да продадат изкуството си в малките населени места, където парите са кът, а истинските ценности почти не се виждат.  Хората на село живеят в такава нищета, че са готови без свян да откраднат дори от циганите.

Все пак Людмил Тодоров не ни лишава от надежда, че българинът въпреки трудностите, не е загубил чувството си за хумор. От една страна може като дете да се чуди на пукащата в огъня пластмаса, а от друга да се хвърли в реката за да спаси икона. 

Още по темата

И така, освен потънало в немотия, ще видим българското село и чрез пасторалните кадри, които е уловила камерата на Рали Ралчев и някак премереността на трагикомичната среда, в която растем и се развиваме.

Без да раздава присъди режисьорът ясно позволява да се разбере разликата между „изящното изкуство” и истински ценното, между този, който се харесва такъв какъвто е, и този, които иска повече от живота, между пътя, в който едни се разхождат с кръст забоден в колата, а други не искат и да знаят, че нямат спирачки, защото животът може да се живее и без бариери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
людмил тодоров прави много добро кино, гледайте го и няма да съжалявате! както шивачки, емигранти, любовното лято на един льохман. добро кино
1
0
 
4
 
! Отговори
4321 преди 12 години
Filma e mnoooogo dobur. Smeshen, estestven, lek, vedyr. Bravo na avtorite.