Как животните са населили Земята

Обяснява Петър Берон в "Загадки на зоогеографията"
23 окт 2015 09:45, Петя Славова
1
Как животните са населили Земята
Снимка: ИК "Изток-запад"

Как животните са населили Земята разкрива проф. Петър Берон в „Загадки на зоогеографията“. Книгата разглежда съвременните тенденции в зоогеографията. Идеята тези въпроси да бъдат обяснени идва първо по време на множеството пътувания на професора до най-диви места, а също и от интереса на негови студенти и колеги. Обсъждат се хипотези за заселването на островите Мадагаскар, Нова Зеландия, Фиджи, Нова Каледония и много други области на земята и океаните.

Наред с миналото на Сахара и Антарктида не е пропусната и фауната на Балканския полуостров. Има данни за тайнствената фауна на пещери като Мовиле и Айалон. „Загадки на зоогеографията“ проследява разпределението на животните първо чрез някои по-любопитни казуси на цели разреди и семейства; после отразява и териториалното разпределение по районим накрая са събрани най-причудливите и любопитни открития.

Книгата е богато илюстрирана със снимков материал и свидетелства за вече изчезнали видове. Тя се позовава както на основополагащи трудове по темата, така и на някои от най-новите такива – много от тях са дело на латиноамерикански автори, чийто принос по темата е особено значим.

Д-р Петър Берон е роден в София през 1940 г. Работил е в Института по зоология при БАН, директор е на Националния природонаучен музей над 10 години. Една от специалностите му е пещерната фауна. Изследвал е много пещери на Балканския полуостров, в Индонезия, Корсика, Нова Гвинея, Африка, Южна Америка и др.

Ръководил е експедиции в Куба, Китай, Виетнам, Африка, Хималаите и др. Открил е и е описал много нови животински видове. Изследовател е и на фауната на високите планини по света и е публикувал редица трудове по зоология. Преподавал е зоогеография в София и акарология в Пловдив. Със спелеология се занимава цял живот, председател е на Българската федерация по спелеология от 1985 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агент Бончо. Помним го.