През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
6
 
! Отговори
Тралалол Алабала преди 2 месеца
Просто не му пишете на :) ! Не е луд , само се прави на улав за центове! Провокаторче на мижава заплатка, не му пишете да му давате хляб!
139
14
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Похвално! Дано и други историци започнат да проучват архивите и започнат да публикуват истината, която беше скривана с години от нас. Истината трябва да е достъпна. Дали всички ще поискат да я знаят, не е сигурно, но трябва да е на разположение.
138
1
 
16
 
! Отговори
Юлия преди 2 месеца
България от 30 години е една магистрала за наркотици, мигранти и контрабанда. Организираната престъпност се бие със зъби и нокти за Капитан Андреево. В парламента са пионките им. Истинските играчи не им се знаят изобщо имената.
137
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българка 129 Не е вярно, че престъпленията някога са били предимно битови. Масово имаше и служебни и злоупотреба с власт, и с влияние и т.н. Сегашната корупция е наследство от тогава. А точно преди Прехода същите комунисти какво вършеха, е друг въпрос. Партията ги закриляше.
136
1
 
18
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Откакто свят светува е имало престъпност. И ще продължава да я има.Историята се пише от силните на деня чрез тяхните спонсори.Мога да говоря за периода от 1975 до наши дни. Преди 10- ти 11.89г.имаше престъпност- кражбите на части и вещи от МПС бяха най- срещаните,кражбите от жилища и др.дребни престъпления. Убийствата и грабежите бяха рядкост.Хората се разхождаха спокойно до малките часове.Проституцията и наркоманията беше сред висшия и културен елит. Обикновеният човек живееше спокойно. Това е
135
2
 
7
 
! Отговори
до 128 единствения преди 2 месеца
Ти да не си пиян, или просто няма лудница за теб? Единственя масов убиец?!?! От комунизма е?!?! Я направи една бърза справка по колко пъти на година са масовите убийства в училищата в САЩ. Ще ти дам жокер 635 са само в училищата само за 2023! Пак заповядай!
134
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някаква тъъъпа пропагандистка статия много нагло ни будалка с Пропаганда?!? Абе я се скрийте бе лъжци. Защо при социализма хората си правеха къщите с врати без ключалки??? Като чуя "български историк" се сещам за историците от СУ, които имаха нахалството да публикуват "научни" трудове за благоденствието на българите в османската империя, след като са получили един хубав подкуп (грант) от Турция. Авторчето на това нещо също е грантаджия, безсмислено е да се занимаваме с него.
133
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Информационно затъмнение имаше при комунизма. С думи прости- криене на истината.
132
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Българка 129 А някъде по света да има така бързо и ефективно изградена организирана престъпност от спортисти :)
131
3
 
6
 
! Отговори
Не знам преди 2 месеца
Ама помня бях 4-5 годишен в началото на 80-те когато ни откраднаха колата пред блока . Не е тежко престъпление но се случи . После я намериха оставена извън графа . Очевидно го бяха направили от хулигански подбуди и не ги е било страх от закона .
130
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До до 119 да бе да 127 Нали затова ни стои прокуратурата от соц тип :) Едни да обвинява, а други - да закриля :)
129
2
 
15
 
! Отговори
Българка преди 2 месеца
Кой пък е казвал, че през социализма е нямало престъпления? Имаше, разбира се. Просто бяха в пъти по-малко и предимно битови. Разкриваха се веднага и се на казваха ефективно и моментално. Това е. Днес държави като България са рай за престъпността. Особено организираната. Някой да е чул за ефективно наказан едър престъпник? А у нас корупцията и контрабандата са националени спортове. Няма държавна служба, в която да не се присвояват ежедневно милиони. През Капитан Андреево какво минава ежедневно..
128
4
 
4
 
! Отговори
Да за това преди 2 месеца
Единствения масов убиец е от комунизма къде изперква след като гледа филма Белязания и изтрепва маса народ
127
2
 
9
 
! Отговори
до 119 да бе да преди 2 месеца
Наистина от тази порода сте много ниско интелигентни, явно за това ви и избират! Ти липсата на престъпност като елфическата гора ли си я представяш! За да няма престъпност сред мирните хора ТРЯБВАТ ЗАТВОРИ в които трябва да живеят престъпниците! А не както сега разни Гьонови и Нотариуси и Пепита да раздават справедливост според получената комисионна! Всеки ден ловят някой с 50 предишни присъди и 2 висящи за убийство примерно! А ако бяха в затвора нямаше да са сред нас! Сега изясни ли ти се?
126
3
 
1
 
! Отговори
В Добрич преди 2 месеца
Имаше един изверг през 80-те -вяло коча дето на един купон хвърляше хора от 12 етаж . В отделен случай отряза главата на човек и игра футбол с главата му .
125
2
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 124 Защо ли? Да не би постоянно да сте тук :):):) И чия е опорката да се търси истината? Кой плаща за нея?
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До :) И друг път сме спорили с теб. Все уж никой не ти плаща, но все пишеш по опорките.
123
4
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
До Анонимен 121 Крадецът вика дръжте крадеца :):):) Не съм трoл. Никой не ми плаща да пиша и никой не ми казва какво да пиша. Използвам правото си на свобода на словото, което, разбира се :), много дразни трoловете :)
122
4
 
9
 
! Отговори
до да бе да преди 2 месеца
Веднага обяснявам - защото винаги във всяко общество има престъпници, но когато са в затвора те не извършват престъпления! Имаш само един шанс - после или в затвора или още по-далеч! Да ти кажа и лудници имаше тогава за разлика от сега, когато във всеки блок има по минимум един освидетелстван, който няма къде да бъде прибран и всички знаят , че ако утре заколи някого , ще го приберат за 2 месеца на лечение! И много други неща нямаше. но промит мозък няма да ги разбере!
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 116 Остави го, тоя е усмихнатия трoл. Винаги се появява когато трябва да се провокират хората да пишат повече коментари под някоя статия. Върши си работата човечецът...