С извънземните ще се срещнем след 25 години

Руски учен обеща да ги открие и ги описа
28 юни 2011 13:24, Елка Василева
95
С извънземните ще се срещнем след 25 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руски учени се надяват през следващите 25 години да бъдат открити признаци на извънземен живот. Това заяви председателят на Института по приложна астрономия към Руската академия на науките Андрей Финкелщейн при откриването в Санкт Петербург на международния симпозиум „Търсене на извънземни цивилизации“ (SETI).

По думите на учения „сега може с абсолютна убеденост да се каже, че животът, разумът са нещо обикновено във Вселената, и през следващите десетилетия учените ще открият места в нашата галактика, където има такъв живот“, цитира думите му ИТАР-ТАСС.

Фундаменталните закони, по които се е зародил животът на Земята, се разпростират в цялата Вселена както върху всичко живо, така и върху всичко неживо, твърдят експертите.

„Нашата Слънчева система не е уникално място и ако на друго място във Вселената съществуват подобни условия, задължително трябва да се появи живот“, обясни Финкелщейн.

Той предположи, че „този живот поразително ще прилича на живота, който тук си представяме“. Извънземните ще се различават от нас само по цвета на кожата.
 
„Те може би имат друг цвят на кожата, това го има и при нас. През цялото време, докато търсим извънземна цивилизация, ние преди всичко чакаме сигнали от Космоса, а не обратното“, допълни ученият.

За момента има няколко хиляди така наречени екзопланети, тоест небесни тела, които обикалят около други звезди, 10% от които приличат на Земята и могат да имат условия за зараждането на живот.

На конференцията в Санкт Петербург ще бъдат направени изводи от половинвековното търсене на извънземен разумен живот. От 1960 г. насам се работи по проекта „Пасивен SETI”, в рамките на който учените се опитват да открият възможни сигнали от други планети.

Съществува и програма „Активен SETI”, в рамките на който учените вече са предприели няколко опита за предаване на радиосигнали за влизане в контакт с извънземни, съобщи Интерфакс.

Досега за скорошна среща с извънземни цивилизации говориха британски учени. Такова изявление направи през януари миналата година британската Кралска академия на науките, която публикува специално изявление по въпросите за съществуването на живот във Вселената, пише NEWSru.

„Изхождайки от знаменитата формула на Дрейк, съгласно която може да се определи броят на цивилизациите в галактиката и да се влезе в контакт с тях, можем да твърдим, че във всеки един момент съществуват от 10 до 100 извънземни цивилизации“, заяви един от авторите на доклада – професор Мартин Доминик. „Това е най-консервативната оценка, в действителност интелектуалните форми на живот са значително повече“, отбеляза той.

А през 2003 г. астрономи прогнозираха, че през 2025 г. ще се състои среща с извънземни цивилизации. Един от астрономите по програмата SETI – Алекс Барнет, заяви, че има само две числа, които трябва да се знаят, за да се стигне до този извод.

„Първото е на приблизителния брой цивилизации, които съществуват във Вселената: около 10 000 извънземни цивилизации редовно изпращат сигнали към Земята. Второто число е колко време ни трябва, че да успеем да сканираме достатъчен брой звезди в нашата галактика, за да уловим поне един от тези сигнали. В резултат стигаме до извода, че първият контакт ще бъде през 2025 г.“, твърди Барнет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е ,след чак пък след 25 ...аз се надявам след 5 ...ние в света на фантазиите и предположенията ли живеем
87
1
 
3
 
! Отговори
чифутска измама преди 12 години
Андрей Финкелщейн !?! Ох на батя юдеохазарското франкенщайнче...
86
0
 
3
 
! Отговори
888 преди 12 години
Заглавието в Комсомолская правда е "Андрей Финкельштейн: через пару десятков лет мы найдем жизнь на других планетах". Докато нашенци слагат бомбастичното "С извънземните ще се срещнем след 25 години", гарнирано с някакъв ***, играещ си на извънземен. Те на това му се вика журналистика.
85
0
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Финкельштейн - това е вярното название на руски. Думата е от немски произход, Karfunkelstein - вид скъпоценен камък. Руските евреи са го изкривили доста.
84
1
 
1
 
! Отговори
д-р преди 12 години
Аз к'во съм виновен, че руснаците са *** ? -------А ние кво сме виновни, че ти си *** и пълниш коментарите с психоотпадъка си?
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХОРАТА СТАНАХА ИЗВЪНЗЕМНИ,ЗА КАКВО СА НИ.ЧЕ ГИ ИМА СПОР НЯМА...
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам първо мен да срещнат,да ме вземат и да се махна от тази Земя
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
86Аз к'во съм виновен, че руснаците са *** ?
80
0
 
6
 
! Отговори
YO преди 12 години
Смятам, че е достатъчно ясно за всички, че е НЕВЪЗМОЖНО да няма живот извън Земята. Само трябва да го намерим. Много ми се иска да видя скоро извънземни!!
79
1
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 12 години
Как е комплексар нещастен, изкриви си джантите на 10 годишната таратайка ли?И се опитваш да утоляваш мъката с ракийца и шопска?К'во са ти виновни, руснаците че си неудачник!
78
5
 
3
 
! Отговори
Черен Кълвач преди 12 години
Няма да се срещнем... 2012 - Краят на дните!!
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
83Усещам го руския скафандър от 1000 км по миризмата на самогона! От 100 метра същия убива стадо слонове.
76
11
 
9
 
! Отговори
zookeeper преди 12 години
Сигурно си представят и как жулят водки като руснаците. *** нещастни ! Ако това е интелигенцията на Русия, смятай обикновения руснак що за *** е! ----*** турско-*** рунтава смръдлива, бегом обратно в анадолския зоопарк да не усетиш ботуша на руския скафандър.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Финкелщейн ?
74
3
 
15
 
! Отговори
пфф преди 12 години
Ега дойдат,че ми писна на х*я от хората.
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tой предположи, че този живот поразително ще прилича на живота, който тук си представяме. Извънземните ще се различават от нас само по цвета на кожата.+++Сигурно си представят и как жулят водки като руснаците. *** нещастни ! Ако това е интелигенцията на Русия, смятай обикновения руснак що за *** е!
72
3
 
20
 
! Отговори
десско преди 12 години
Е извънземните са на земята от над 15-20 000 години-наричат се хора.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анелия преди 12 години
Дано съм жива да се посмея
70
4
 
7
 
! Отговори
Шммммайзер преди 12 години
Ще дойдат ще ни изпържат и ще си заминат даже няма да се усетим как са ни изтребили мууууууухахахахахахахахахах
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Извънземни има и не сме сами те са дори на земята и живеят .

Спонсорирани публикации