Оставки, конкурси.... Скандалът с Дарина Такова разтресе културните среди

Оперната прима искала да преподава в Музикалното училище, но...
26 авг 2019 09:50, Петя Славова
337

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаят е, че не се познават особеностите на учителската професия! Трябва не само да се пее, спортува, смята, а и КАК да научиш другите да правят това и да ОБИЧАШ децата!
313
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е толкова добра, не би следвало да се притеснява от конкурса.
312
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Джедай МастърСалиери не е бил по-добър учител, а е бил по-добре приет заради сервилността си. Аман от полуобразовани просветители.
311
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше този скандал нямаше и да знам, че съществува тази така наречена "звезда" Виж Кабаиванска е друго нещо (пак оперна прима) това е звезда.Жива и здрава да е г-жа Такова и тя получи 5 мин. слава в медиите
310
2
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Това е пълно мало умие, тези в студиото са изобщо лишени от разсъдък. Да се отрича конкурсното начало е меко казано *** отизъм.
309
0
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Това е така защото Банов е тъпо парче. Захапал кокала и типично по българрски решил да коли и беси , забравяйки, че никой не е вечен.
308
9
 
9
 
! Отговори
ТАЛАНТ преди 4 години
Странно желание на г-жа Такова... Загрижена за българските деца и таланти или липса на изява, където и да било?!!! Правилата и изискванията са не само в България, но и в други европейски държави. Защо не се опита някъде другаде да се реализира, защо точно тук търси професионалната си реализация, която все пак е пеене, а дали децата я искат и дали ще я приемат... все въпроси с еднозначен отговор - НЕ! Отделихме й достатъчно време, да е жива и здрава, да намери своето място, където може!
307
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая прима на незнам си кое не е Карерас, та да не се явява на конкурс, щом иска да преподава, да не говорим, че не всеки може да преподава, пък ако ще да е...
306
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оставка за Боил Банов! Подкрепя НЕспазването на правилата!
305
8
 
6
 
! Отговори
Зеро преди 4 години
Гледам много защитници на правилата :)Само, че повечето не знаят, че правилата са изработени от самата директорка. Ако тази учителка по китара имаше мащаба на предишната директорка Милка Митева, щеше да промени правилата, когато се назначават безспорни авторитети.Нямала нищо лично, а се гаври със задължително пеене при кандидатстване, въпреки, че е наясно с проблема и болката на оперната прима (:Щели да кандидатстват и други..Ясно е, че са под нивото на Дарина Такова, за какво страдаме.
304
5
 
25
 
! Отговори
Опс преди 4 години
Помислате за следния казус, троловете направо да слагат минуси, - Назначават госпожата без конкурса, обявен доста преди това, и другите кандидати явили се на конкурса, но не приети на работа заради въпросната г-жа заведат дела, съда решава в тяхна полза, защото назначаването става само след конкурс, кой ще е виновен? И пак ще се иска оставката на директорката, защото не е спазила закона и е осъдена.
303
4
 
7
 
! Отговори
Гледах преди 4 години
кратък филм посветен на явяване на кастинг на филмови звезди. Оказа се, че всички се явяват, изключение правят мега звездите от ранга на Мерийл Стрип, Том Хангс, Леонардо Ди Каприо...
302
21
 
12
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Все едно Хосе Карерас да се яви на Конкурс при измисления чиновник Банов за да го назначили за чистач. Това е България. Злоба и жлъч без изглед към подобрение.
301
4
 
40
 
! Отговори
Пенка преди 4 години
Ех, много страсти, много драми! Мисля, че е редно да се спомене, че същата тази госпожа доста време имаше статус и за приема в Залцбург, и колко възхитена бе от изискваните критерии, отново имаше писмена част, отново имаше открит урок по пеене и УДИВИТЕЛНО отново имаше 30 мин. програма, която кандидатите трябваше да покрият чрез пеене. Естествено за там възхита безапелационна, за тук протест...
300
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директорката не иска хора , които не може да разиграва. Назначава послушковци и си прави каквото си иска. Това е България!
299
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен307Правилата са за всички. А не за един едни правила, за друг - други, стар соц принцип.Като е толкжва голямо име, да отиде там к дето няма конкурс. А не да се прави на ущипана девица.И без нея училището съществува десетилетия.
298
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жената е и преподавател и от години подготвя млади певци. Цялата колегия го знае това. При такъв казус, на директорката като не и стига капацитет и смелост, трябвало да се свърже с министерството и да се разберат как да постъпят. А не да се обижда световно известно име. Изискванията не са по закон, а са спуснати от директорката все пак, за така направения конкурс. В България по принцип е "царят разрешава, падарят забранява".
297
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да е голяма певица, ама дали става за преподавател? Не всеки човек го може това, дори и да е световно известен. Все пак се явява на конкурс с други хора, не може просто ей така да я пуснат да стана преподавател, само защото е известна.
296
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мащабът на това, което направи Людмила за българската култура и за досега на населението до култура въобще, няма как да го разбере всеки. А можеше да си носи скъпите дрехи и обувки да си пие коняка по Слънчев Бряг, като другите комунистически примадони, нали? Да смачкаш някой паднал в калта на историята е лесно. Няма по силни от въжетата на скодоумието...
295
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 302Аааа, разбрах, шантавата дъщеричка на селския шмекер, дето цуцахте край него, ясно...