Какво е началото и какъв ще е краят на Бог?

Отблизо с основните религиозни течения
28 фев 2013 08:06, Петя Славова
18
 Какво е началото и какъв ще е краят на Бог?
Снимка: ИК "Изток-запад"

За да се запознаем отблизо и да проследим произхода и развитието на основните религиозни течения на монотеизма, трябва да разгърнем внушителния труд „Еволюцията на Бог” на Робърт Райт, който не само ни показва истинското лице на юдаизма, християнството и исляма, но успява и да го реабилитира, противопоставяйки го на съвременните крайни тенденции.

Чрез „Еволюцията на Бог” Робърт Райт ни повежда на стремително пътешествие из историята и прави откритие с изключителна значимост за съвременния свят: в еволюцията на юдаизма, християнството и исляма има модел, а в техните свещени писания се разкрива „скрит код”. Със своя прочит на тези текстове в светлината на условията, при които са възникнали, Райт ни демонстрира какви са силите, които неведнъж са извеждали авраамическите религии от войнствеността и нетолерантността до по-високо ниво на нравственост. Освен това ни показва как днес тези сили могат да подкрепят отново тяхната дълбока тенденция към хармония, а анализът му ни изправя пред възможността за помирение между наука и религия... Като си служи с призмите на археологията, теологията, историята и еволюционната психология, Райт нееднократно опровергава клишираните и често погрешни схващания за монотеистичните религии, доказвайки например, че противно на вярата, че Моисей е донесъл монотеизма в Средния Изток, древните израилтяни всъщност са били политеисти чак до тяхното вавилонско изгнание.

Или пък, че Иисус в действителност не е казал „Обичайте враговете си!”, нито е възхвалил Добрия самарянин. Тези неточни цитати са били вмъкнати в Свещеното писание десетилетия след Разпятието.

Също така, че Мохамед никога не е бил войнствен религиозен фанатик, нито благ духовен лидер, а трезв политик прагматик, флиртуващ с политеизма в опит да създаде коалиция.

Райт демонстрира, че колкото и погрешни да са нашите традиционни представи за Бог, тяхната еволюция указва към една трансцендентна перспектива: че религиозното търсене е основателно и че съвременният научен светоглед оставя място за нещо, което би могло да бъде наречено божествено... Амбициозен и блестящ като изпълнение, сензационният научен бестселър „Еволюцията на Бог” ще промени завинаги нашето разбиране за Бог, за произхода му, както и за неговата и нашата посока на развитие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
28
 
! Отговори
Василев преди 11 години
Чудесна книга за мислещи хора.
17
6
 
19
 
! Отговори
Неймлес преди 11 години
Защо накрая не забранят на такива убитаци да се изказват на религиозна тематика! Това е Ерес, на моменти се чудя колко е било Голямо сърцето Христово, да спаси предателите си и тези които като ходят цапат земята?!??????????????
16
8
 
22
 
! Отговори
И аз преди 11 години
Всеки които отрече божественото начало и започне да пие от чашата на познанието щом стигне дъното открива Бог
15
5
 
20
 
! Отговори
Дао Дъ Дзин преди 11 години
ЕДНО Дао, което може да бъде изказано,не е вечното Дао.Име, което може да се назове,не е вечното име.Безименното е начало на небето и земята.Назованото е майката на десетте хиляди неща.Когато е лишен от желания,човек може да съзре тайното.Когато е изпълнен с желания,човек може да съзре проявеното.И първото, и второто,избликват от един и същи източник,но се различават по име;това се проявява като тъмнина.Тъмнина сред тъмнина.Портата към всички тайни.
14
12
 
27
 
! Отговори
Росен преди 11 години
Ако искате да научите за Бог и за самата му същност, прочетете Библията от Битие до Откровение! И все пак не я четете като всякаа една книга, защото Библията не е обикновенна книга, а живото Слово на Бога.. толкова много истини и поуки има в Неговото Слово!
13
11
 
