400 000 избиратели по-малко в страната: Злоупотребява ли се?

Призив: Да се махне квадратчето "Не подкрепям никого"
6 ное 2019 10:27,
51

Избирателната активност е фиктивен изборен параметър в България. Тя е стойността на една дроб, която има числител и знаменател. Числителят са гласовете в урните. Обаче не знаем знаменателя - броя на наличните избиратели. За 20 години запазихме бройката от 3 млн. души, които гласуват на местни избори, обясни професор Михаил Константинов, който е председател  на Съвета на директорите на Информационно обслужване.

Той коментира огромната разлика в броя на гласоподавателите между двата тура в София. От ЦИК обясниха разминаването от около 100 000, като посочиха, че на 27 октомври е използвана стара информация за избирателите. Според проф. Константинов неточността идва от махането на списъците на хората, които живеят в чубина. Той бе категоричен, че такива грешки нарушават доверието.

Още по темата

"В София има не повече от 930-950 хил. души над 18 години. Другите са трайно живеещи в чужбина и не се връщат да гласуват тук", отбеляза математикът.

"Наличните избиратели в страната са поне 400 хил. по-малко. Питайте политиците защо не махнаха фантомите. Съществуват подозрения, че с фантомите се злоупотребява. Трябва да ги махнем. Предлагаме френския модел. До 31 декември всеки избирател да има право да се регистрира за изборите догодина. Който се е регистрирал, попада в списъка", каза още проф. Михаил Константинов.

"Всички се справиха много добре. Не чух конкретни проблеми. Бих вдигнал още възнагражденията на секционните комисии. На първи тур недействителните бюлетини са много - 660 хиляди. 15% са недействителните гласове за съветници и 4% за кметове. На втори тур са малко - 3-4%. Българите гласуваха много грамотно за кметове и абсолютно неграмотно за общински съветници. Хората не се интересуват от съветници, те знаят името на кмета", разясни проф. Константинов.

По думите му трябва да има разяснителна кампания за това колко важни са съветниците.

А допуснатите грешки по времето на изборите дадоха основание на кандидат-кмета в София Мая Манолова да поиска касиране на изборите. 

"Човек трябва да се учи да губи достойно. Много ми харесва тенисът. Независимо от счупените ракети, накрая отиваш и поздравяваш противника. Гарантирам, че гласовете на хората са преброени", коментира проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Има очевиден победител. ГЕРБ направи горе-долу колкото всички останали. Успех има и опозицията, която беше в нокдаун, а вече ходи по тепиха. Хубаво е, че общинските съвети са шарени", посочи още проф. Константинов.

Той предлага да бъде премахнато квадратчето "Не подкрепям никого" от бюлетината. Сега няма санкции и няма смисъл от това квадратче, само обърква хората, смята проф. Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професорът на ГЕРБ пак защити множеството фалшификации, манипулации и грешки.
19
2
 
9
 
! Отговори
матура преди 4 години
"Тя е стойността на една дроб, която има числител и знаменател."Има ли дроб без числител и знаменател!?
18
2
 
15
 
! Отговори
проучване на преди 4 години
Григир Лилов:Секциите са 1612, ама публикуваните протоколи са 1503. Някъде са се изгубили резултати от 109 секции. За около 100 хиляди избиратели.Тези 100хил липсващи бяха обявени за техническа грешка в подадена информация към ЦИК според официалното му становище. В столицата са създадени електронни 109 виртуални (несъществуващи) секции, в които са вкарани фантомни гласове (тези 100 000). След скандала задраскаха виртуалните секции с фантомите, ама резултатът от гласуването им е зачетен.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много яко квичите, другари. По-спокойно го карайте, пак сте на дъното - където ви е мястото!
16
3
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Българите са поне 9 милиона, София е 2.5 милиона .Солун е наш.Искаме си Кри и Фанагория
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо няма уволнени от ЦИК при толкова много фатални грешки през годините? Или удобните не ги уволняват?
14
2
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
КОнстантинов, ти си доказан гербер, оюе повече, че и шеф на Съвета на дирелторите на Информационно обслужване са те трунали. Ти крепиш Бойко да не падне и благодарение на тебе, не е паднал. Затова си толкова нагъл по телевизиите. Касиране на изборите в София и наново броене на бюлетините, за да ти дойде акъла в главата! А ти си математик, броенето не би трябвало да ти е проблем. Колкото повече, броиш толков апо-малко ще лаладжийстваш по телевизиите!
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата Държавна машина, полицията, прокуратурата, медиите, разните агенции, администрацията, ромите са впрегнати да работят в полза на ГЕРБ и едвам го докараха до 3-4% разлика.Включително и с масово подменените секционни протоколи.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Вие мърсите улиците, а не си ги чистите !
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ и този път нагодиха изборните резултати.
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ винаги печелят с мъртви души и контролиран корпоративен и купен ромски вот.Това е истината.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След изборите окончателно навлязоха и други названия за "спечелилите" като: ромски кметове и кметици, гербороми, ЦИРК вместо ЦИК и т.н.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да се махнат преференциите.
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Севернокорейски резултати, отваряни и преправяни протоколи, купен вот и всичко това за "професора" е идеално проведени избори. Добре, че още не са почнали да се стрелят. Безочници и бандити.
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разлика във вота -4%.От тях 3% са от ромския вот и 2-3 % поне от Константинов.Промяна ще има,ама на кукуво лято.
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С всичко се злоупотребява (брой население, брой гласували и негласували, невалидни бюлетини, протоколи) , за съжаление.. ...
4
6
 
26
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Няма недействителни бюлетини, има манипулация и то огромна. Но как да го каже Константинов, който е ГЕРБавата хранилка и след изборите тръгва по студиата да замазва след манипулациите на олигархичната Шайка.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избирателите са 2 милиона по-малко,ама си ги държите в списъците.Иначе как ще помогнеш на шайката пак да спечели.
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда борбата с мафията със законови средства е обречена...
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Улиците дупки мръсотия навсякъде кмета с 4 бона заплата не гласувам за търтеи