Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат

75-годишната била на крачка от смъртта
147
Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. За случая алармираха пред Нова телевизия близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от смъртта, заради получени откази за прием в различни болници в София.

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се чувства добре. Жената в този момент се намира в Правец. Викат линейка, направен й е тест за COVID-19, който е положителен. Красимир подчертава, че майка му е с 3 ваксини.

Свързват се с личния лекар на Надя, който назначава домашно лечение. Няколко дни по-късно, на 25 юли, отново й прилошава, отново е повикана линейка. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от спешния център в Правец насочват близките към специалист в София. На 26 юли семейството отива в Трета градска болница в София. Направен й е тест за COVID-19, който отново е положителен.

„Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, защото няма COVID отделение”, спомня си синът на жената. Правят изследвания на главата, белите дробове и пълна кръвна картина. От Трета градска болница заявиха, че към онзи момент не се е налагала хоспитализация на пациента.

На 28 юли Надя и близките й отиват в „Пирогов”, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло”, където й правят тест за COVID-19, който отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло”, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор.

С дата 28 юли в „Пирогов” няма свободни места в интензивен сектор.

„Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота”, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче казва, че са чакали в продължение на 2 часа.

От „Спешна помощ” в София заявиха, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен.

Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор”, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. От ВМА отговориха, че към 28.07.2022 г. всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница. Там също тестът за коронавирус е положителен. „Там попаднахме на друг млад лекар, който пожела и искаше да я вземе, но отново се позова на въпросната заповед на министъра за някакво основно заболяване и че не е за тях”, спомня си Красимир.

„В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката”, каза д-р Калоян Чилингиров.

След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов” той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. Приемат я в „Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
ами преди 1 година
Още колко време трябва да мине за да се каже официално,че този вирус не е по различен от другите.В началото, т.нар. ухански-може би беше доста различен,но това беше година и нещо и всичко приключи,винаги ще има и този и други десетки вируси,спрете с това специално отделение за ковид,почнете да го лекувате като обикновен сезонен грип и няма да има такива дяволии да обикаляш 8 часа 10 болници за да те приемат,това не е абсурд,това е издевателство среу народа.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги заведеш в болница и те там ги убиват. Правят вливания за ковида, но нищо повече, а хората имат заболявания които изискват пиене на лекарства, но никой не им ги дава, а те сами не могат. В първа градска болница в София ги мятат на едно легло и сутрин и вечер минават на нещо като визитация, през другото време няма никой. Санитарките се навъртат ако могат някой лев да откачат, сестрите оставят на шкафа лекарствата, но това че не са изпити не ги трогва. Пълна трагедия е, няма грижа за болния
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 "Преди две години говорихте за месеци. Направо ги пишете 100 години за по-сигурно." Мда. А след 70-80 години, като започнат да умират и тия, дето сега са на 10 а тогава ще са на 80-90 "Видяхте ли, видяхте ли, бяхме прави, ваксината ги уби" :)))) То е да се скъсаш от смЕх.
34
1
 
2
 
! Отговори
Влахо Сончо преди 1 година
Кой не се пази от Ковид , ще умира и ще го влачат с линейка по 4 часа.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ?"Ваксината по дизайн има отложено действие 2 години" .......... Преди две години говорихте за месеци. Направо ги пишете 100 години за по-сигурно.
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фридрих Ницше "Интересно ако беше починала... о пардон... умряла, дали щяха да я пишат умряла от Ковид?" Ами, според антиваксърите, ако беше умряла, докат о я разкарват с Ковид по болниците, просто .... трябваше да я пишат, че още е жива. Така щяха да натрият носа на нахалните "ваксъри".
31
1
 
2
 
! Отговори
Егати държавата преди 1 година
Егати цирка
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аха! Изтъркахте се. Предричам едикакво си. Не се сбъдва. Предричам нещо друго. Не се сбъдва. Обаче ТОЗИ ПЪТ предричам трето и СЪС СИГУРНОСТ ТОЗИ *** ЩЕ Е ТАКА. Мхм ... ама друг път.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да се ваксинираш с ваксина за Омикрон, който е изчезнал вариант - пълна глупост.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Била е 3 пъти ваксивирана. Ваксинираните товарят здравната система. Да си плащат!
27
1
 
13
 
! Отговори
Аха! преди 1 година
Ваксината против живот явно има отложено действие по дизайн - идеята е като ритнеш камбаната 2 години след ваксинация, на никого да не му направи впечатление.
26
8
 
2
 
! Отговори
20 преди 1 година
"Никога няма да се ваксинирам. И няма да се тествам за Ковид. И няма да нося маска." Уау. Ето това е един истински мъж на място. Каква смелост, каква оригиналност. Зърната ми настръгнаха от възбуда.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И Путин е велик, нали?" - не
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом е с три ваксини, може да е СПИН.
23
5
 
0
 
! Отговори
До ? преди 1 година
*** тебе па кой те информира за "отложеното действие по дизайн" на ваксината? Кой беше ти, анонимен непознат никому човечец, че разкриваш и разконспирираш големите "тайни" и "заговори"? Я си пусни телевизора, свали диагоналката, съблечи тениската, да ти увиснат шкембето и гърдичките, па запали една цигарка и се успокой.
22
1
 
3
 
! Отговори
Фридрих Ницше преди 1 година
Интересно ако беше починала... о пардон... умряла, дали щяха да я пишат умряла от Ковид?
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се е ваксинирала.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още ли умирате от любов по родината си? аз не
19
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 "Никога няма да се ваксинирам. И няма да се тествам за Ковид. И няма да нося маска." И Путин е велик, нали?
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога няма да се ваксинирам. И няма да се тествам за Ковид. И няма да нося маска.