Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла

Правителството обсъди национален оперативен план за справяне с COVID-19
Обновена: 12 яну 2022 20:58 | 12 яну 2022 20:55, Красимир Ангелов
144
Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла
Снимка: БГНЕС

Ключови решения взе правителството по време на днешното онлайн заседание. Кабинетът заседава неприсъствено заради наложената изолация на министър-председателя Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова.

На оперативно заседание министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани.

Още по темата
Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения  в страната ще стане критично ограничен.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти.

Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

В рамките на правителственото заседание бяха одобрени също законодателни промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. До промените се стигна след обстоен анализ, според който тази политика е неефективна и не води до реални инвестиции в българската икономика и до откриването на работни места. При взимането на правителственото решение е отчетено изразеното от Европейската комисия безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания.

На днешното заседание Министерският съвет увеличи двойно субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение.

Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

Студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също ще могат да кандидатстват в българските университети. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
21
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Потърсете в тубата " Bulgaria green pass" и прочетете коментарите за протеста от днес!!! Цял свят ни подкрепя... Киро сериозно сгази лука с тия зелени сертификати.
56
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващите избори гласуваме за Възраждане а който е против Констадин Констадинов от Възраждане е национален предател
55
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинирани не трябва да бъдат приемани в болниците,те всичките си имат изграден имунитет и ковид не ги лови.Пък и то е само обикновено грипче.
54
3
 
26
 
! Отговори
СС преди 2 години
Кирчо цената на горивата и тока кога ??? Разкарай борсаджийте на тока и сключи дългосрочен договор за газ !!
53
2
 
3
 
! Отговори
ВЕРСИЯ зa ковид преди 2 години
До Това е гавра!....................................последното ИНФО от ЗAПAДНИ мaсмедии преди 11.09.2001 четено от мен пишеше следното:"ЗAПAДНОЕВРОПЕЕЦA ВЯРВA ВъВ БОГ но изобщо НЕ ВЯРВA ВъВ ПAПAТA И ВAТИКAНA a си ВЯРВA В НЯКAКъВ СВОЙ СОБСТВЕН БОГ НA ИЗЦЯЛО ИНДИВИДУAЛНО НИВО БЕЗ ВОжДОВЕ"................и нaкрaя от Итaлия дойде и китaйския вирус в Европa..............коронaвирусa комaй е Христо Стоичков ВИРУС пуснaт умишленно от вождоелитите
52
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу правителството на Петков. Оставка!
51
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партия Подмяната е изкуствен ГМО проект на американското посолство.
50
5
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До Анонимен...ами като стана въпрос за озверяла тълпа се сетих за едни типове дето хвърляха бомбички по полицаите и застилаха слама в краката им за да ги подпалят, а после ги обвиняваха в произвол, същите разнасяха ковчези и издигаха бесилки предвождани от сестрите галеви и клоуните от антуража на фигуранта, сред тях бяха и тези от Възраждане, но тогава минаваха за борци за "Народна свобода", този който вдига юмруци за да руши държавата и сее хаос и анархия е време да пожъне това което е посял..
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 80 % заети интензивни легла , вече няма да има смисъл от никакви мерки, освен да се кръстим и да се молим! Глупостите им край нямат, от две години се надпреварват кой ще измисли най-голямата тъпотия! Класацията водеха изкъртените пейки и КПП, ама май ще има и по-голямо дъно!
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има да се устискат 3 месеца. Даже Прилепът каза, че това ще е краят :)
47
4
 
16
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Май вече трябва кабинета да се приготвя за ограниченията. Просто Киро много се задържа на тоя пост. Време е да си ходи при господарите си.
46
2
 
17
 
! Отговори
Вълчан Войвода преди 2 години
Протест срещу цените на ток, парно, дърва, храна - КОГА???
45
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 58Читави политици нема, така е по целия свят, недей да се залъгваш :)) Костадинов ми направи впечатление, щото рядко се вижда такъв индивид, който да накара толкова хора да се блъскат в полицаите, талант е :))) За мен перфектния политик е той, тоест е хладнокръвен и не му пука, това е много рядко явление сред челяците :))
44
3
 
24
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Хора ,губите си времето с коментарите тук.налагат цензура на неудобните мнения.написах,че хората които се домогнаха до власта благодарение на предишните протести сега ги определят като недемократични...и коментара ми беше изтрит.Не съм ползвал нецензурни думи.Фашисти сте Днес Бг
43
3
 
16
 
! Отговори
нагъл преди 2 години
Яка цензура бате
42
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще чакаме още да се напълнят интензивните легла, да умират по 100 на ден, всеки ден и чак тогава ще вземем "сериозни мерки" когато стане късно. :(И това е решение на медицински експерти???
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро много искал да говори с хората ама видиш ли бил под карантина :)
40
3
 
32
 
! Отговори
Това е гавра! преди 2 години
Дори след 80% ваксинирани в десетки страни нямаше никакъв ефект и последваха нови затваряния и ограничения. Ето например Италия супер Зелев сертификат и ефект НУЛЕВ.Фарма-Мафията вместо да бъде съдена за НЕЕФЕКТИВНИТЕ ваксини, продължава да боде хората.
39
3
 
18
 
! Отговори
Логика преди 2 години
За какво са тогава мерките като всичко зависи от броя на тъпите легла?
38
10
 
4
 
! Отговори
До ямболски цървул преди 2 години
Правилно си се определил.Такъв си и такъв ще си останеш.Но ние не искаме повече да ни управляват ***,затова този път си избрахме образовани и интелигентни.