Равносметката в "Преходът. България 30 години по-късно"

14 автори с наблюдения и идеи
1 ное 2019 17:03, Петя Славова
58
Равносметката в "Преходът. България 30 години по-късно"
Снимка: ИК "Колибри"

На 1 ноември, по случай Деня на народните будители, излиза от печат сборникът "Преходът. България 30 години по-късно", в който 14 български публични личности и интелектуалци споделят идеи и наблюдения относно българския преход към демокрация.

Сборникът е стегната, любопитна, блестяща като замисъл равносметка на постигнатото и непостигнатото в различни области на обществения живот в България през последните трийсет години, определяни от едни като завършил, от други като незавършил, от трети като перманентен преход от диктатура към демокрация.

Мнението си по тези нелесни въпроси са изразили откровено и (без)пристрастно следните небезизвестни автори (по азбучен ред, от А до Н): Александър Андреев, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Георги Лозанов, Евгений Дайнов, Емил Хърсев, Иван Кръстев, Иван Стамболов-Сула, Искра Баева, Мария Василева, Михаил Иванов, Николай Михайлов.

Представените автори имат различни политически убеждения, тръгват от различни позиции, хвърлят различен поглед към миналото и настоящето, виждат началото и края на периода в различна светлина, извеждат от съпоставката преди/след различни заключения.

Статиите им свидетелстват за многообразието на свободно изразените възгледи, становища и тълкувания на развитието на демократичните процеси в България. Ако има нещо, което да ги обединява, то това е може би общият им песимистичен оптимизъм, опитът им да видят доброто в недотам доброто и да извлекат от него възможност за бъдеще.

Премиерата на книгата "Преходът. България 30 години по-късно" ще се състои на 6 ноември, сряда, в литературен клуб "Перото", НДК, от 19.00 часа в присъствието на авторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: сборник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 30 год, България стъпка на криво, и тръгна в грешна посока. 30 год вървим през просото а не в пътя където трябва. Можеше да бъде златен период в който да използваме възможноста като нация и да се развием, но вървяхме усилено къп пропастта. Много казват че било голям успех влизането в ЕС. Щеше да е успешно ако бяхме влязли с индустрията, селското стопанство, и с гордост през голямата врата, а не като бедняци молещи се за залък. Сега сме една сянка и зависеща територия, управлявана от мафия.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Смятай какъв неудaчник си за да се налага жена да те спасява от клошарския живот. Аз на твое място бих се срамувал да говоря за това, пък камо ли в Интернет, но ти явно даже си горд с "постижението" си. Хахахахахаха
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да наричаме нещата с истинските им имена,а именно. Това не беше"преход"а разсипията на България!
24
5
 
2
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Ти си се преборил. Аз още търпя необразовани и нафукани българи защото бях лигла. Ако тогава имах твоита воля щях да остана и аз. Прибрах се и сгреших.Сега въпреки че съм вишистка ме тормозят по необразовани от мен защото са стари във фирмата. Много е убидно.Но за да избягам пак ми трябват пари.затова търпя. Страх ме е да спя под моста но ти се възхищавам че сега си добре.не като мене да ги търпиш тия *** за пари
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 30 години едни подрипваха и ревяха като мага рета по площадите, за да качат на власт некадърниците и престъпниците, които бяха основата на мафията. Те го искаха, ние всички я получихме тази власт на мафията на демократите. Сега сущите дето ни натресоха мафията, продължават да говорят за комунисти. Никакъв срам нямат, а са и нагли, много нагли.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметката:Ами три милиона назад със населението.Огромна бедност сред преобладавата част хората. Родният бизнес съвсем незначителен процент от икономиката.Пълно безверие на млади и стари за бъдещето на България.Някой друг да продължи!
21
3
 
4
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Да анонимен прав си. Ние наивниците останахме тук и сгрешихме. Желая ти всичко добро. Аз съм ок с това. Не съм ок със злобните българи у нас които не те уважават. И 2 висши да имаш пак ако са се домогнали да по голяма власт те унижават за жълти стотинки.Ще се махна и аз някои ден.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Никога не бих избягал от България с мисълта да се спася единично... Ами останалите българи ? Не ти ли става неприятно, когато си живееш добре, а съгражданите ти се гърчат от бедност ?
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 25 години не съм в територия ви. Тръгнах през 1994 година. Тогава неможехме да се разхождаме из европата. Екскурзия с Шенгенска виза за закупуване на автомобил. Отидохме 15 човека. Трудностите които преживяхме не ги пожелавам на никого. Спане под мостове, ядене от контейнерите на лидъла, работа на черно. И така до момента в който се ожених за Австрика. Тогава живота тръгна. Добре платена работа две деца нов автомобил и след 15 г. ще се пенсионирам с Австрииска пенсия. А вие още сте в преход.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли скачахме по площадите.30 години по-късно да ни управляват пребоядисани комунисти и мутро-тикви.При това прости, крадливи и некадърни.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметката - над 3000 ликвидирани предприятия и заличени държавни активи на стойност над 400 млрд долара, българската дръжава е формално ликвидирана и абдикирала от функциите си, а българинът е принуден да се бори за биологическото си оцеляване !
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките автори имат своята вина да се обуначи населението с лъжи относно държава ,демокрация, правово общество ,морал и икономика на свободен пазар .Изключително зловредни и некомпетентни са всички писали се интелектуалци в този сборник .
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е така всички реват , че са зле. Защото скороста е малка за да сме като другите европейци на 100%. Баковата ни система мудно се реформира, земеделие, търговски регистър, местната власт заспала, ж.п. транспорт, речен по Дунава. И много други . Като голям % градско население спрямо селско.
14
1
 
17
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
30 години след прехода младите още бягат в чужбина. Някои на средна възраст доста се оядоха докато грабеха държавните предприятия. Малко от тях са пред съда.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5% от хората са много по-добре. 15% са нито по-добре, нито по-зле и 80% са много по-зле, като повечето са нетърпимо по-зле.
12
3
 
16
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 4 години
До ... Много по-добре сме от преди, само избушените каскети реватПо-добре сте само предателите *** и майкопродавци които убивате България с 30 години икономически и здравен геноцид срещу българския народ.Но България ще пребъде а вас пак ще ви изчегъртаме и ще ви изхвърлим на бунището на историята където ви е мястото.Скоро ще има Втори Народен съд. Скоро!
11
1
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
30 години стигат!
10
1
 
21
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
за 30 години сме тотална разруха и упадък
9
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-добре сме от преди, само избушените каскети реват
8
1
 
11
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До Анонимен 7Не само мърдат, ами и ни управляват, та и децата и внуците им...