Децата сами избират най-добрата книга

Те ще са журито, което ще награди творбите с "Бисерче вълшебно" 2013
Обновена: 21 мар 2013 12:30 | 21 мар 2013 12:30, Петя Славова
0
Децата сами избират най-добрата книга
Снимка: Булфото

Малките читатели ще се превърнат в жури и ще изберат най-добрата детска книга за годината. Те ще могат да наградят своя фаворит с отличието "Бисерче вълшебно" 2013 г. с помощта на онлайн-гласуване, което стартира на 20 март. Подобна инициатива се случва за пръв път в България. Поводът за конкурса е международният ден на детската книга (2 април).

Организатор на събитието е сайтът Детски книги (www.detskiknigi.com). Конкурсът е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Целите на проекта са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Желанието на организаторите е да срещнат българските деца с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси, и да насърчат активното четене сред подрастващите. Инициативата е подкрепена и от българските учители и библиотекари.

Лесно е и самото участие в конкурса. В него може да се включи всяко дете на възраст от 7 до 14 години. То има възможността да гласува онлайн за своята любима книга на www.biserche.com. Номинираните заглавия са в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.).

Те са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн, като крайният срок за това е 15 април. Важно условие е и това, че всеки има право само на един глас.

Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21 април по време на Празника на детската книга в София.

За своя принос към избора на най-добрата книга всяко от включилите се в гласуването деца ще получава почетна грамота. Две от тях, гласували във всяка възрастова категория, ще получат и голяма награда – комплект книги и велосипед.

На още четирима участника ще бъдат връчени книги със специални послания от български издатели.
Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие ще откриете и на www.biserche.com.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари