Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла

Правителството обсъди национален оперативен план за справяне с COVID-19
Обновена: 12 яну 2022 20:58 | 12 яну 2022 20:55, Красимир Ангелов
144
Кабинетът посочи кога ни чакат ограничения - зависи от заетите интензивни легла
Снимка: БГНЕС

Ключови решения взе правителството по време на днешното онлайн заседание. Кабинетът заседава неприсъствено заради наложената изолация на министър-председателя Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова.

На оперативно заседание министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани.

Още по темата
Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения  в страната ще стане критично ограничен.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти.

Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

В рамките на правителственото заседание бяха одобрени също законодателни промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции. До промените се стигна след обстоен анализ, според който тази политика е неефективна и не води до реални инвестиции в българската икономика и до откриването на работни места. При взимането на правителственото решение е отчетено изразеното от Европейската комисия безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания.

На днешното заседание Министерският съвет увеличи двойно субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение.

Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

Студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също ще могат да кандидатстват в българските университети. Те се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо докога от някви си доадпори дето български не знаят ще са на държавна поръчка а нашите деца ще трябва да плащат?
76
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ограниченията трябва да се копират от Китай. Само в Китай успешно спряха вируса.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен допускат грешка. Може да се разкрият нови легла в интензивните отделения, но няма персонал за това. Тясното място е персонала, а не леглата в интензивното. Второ, колко човека са в интензивното не е единствения критерии. Примерно в последно време в интензивното влизат по 20-30 човека на ден, а умират по 80-90 човека.
74
2
 
25
 
! Отговори
Гневен! преди 2 години
Значи миналата година, когато Кирчо Канадеца протестираше - протестите бяха добри, а сега са лоши - така ли ВЕ, юмрук???
73
2
 
26
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Всички трябва да са наясно, че партията на Петков е едно ГМО създадено в американското посолство. Това е партия, сбирщина от национални предатели и храненици на Сорос , които са усвоили колосални грантове от Вашингтон през годините.
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Do nabockanite 93 дори в измислиците трябва да има някаква граница. Според теб и да кихне ваксиниран човек и крак да счупи - все ще е от ваксината . Ако го заболи зъб да не говорим . Преди ваксините хората не са боледували , така излиза
71
7
 
13
 
! Отговори
Лекар до набоцканите преди 2 години
И да слагате минуси фактите са такива, че кръвта ви е пихтиеста маса от скупчени еритроцити със склонност към тромбозиране. До 5-6 години и ще сте в гробищата.
70
3
 
5
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
На следващия протест срещу високите цени на всичко ще излеза и аз да хвърля камък!!!
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подобен модел у нас е неприложим . Хората си *** в обикновените отделения , преди да стигнат до интнзивно. Лекари , сестри няма по болниците , какви интензивни отделения ги гонят управляващите . Поредната глупост от тяхна страна
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
83 Ако бяха излязли ГЕРБ и ДПС, от просто Киро, Кокорчо и многобройната им свита, щеше да остане само разхвърчала се перушина.
67
7
 
10
 
! Отговори
Do nabockanite преди 2 години
Направете си периферна кръвна картина и ще видите, че еритроцитите ви са слепени като пихтиеста каша под микроскопа. Вижте в ю-туб изследването на немски лекар. Аз лично познавам7 починали след ваксиниране от тромбоза на артериален съд. Всички ваксинирани след време ще имат усложнения - ИМ, МСБ, флеботромбози и тромбози на артерии. Да не говорим за миокардитите и т.н.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 87Те им бият един вид плацебо ваксини, какви проблеми очакваш ? Аз също мога да ти бия една спринцовка с витамини и да те накарам да се чувстваш, ще кажеш съм ти бил чудотворно лекарство.......хахахахаха :))) Всичко е до психика и разбира се миналото за здравословното състояние на даден индивид, всичко друго е фишек за простолюдието :)))
65
7
 
3
 
! Отговори
ТАТАРИ преди 2 години
АЗ СЪМ СТРАШНО ДОВОЛЕН ОТ ПРОМЯНАТА, ОСОБЕНО ТАЗ ГОДИШНАТА. БУНТОВЕ, ВЪСТАНИЯ, РЯЗАНЕ НА ГЛАВИ! ГЕНА НИ ПРОГОВОРИ.
64
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньо Кадъната бди денонощно над сайта, чак се учудвам кога спи, даже ми е мъчно за нея, щото нема живот :)))
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разделят на райони за да не предизвикват масови протести. Прозрачни са като изворна вода. Ако не се делим, марионетките нямат никакъв шанс.
62
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство само плямпа и нищо не прави. по всичко изглежда, че няма да изкара много. При толкова проблеми само да се мотаеш и да приказваш няма кой да търпи, дори българите. И как пък налага точно обратното на това, което искат хората - това е уникално, отдавна не сме имали такива неадекватници+ говорилници.
61
4
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Ама кво ми цъкате минуси е?!? Ще храня и Кире и бацее преди него и Корнелия и Славуца и всеки, който получава пари от народа си, а работи срещу него. Трябвало е днес да влезнат в парламента и да ги избияттт всите - до един.
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67Точат си евросредствата и пътеките за ковидчето, ако кажем че нема грипче ще ги стопират, затова винаги ще са на 70-80% заетите легла в "ковид отделенията", просто е, не трябва да си гений за да го разбереш това нещо :)))
59
13
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Възраждане е крайно време някой да ги осъди!
58
3
 
10
 
! Отговори
КВОТО САМ СИ...НИКОЙ преди 2 години
СИСТЕМАТА НИ УБИВА, ТОЯ ПЪТ - ВСИЧКИ. НЕ БЯХМЕ СВОБОДНИ, НО БЯХМЕ ЖИВИ. СЕГА НИ ЗАЛЪГАХА С ПРОМЯНАТА И НИТО СВОБОДНИ, НИТО ЖИВИ.