Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла

Правителството обсъди национален оперативен план за справяне с COVID-19
Обновена: 12 яну 2022 20:58 | 12 яну 2022 20:55, Красимир Ангелов
144
Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла
Снимка: БГНЕС

Ключови решения взе правителството по време на днешното онлайн заседание. Кабинетът заседава неприсъствено заради наложената изолация на министър-председателя Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова.

На оперативно заседание министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани.

Още по темата
Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения  в страната ще стане критично ограничен.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти.

Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

В рамките на правителственото заседание бяха одобрени също законодателни промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. До промените се стигна след обстоен анализ, според който тази политика е неефективна и не води до реални инвестиции в българската икономика и до откриването на работни места. При взимането на правителственото решение е отчетено изразеното от Европейската комисия безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания.

На днешното заседание Министерският съвет увеличи двойно субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение.

Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

Студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също ще могат да кандидатстват в българските университети. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия скоро ще са история!!!
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бих дал право на Костадин Пионкин да решава и хората и болните да се отнасят към него по въпросите за ваксинацията, мерките, сертификатите. Народът да търси за пандемията само Костадин Копейкин Пионкин. Каквото каже Костадин Пионкин, това ще е. Ако има недоволни и болни, каквито винаги има, да търсят него и да правят протести пред неговата партия и пред неговите ваксинирани депутати. Всички смъртни случаи да се приписват на Костадин Пионкин и той да отговаря пред народа.
95
15
 
5
 
! Отговори
dasdas преди 2 години
Антиваксъpите могат спокойно да се хвърлят от ръба на земята
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Процента на заетите интензивни легла е най-манипулируемото нещо! Ако се открият по малко на брой, процента на заетост ще е по- голям и обратното. Процента на заетост при 5 000 болни ще е един при открити 10 000 легла и друг при открити 6 000 легла!
93
0
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
БГ кабинета преписва от Германия. Там единствено следят броя на постъпили в болница.Няма вече пикове от тестове!
92
0
 
7
 
! Отговори
До "Ограничения преди 2 години
До Анонимен Китай го пусна, Китай си го спря! Яка икономика, яко си платиха на когото трябва - разчистват си терена. Прожектираха ни душесъсипителни филмчета за подгряване. От две години белия свят се гърчи, а ония си плетат кошницата - политическа и икономическа. Вервайте им!
91
0
 
7
 
! Отговори
турист преди 2 години
До Имам идеа: Аз съм ЗА! Няма да се наложи на летището да се показва хартийката при което да ви гледат подозрително и да се наложи да се чака да се проверява сартификата дали е валиден. Само си показваш ушите и минаваш!
90
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушат си Европа, каквото тя каже, това правят. Докато сме зависими така ще е.
89
2
 
11
 
! Отговори
кучкар преди 2 години
До Имам идеа: Подкрепям! Вижте бездомните кучета колко добре изглеждат с ушните маркери. Те не са агресивни и хората като им видят маркерите се успокояват. Така ще бъде и с хората и няма да има протести защото хората ще станат кротки като маркираните кучета!
88
0
 
8
 
! Отговори
ветеринар преди 2 години
До Имам идеа: Добра идея! Така ще може по добре да се управлява стадото и ще се знае коя офца на какъв етап от своя ваксинационен цикъл се намира и да може лесно да се отдели от стадото и да се ваксинира.
87
1
 
13
 
! Отговори
Имам идеа преди 2 години
Как да се премахне зеления сартификат! На всеки ваксиниран да се поставя ушен маркер. Цвета на ушния маркер ще показва коя ваксина е сложена. След всяка доза нов ушен маркер!
86
2
 
6
 
! Отговори
E преди 2 години
И ние сме им посочили какво ги чака.Да видим кой кого.
85
4
 
16
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Е, какво ново има в позицията на новите управляващи от ПП, НТН, ДБ, БСП ??? Нищо, само лъжи и кражби. 9 милиарда опапкаха без отчет, цените на всичко са двойни, по 100-на българи умират ежедневно поради тяхната некадърност. Уж щяха да съкратят администрацията, уволниха 1400 човека и назначиха 3100 техни роднини и калинки... Подмяната продължава вече 9 месеца, но иначе Борисов и Герб са виновни за тяхната алчност и некадърност. Сега при първия протест се скриха в карантина...а утре при следващия?
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плюя на всички политици!
83
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро:" Имат идея, как по-добре да се подобрят мерките..."Ха, ха, ха!
82
2
 
14
 
! Отговори
Ще затваряме май ,а? преди 2 години
7 януари 2022 година преди 7 дни Евентуално премахване и отпадане на зеления сертификат би могло да се очаква при достигане на поне 70% ваксинирани хора в България, това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента след блицконтрола. Той обясни, че към момента нивота на ваксинация е 35 процента. "Нашата задача трябва да бъде над 50% ваксинирани, ако искаме да имаме някакво ниво на защита, а много бих се радвал да достигнем и 70 процента", допълни Петков и още веднъж повтори, че това правителство няма да въведе задължителна ваксинация.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами той нали, също е от тях? Нали си призна, че от няколко години не е пропуснал протест?
80
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро пак изръси поредния бисер: " има няколко хора, ааа, които са винаги на протестите, ааа...Няколко хора?
79
4
 
12
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Нищо не направиха да спрът прииждащите имигранти и туристи още от 15 Декември и за един месец ни подпалиха ,хем ги е страх да не останат без интензивни легла хем правиха точно на обраното --- Щом си решил да ги пуснеш --добре ,нека да върви туризма, но тогава не затваряи нищо и си гледай мача --иначе на това му се казва двуличие и лицемерие !Ние ако слушаме тези математици и разни холерици до 1-ви Юли от апартаментите не трябва да излизаме освен да си удариме по две ваксини и един бустер.
78
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интензивните легла включени ли са към единна информационна система дето да показва и кой лежи на леглото. Докога ще лъжат с броиката.