21
 
! Отговори
някой преди 11 години
"Или пък, че Иисус в действителност не е казал Обичайте враговете си!, нито е възхвалил Добрия самарянин. Тези неточни цитати са били вмъкнати в Свещеното писание десетилетия след Разпятието."Ясно ми е що за книга е това! Добре все пак, че не казва, че Иисус е измислица и никога не е съществувал. Понеже така твърдяха другарите едно време.
12
15
 
24
 
! Отговори
някой преди 11 години
"Какво е началото и какъв ще е краят на Бог"Начало и край имат само преходните неща, като човека например. Бог, бидейки безграничен, както във времето, така и в пространството, не може да има нито начало, нито край.
11
5
 
35
 
! Отговори
Джошуа Трий преди 11 години
Чел съм книгата в оригинал и не е никак лоша, даже напротив - доста обективен поглед е към монотеизма не само в исторически, но и в настоящ план. Робърт Райт е пич.
10
11
 
24
 
! Отговори
e преди 11 години
Не съм прочел статията,обаче мога да ви кажа със сигурност ,че дарвинови теории,папски,попски и тези на ходжите нямат нищо общо с Божията истина описана в Новия завет.Просто "притурване и изваждане от Книгата на Живота"
9
5
 
30
 
! Отговори
Дон Амиго преди 11 години
Авторът на книгата не е нито атеист, нито теист, а по-скоро агностик-пацифист и социолог. Има доста инатересни негови лекции в TED, които горещо препоръчвам да изгледате. Ако "Еволюцията на Бог" е дори и наполовина любопитна и адекватна, колкото въпросните лекции, значи ще си струва oт-дo!
8
8
 
22
 
! Отговори
НИЦЦШЕАНЕЦ преди 11 години
Предпочитам да чета нещо по-старо,но хиляди пъти по-разумно от дрънканиците на религиозната откачалка ,написала кнугата..."Човешко,твърде човешко" - Ф. Ницше"Генеалогия на морала" - Ф.Ницше"Залезът на боговете" - Ф. Ницше"УТРИННА ЗАРЯ,мисли за моралът като предразсъдък" - Ф. Ницше.Екзистенциализма и марксизма са в основата на съвременната философия,включително на постмодернизма. Да свързваш екзистенциализма и атеизма със някакви комунистически режими е смехотворно,Бог пукна отдавна!!!!!!!
7
9
 
27
 
! Отговори
до имигрант преди 11 години
Какъв Маркс, аз съм атеист ,но ницшеанец. Атеисти са всички разумни същества! Атеизма не е плод на комунизма,той е дълбоко осъзната позиция,която е силно вкоренена в екзистенциализма и постмодернизма,сиреч атеизма е "религията" на хилядолетието,бих казал,че религията е мъртва, Бог е мъртъв,както казва Ницше,а в последно време просто се наблюдават последните стонове на този звяр,но той никога няма да възкръсне,дори и да напишат пет милиарда подобни книжленца,които стават само за подпалки.
6
8
 
29
 
! Отговори
Хелена преди 11 години
Игнорирам поредната доза нелепи коментари (ясно е, че българинът не заслужава подобни ценни и провокативни издания) и си записвам да потърся книгата; изглежда ужасно интересна.
5
3
 
27
 
! Отговори
до АА преди 11 години
Може и така да е, но това не променя факта, че си доста зле с граматиката!
4
8
 
30
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
От малкото коментари тук стигам до извода, че е по-добре българите да си четат темите за безредиците на гладните тълпи по улиците вместо да коментират тук по въпроси които нито разбират, нито имат желание да разберат.А на всичкото отгоре са готови да прегърнат религиозната доктрина на Маркс, Енгелс и Ленин - за диалектическия материализъм, атеизма и прочие дивотии.Впрочем, мавзолеят на комунистическия Бог още е на Червения площад, който иска може да му отиде на поклонение ...
3
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия съвременни книжлета са по-зле от апокрифна литература!
2
20
 
33
 
! Отговори
АА преди 11 години
Тея глупави религий ще ни погубят ,само ни насъскват да сме срещу другите.
1
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Филосовски"изгъзици ДОКАЗВАЩИ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!