Гага година

Тя е Изпълнител на годината според Билборд и света. Припомни си защо!
Обновена: 14 дек 2010 15:53 | 14 дек 2010 15:53,
73
Гага година
Снимка: Getty Images/ Guliver

Преди година сп. "Билборд" избра Лейди Гага за изгряваща звезда на 2009 г. Дванайсет месеца по-късно ексцентричната поп певица е обявена за Изпълнител на годината от авторитетното издание.

Лейди Гага жъне не само професионални успехи, тя се радва и на огромна популярност сред обществото, което я превръща в музикалното и социално явление на 2010 г.

В интервю от 2009 г. за в. "Дейли телеграф" 24-годишната Лейди Гага казва: "Винаги съм била известна, но вие просто не го знаехте".

Авторът Нийл Маккормик определя певицата като "поп сензацията, която светът очакваше", и твърди, че с нея "се възроди бляскавият поп и тя се превърна в най-интригуващата личност от новото поколение поп изпълнителки".

Мнозина сравняват младата певица с Мадона, но изследователите на съвременната култура, като Матийо Дефлам (университета на Южна Каролина) я сравнява по-скоро с личности като Франк Запа, Принс, Джими Хендрикс и изследва уникалното явление в курса си "Лейди Гага и социологията на славата".

И 2010 наистина бе наситена откъм новини за изпълнителката.

Още през януари тя спечели наградата "Изборът на публиката" за пробив и се нареди сред изпълнителите с най-много продадени дискове през 2009 г.

През февруари ексцентричната певица доминира на музикалните награди БРИТ и чукна рекорд за най-много продадени песни в историята на интернет магазина iTunes.

През март Лейди Гага се пребори със звезди от ранга на Бийонсе и Уитни Хюстън за награда "Ехо" за най-добра международна изпълнителка.

Заради звученето на песните й, визията, гласа й и таланта й на текстописец, продуцентите на следващия филм от поредицата за Джеймс Бонд й предложиха за запише тематичната песен.

Певицата посрещна месец април като изпълнителя с най-гледан видеоклип към парчето й Bad Romance в сайта YouTube.

Още по темата

През май Лейди Гага триумфира на Световните музикални награди в Монте Карло с пет отличия, а през юли се нареди сред най-печелившите изпълнители в класация на сп. "Форбс".

През септември Лейди Гага измести брит поп иконите Oasis и бе вписана в Книгата на рекордите на Гинес за продължително присъствие в британските музикални чартове – цели 154 седмици.

През същия месец Лейди Гага стана големият победител на видеонаградите на MTV, спечелвайки осем отличия от рекордните 13 номинации. 

Октомври я превърна в първия изпълнител в света, чиито клипове са били гледани в YouTube над един милиард пъти.

През ноември Лейди Гага триумфира на Европейските музикални награди на MTV.

Не по-малко значими са социалните успехи на певицата. През изминалата година тя дебютира в класацията на сп. "Форбс" за най-влиятелните знаменитости на 2010 г.

В социалната мрежа Фейсбук броят на феновете й надхвърли този на почитателите на президента на САЩ Барак Обама. 

През август ексцентричната певица отне короната на Бритни Спиърс за най-търсена знаменитост в Туитър. Преди броени дни в музеи на Мадам Тюсо в света бяха представени осем различни восъчни копия на Лейди Гага. 

2010 ще запомни и доста ексцентрични изцепки на изпълнителката – роклята от месо, лудите пари, похарчени по фобията й от духове и фенове, опасността за здравето, която създава за феновете си, които я имитират.

