Математик: 10 дни няма да стигнат, британският щам върлува

Какво коментират експертите преди утрешното затваряне?
Обновена: 21 мар 2021 19:58 | 21 мар 2021 19:56, Веселина Йорданова
62

Възможностите на болниците са пред изчерпване, а медицинският персонал е на предела. Само за София заетостта на болници е почти 90%, предаде Bulgaria ON AIR.

"Зависи как се изпълни локдаунът, но ако се изпълни по начина, който беше есента, очаквам максималният брой хоспитализирани да е преди изборите. И след 4 април, ако продължат мерките дотогава, да започне да намалява броят хоспитализиран", каза математикът Лъчезар Томов.

Британският щам е навлязъл дълбоко в страната, а според Томов може да последва вторична вълна от занзибарския вариант.

"Но 10 дни няма да стигнат, разбира се. Следващите 10 дни ще продължава да расте броят на хоспитализираните пациенти. В момента скоростта на нарастване е двойна спрямо миналата епидемия", допълни той.

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе", заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

Дните аванс преди локдауна в понеделник са време за подготовка както за бизнеса, така и за семействата.

"Трудно може да се намери баланс. Гледаме да правим, каквото правят другите страни. Гледаме да се справяме успешно. Като под успешно не смятам само поставяне под контрол на самата инфекция, но и минимални щети върху икономиката, защото на никой не му е безразлично какво ще се случи", каза още Кунчев.

А експертите казват, че сме позволили пандемията да се разрасне твърде много, за да се овладее лесно ситуацията сега.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: болницикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
До Вуйчо Ваньо Имам познат математик, ама истински математик... Побърква ги казината на рулетка, 21, а джитка и на покер..Явно никога не си влизал в казино и не знаеш какво се случва с тия, които много печелят :)Ако намери някакви балъци в квартала може да ги обере 1-2 пъти, а на третия ще изяде един бой и ще му вземат и дрехите от гърба.Много филми гледаш :)
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм математик, ама само да ви кажа да не бързате с предварителните резервации за морето...
11
10
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Върлува БАНКЯНСКИЯТ щам ! Вече 12 години!!!Ама на 4 април ще го изметем !!!
10
8
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
Математиче, онзи с рогата, на когото си си продал душата те чака отвъд. Покай се докато е време!!!
9
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо допуснаха неконтролируемото разпространение на британският щам, нали уж тестват пристигащите, нали уж има карантина?
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някоя мутра да се изкаше също за вируса, че до сега не се е.
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омръзнаха ни тези калинки.
6
7
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Имам познат математик, ама истински математик...Побърква ги казината на рулетка, 21, а джитка и на покер...Не се занимава с платени прогнози.Той просто осребрява прогнозите си и си харчи парите.
5
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 милиона французи са с вечерен час. 2 милиона българи не разбраха колко бяха либерални мерките. То не беше ресторанти, то не беше кафенета да се отворят... училищата да се отворят... щото не могат да си търпят децата. Е, сега ще ги търпят. Не може да се остави да се заразяват по 4 000 човека на ден и да продължават тези либерални мерки. Никакви мерки не се спазваха.И продължават да се трупат на касата. Преди 4 часа ми се качиха на гърба на касата в един хипермаркет. Не разбират. Като овце са.
4
5
 
16
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 3 години
Всички злини на България са идвали и продължават да идват от там - от краварЕте.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси и държавата,баси и болниците...да не могат да приемат 8000-9000 човека.Защо не задължат частните болници да приемат ковид пациенти.Няма само да смучат от здравната каса.
2
7
 
14
 
! Отговори
абе преди 3 години
Спрете, моля спрете с тези лоши новини.В България и 2 млн. от пенсионерите да си заминат от covid-19, няма страшно,простоще има пари за пенсии, за онези които ще ще пенсионират един ден на 68 или 72 години.Онези от Брюксел искат да се пенсионираме на 68 и 72 (!..) години.Представете си само за каква възраст става дума.А средната възраст на продължителност при мъжете в България е 73.4 години.И колко години ще получават пенсия мъжете в България?Просто питам !
1
3
 
20
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Знаех си, че така ще ни изоблят, това за 10 дни го казаха само да не се вълнува народът. След тия 10 дни следват още 15 и после пак и отваряне след Великден на 2 май :)