През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
27
 
13
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
За сведение на всички, които не си заключвали къщите, но никой не ги е обрал, всички сме били обрани от соца, защото ни "оставиха" над 26 млрд. лева вътрешен дълг, който не беше изплатен. Естествено, те не знаят за него, защото никой не им е казал, а което не знаят, не е било. :) Макар че документите си стоят в архивите и по време на делото за престъпленията на другарите никой не ги е отрекъл. Но не са официално публикувани никъде и няма как всеки да си направи справка. За това става дума.
179
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Дааа 167 Пишман учените ги създаде социализмът. Те още тогава фалшифицираха историята на България.
178
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Възможно ли е да се промени това предначертано бъдеще на човечеството в комунизъм и фашизъм? Да възможно е като животът започне отново от амебата, след ядреният апокалипсис! Става като в капан на времето, ако човечеството не приеме една от двете форми на социално управление и живот.
177
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се съобщаваше официално. Но мълвата се разпространяваше и понякога раждаше градски фолклор. През последните 10-15 години на соца хората в големите градове и особено в София бяха пропищели от квартирни кражби и разбити мазета и мансарди. Явно беше, че много добре се е знаело кои семейства са по-заможни, кои имат злато, кои пазаруват от Кореком или носят ценни вещи от чужбина. Дали престъпният свят си е имал собствено разузнаване или длъжностни лица са му "снасяли" информация, това не знам.
176
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затова и днес на банките в европейският парламент един до друг стоят синовете, дъщерите и внуците на комунисти и фашисти, пребоядисани във всякакви цветове на политическият спектър, но в сърцето си са достойни наследници на бащи, майки, дядовци и баби - фашисти и комунисти.
175
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който не успее да достигне съвършенството на Христос, ще го покоси или болеста Х, или HIMARS. Гарантирано от новият световен елит.
174
3
 
8
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 2 месеца
До Анонимен 164 А сега ич не се краде, ама не кой какво може ами еврофондове и комисионни ....
173
8
 
12
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 2 месеца
Тогава не заключвахме и не си спомням да сме обирани :) До 1989-2000г. 3/три/ пъти ни разбиваха апартамента :) при това с желязна врата и 2/две/ ключалки :)
172
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До До 160 168 Аз, по принцип, говоря за тези някои :), защото те управляваха. Идеалистите бяха използвани да бъдат сочени с пръст, като добър пример. Но те нямаха думата за нищо важно. Мафия за един ден не се създава :) Каквато и да е системата. Всъщност, соцът беше мафия, по същество. Престъпници на власт. И сега е така. Продължават да ни управляват пак те, по малко по-различен начин. Преди биеха милиционерите. Сега, като много пречиш, ще те набият ц....те и е криминално, а не - политическо.
171
6
 
10
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Дааа 167 Колко от вас, тук многознаещите, беше информиран за външния дълг на България през 1988 г., например :) Какво да фалшифицират. То не беше написано.
170
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Селянинът от ТКЗС-то като му трябва зърно за животните си го носи направо с трактора от нивата в двора. Много тежко робство и тирания.
169
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 164 Тежко робство било, а! Дай боже на всекиму такова тежко робство и тирания. Турците като тръгнали на екскурзия за Турция са се чудили, как да пренесат парите си натрупани през тежкото съвеЦко робство - в злато ли, във валута ли?
168
5
 
13
 
! Отговори
До 160 преди 2 месеца
Гледай по комплексно на нещата. Не е въпроса в "другарите", някой от тях действително забогатяха, други - идеалисти, си останаха бедни. Проблемът е в системата, когато има частен капитал, борба за лично забогатяване, винаги се създават мафиотски структури, това е неминуемо - корупция, убийства, на повърхността изплува най-лошото в хората. Преди 1989 се живееше спокойно и безгрижно, макар и без дебели банкови сметки.
167
6
 
22
 
! Отговори
Дааа преди 2 месеца
Така се трие история. Фалшиви д-ри, професори, академици пишат лъжи с парите на сорос и америка за България. Те нас не могат да излъжат, те се целят в бъдещето и децата ни. Утре когато ни няма, "истината" ще бъде тази, съчинявана от тези фалшификатори.
166
8
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 162 Ето, защо трябва да се публикуват документите :) Сега Вие лесно можете да твърдите, че лъжа, защото документът, с който министър-председателят през януари 1990 г. признава този дълг не е наличен за обществено ползване. И всеки разсъждава безсмислено по темата, като Вас.
165
3
 
24
 
! Отговори
Ежко преди 2 месеца
Имаше тежки престъпления,ама не съм уверен,че някой извършител се е измъкнал с условна присъда!Това е разликата!
164
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По времето на съветското робство се крадеше жестоко. Всеки крадеше, кой каквото може.
163
4
 
15
 
! Отговори
Мазен лакей преди 2 месеца
Поредния лакей, дето с слугуване на властимащите си докарва безгрижно съществуване.Половината ми живот мина през социализма, много неща видях. Тогава ей такива като тоя се скъсваха да пишат книги за славните ни партизани и как комунизъма ще победи. Рисуваха картини на светлото бъдеще, пееха песни за добрия комунисъм и какви сме късметлии че не живеем в гнилияя капитализъм. СЕГА, същите тия пишат книги колко е добре през капитализЪма и "експертно доказват" клко е било зле през "гнилия комунизъм"
162
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До :) Стига лъга! В соца не е било възможно да има вътрешен дълг. Парично - стоковите обръщения са в съвсем друг вид, различен от капитализма. Парите са с ограничени функции, до пълното им премахване в комунизма. Дългът на всеки гражданин в България е бил само една глупава формалност и той нямало е да има никакво отношение към неговото бъдеще, когато парите нямало да ги има. Дългът не е имал такива качества, каквито го има в капитализма, където собственикът му в повечето случаи се заробва!
161
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До До 157 159 Създаде се от десето, разбира се - новите капиталисти :) И се отличава от другите по това, че се създаде отгоре надолу и се състоеше от борци. :)