След всичко това едно е сигурно: тя запълни липсата на големите звезди от миналото десетилетие и вероятно сътвори нов вид световен идол. Колко ще продължат славата и успехът й, предстои тепърва видим...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 13 години
Време да се роди звезда с гласовите данни на Фреди Меркюри??? Спри да фантазираш, моля те!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това за Depeche Mode беше забавно от нейна страна, жалко че не си оценил иронията. По-приятно около мен да звучи качествен поп от GaGa, отколкото такъв от псевдо поп звездите, които ни заливат последните години. А и е време да се роди нова музикална звезда от ранга на Джексън, Меркюри, Паравоти. Не казвам, че тя е от такава величина, но просто имаме нужда от нов, свеж и качествен продукт.
27
1
 
0
 
! Отговори
48461 преди 13 години
Epa, hubavo. Jiv i zdrav da si. Nadiavam se da ne se sardish. Poemi doza spokoistvie - az ne se sardia.
26
4
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Мадона винаги си е била зле в музикално отношение - гласът и е с доста беден обхват и не особено чист, но тя успява да продава продукта си вече повече от 30 години и затова е голяма звезда - много малко хора успяват да задържат публиката толкова време. Слушал съм акустична Гага в нета - нелошо свири на пиано, но след безвкусните и изцепки за Депеш Мод ми опротивя. Такива като нея и душата си продават за малко ПР, но рядко остават в историята.
25
4
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Ти си изперкал/а. Мадона пее по-зле от тази гарга? Няма ли кой да те заведе до психодиспансера на 4-ти километър, за да не плямпаш повече уникални глупости по форумите?!!!!
24
7
 
10
 
! Отговори
Тая па тая преди 13 години
Ква лейди Гага,жива ГаРга си е тая - рошава и смотана.Баси крокозъбела...
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чак пък да я сравняват със Джими Хендрикс и Запа!?!?!?!?!? Нека минат двайсетина годинки, пак ще си говорим. И друг път сме ги виждали такива "феномени", проблемът е че не помним кои бяха. :)
22
7
 
22
 
! Отговори
преди 13 години
И последния *** от Столипиново да бъде лансиран и промотиран като нея, резултатите ще са същите.
21
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на момичето, не харесвам поп, но трябва да й се признае, че е много добър музикант. На тези долу препоръчвам да видите някое акустично нейно изпълнение. Свири чудесно на пиано, а и пее много добре на живо. Само да си беше измислила по-добър прякор. Колкото до копирането на мадона - според мен мадона е доста по-назад от ГаГа, поне в музикално отношение.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Травестит наркоман ....
19
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Моля, моля да не обиждате Мерилин Менсън той ми е 200 пъти по симпатичен от тази :) Да не говорим, че и песните му са 100 пъти по яки :)
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И нито един музикален критик не видя че Гага просто копира младата Мадона едно към едно. След пет години никой няма да си я спомня.
17
3
 
17
 
! Отговори
Непромит мозък преди 13 години
Мили хора, моля ви не позволявайте на децата ви да гледат клиповете и дори мутрата на това същество - слуга на Луцифър. Въртележката за промиване на мозъци, се върти непрестанно. Спрете телевизора навреме!
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяко нещо с времето си. И тя ще отшуми като Бритни Спиърс, Кристина агилера, Мадона, Риана... и други подобни кукли.
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Простотията и чалгата не са само в България ! Спокойно !
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре че са такива като този/тази и като Евгени Минчев а.к.а. ватмана, и други подобни даме разсмиват и да ми покават какъв нетрабва да бъде ЧОВЕК.
13
4
 
19
 
! Отговори
... преди 13 години
изпълнител на годината или циркаджия на годината?!
12
8
 
8
 
! Отговори
Елхана преди 13 години
Много съм жалостива, като чуя изпълнения на Лили Иванова, Емил Димитров, Доменико Модуньо, Мирей Матьо, Челентано,направо тръпки ме побиват
11
5
 
11
 
! Отговори
животновъд преди 13 години
животно
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Онази ненормалната Сюзън Бойл е по добра от тази Гага ли е Гърго ли е...*** еднодневка тип Бойс ту мен дето *** приадаха едно време по педалчетата.