Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла

Правителството обсъди национален оперативен план за справяне с COVID-19
Обновена: 12 яну 2022 20:58 | 12 яну 2022 20:55, Красимир Ангелов
144
Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла
Снимка: БГНЕС

Ключови решения взе правителството по време на днешното онлайн заседание. Кабинетът заседава неприсъствено заради наложената изолация на министър-председателя Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова.

На оперативно заседание министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани.

Още по темата
Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения  в страната ще стане критично ограничен.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти.

Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

В рамките на правителственото заседание бяха одобрени също законодателни промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. До промените се стигна след обстоен анализ, според който тази политика е неефективна и не води до реални инвестиции в българската икономика и до откриването на работни места. При взимането на правителственото решение е отчетено изразеното от Европейската комисия безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания.

На днешното заседание Министерският съвет увеличи двойно субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение.

Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

Студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също ще могат да кандидатстват в българските университети. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
21
 
! Отговори
смях преди 2 години
тоя номер с интензивните легла го играха в германия
36
18
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
И кои са по-способните?Предишните крадци ли?От самото начало беше ясно,че тоя протест е подготвен от гербавите.Такава организация и с такива средства копейкин не може да направи.Той само си даде сурата и задните части на един друг,дето вече не е на власт.
35
5
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Киро Простото!
34
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
властите са прави и сертификата трябва да остане, абсурдно е да се прави дори на въпрос. първи места по смъртност в света, и искате още по эле! като не раэбирате, си мълчете и иэпълнявайте. какво сте эараэсъждавали. умните вэемат решения, останалите траят!
33
4
 
21
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Киро,не ми налагай ваксини,не ми налагай зелен сертификат.Не ми налагай зелена сделка.УБИТАЦИ!
32
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро като е такъв либерал защо не направи 1 референдум и българският народ да си каже думата, иска ли мерки и сертификати - не иска ли. Просто е. За всичките тия пари дето се дадоха за тестчета, маски, дрехи, за блудкави течности - колко народ можеше да бъде спасен.... колко градини щяха да се построят, колко болници щяха да се ремонтират, колко заплати на мед. лица щяха да се увеличат, колко хубава детска болница щяхме да имаме, ама те- вирус та вирус, ваксини, сертификати, мерки... аман вече!
31
2
 
4
 
! Отговори
МAСТЕРA СИНЯ AЗИЯ преди 2 години
СИНЯ ЕВРОПA е AУТСAЙДЕР въпреки МAГНA aнтичнa ЕЛAДA,десетки елиноговорящи държaви и Християнски Констaнтинопол чaк до 1453...............кaто победители от Aнтaнтaтa синятa европейскa интервенция в СССР бе рaзгроменa от турскочервените и aзио1948сините.............НОРМAЛНО..........3 000 години изобщо без държaвa плюс холокостaтa и ПAК според официaлнa стaтистикa AЗИО1948СИНИТЕ сa ПОВЕЧЕ нa плaнетaтa от ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЕЛОПОНЕС СИНИ което вече е необяснимо и НЕ Е НОРМAЛНО
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре и според плана какво е положението в София?
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е единствената държава в света с нулева корупция. Киро е велик. Всички недоволни сте корумпирани гербери!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и от служебното правителство имаха план, който уж го писаха цяло лято с представители на всички браншови организации, а после като ни удари поредната вълна не спазиха нищо от него. Частично въвеждаха променени за пореден път мерки с по няколко седмици закъснение.
27
5
 
22
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Такива като Просто Киро трябва да си ходят в Канада,за да не бъдат пребити .
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно Алибегов подкрепя ли протеста? Тоя предател долен..
25
3
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Просто Киро!
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болниците са празни. Всеки може да провери. Многото " болни" се лекуват в къщи с аспирин, обаче ги вкарват в статистиката. Целия кабинет е за затвора!!! За изнасилване и измама !!!!
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли са бегАли през канализационни шахти? Е съвсем се излагат вече! А тия шахти къде излизат? Че е хубаво да се има предвид за следващия път.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От днес кабинет няма
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не приехте хората в парламента а избягахте през канализационните шахти . Оставки и да идват по способни.
20
1
 
19
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
мерки+маски+ваксини+сертификати =идиотизъм
19
19
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Мисля че Възраждане е партия на ДПС .Мотив - Правителството иска да провери всички Болници в България - А те са част от Корупцията на ГЕРБ - СДС - ДПС . За Критиците - ДПС Притежава всички с МЕД в България .
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ограничения ни чакат когато е следващият протест. Щото ще бъде неудобно Кирчо пак да се карантинира.