8 млн. ръкописи от Националната библиотека са застрашени

Причините са остарялата материална база, каза д-р Димитров
10 ное 2021 10:13, Ния Христова
18

8 милиона ръкописи от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" са застрашени от унищожаване, тъй като се съхраняват в неподходящи условия.

"Причините са остарялата материална база. След като тези фондове в Националната библиотека са застрашени, след като в нея има недостиг на пространство, нейните фондохранилища са изнесени на повече от 70-100 км извън София в сгради, които не се подходящи за съхранение на такива ценни ръкописи", обясни експертът по опазване на културно-историческо наследство д-р Красимир Димитров пред Bulgaria ON AIR.
 
Той описа условията в изнесените фондохранилища са "гротескни".
 
"Тези условия, в които се съхраняват документите в момента, са изключително неадекватни. Трябва да се направи нова сграда, която да бъде проектирана за хранилище. Това означава вентилация, температура, режим на влажност, едни добри рафтове – а не дървени стелажи. Има достатъчно терени в София – и общински, и държавни – които биха могли да се предоставят", посочи д-р Димитров.
 
"Да, това е в прерогативите на Министерството на културата, но то е с изключително нисък бюджет. Трябва да се тръгне oт хората, които се занимаваме с този проблем, и да стигне до обществото", подчерта той.
 
"Четенето е първият етап, следващият етап е писането. Една нация, която не чете и не се интересува, не може да борави с информация. За съжаление, сме далеч от тези центрове на духовността. В по-малките градове и библиотеки - там са много по-близко до тази идея, приобщават обществото с различни събития и празници... В София също може да се случи", смята д-р Димитров.
 
"Ръкописите няма да бъдат унищожени, но могат да бъдат похабени. След това процесът по реставрация е бавен и скъп. По-евтиното и по-бързото е да се направи нова сграда и да се изнесат фондохранилищата в адекватна среда, отговаряща на нормите на книжовното дело и архивистиката, и те да бъдат достъпни до гражданите", завърши експертът по опазване на културно наследство.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Днеска будуват , утре флиртуват , вдругиден си пазаруват , после пък празнуват и накрая пак пируват . Седмицата свърши , месецът привърши и годината завърши , а работата си ...не свърши . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. София, България (2014).
15
2
 
3
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Поредния, дето иска пари. Ами, занеси ги у вас, бе. Щом са толкова ценни тези ръкописи, и щом си такъв патриот, спаси ги. Стига иска пари !
14
1
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Няма нищо.по-ценно от оригинала и той трябва да се запази, ако разбираш какво искам да кажа.Дигитализацията е за по-масова употреба, а и лесно се фалшифицира.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Условията в националната библиотека може и да са гротестни, но пък баце лично раздаде 50-100 милиона лева на поповете да си оправят църквите, та хем и поповете да се облажат, хем и агитацията да върви, на чужда сметка.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не се е намерил някой клошар да и драсне клечката?
11
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Дванадесет години управление на България от Горбачово-Путино-Елцино-Ердогановата Мафия. Искат да заличат Родът ни. Аз обаче искам руските турци гнусни да върнат архивите ни. Искам да върнат в частност една дебела червена книга,в която е описан произходът ми от Вокил. Открадната е село Цалапица. Била е за последно в къщата срещу черквата(не унищожената ,а действуващата днес). И баба ми Надежда и дядо ми Стоил са наследници на Вокил. Руснаците са изверru!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим всички на нашия културен мецен Бойко Методиев Борисов - Баце! Това не ни треба за да ме разберат всички!
9
4
 
2
 
! Отговори
защо преди 2 години
"Това означава вентилация, температура, режим на влажност...."Някой спомня ли си каква сграда имахме? Някой спомня ли си за резила при разрушаването и? Някй помни ли имената на биещите се в гърдите, че те са бутнали "комунизма" в България? Някой ще потърси ли отговорност за новите и стари разходи?
8
1
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
Сметнете колко пари ви трябват, убедете хората, че няма да ги откраднете и ги помолете за помощ. Само не знам как ще ги убедите, че няма да има кражба ...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой е позволил изнасянето им в неподходящи условия и защо? Защо за това научаваме сега, а РадеФ или БорисоФ не са били уведомени своевременно? Нещо ми намирисва на българска работата - имаме работа да вършим, за която крайният срок е бил вчера! Затова сме и на това положение, не заради политиците, а заради народа, който все чака последния момент или мвкй да му реши проблемите просто ей така!
6
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Събориха и готова децка болница на 17 етажа да крадат 100 милиона за нова :)))
5
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мудерна библиотека иска колко милиона му тряят :)))
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то кое ли не е застрашено - у нас всички паметници на културата се рушат, уникални природни забележителности се замърсяват... Ама иначе са ни най - важни "зелените сертификати"...
3
3
 
1
 
! Отговори
Жертвите са тук преди 2 години
Борисов е продавал Българи като роби на ЦРУ за сателитно проследяване и гаври
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ръкописи трябваше отдавна да са скенирани и да са в дигитален вид. Наистина има ценни неща, особено от османския период! Тук имаше и специалисти и традиции в османистиката, но всичко е на самотек.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правите какви ли не дарителски кампании, а за спасяването на ръкописите имаше само една, ако не ме лъже паметта. Направете нова кампания с СМСи, моля ви. Така и бедния човечец ще може да даде 1 лв за запазване на важни документи и литература.