Къде са телата на убитите руски наемници от "Вагнер" в Сирия?

Правозащитници: Труповете са в специален център в Ростов на Дон
23 фев 2018 21:32, Елка Василева
314
Къде са телата на убитите руски наемници от "Вагнер" в Сирия?
Башар Асад, Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: архив, Reuters

Десетки руски наемници от частната армия "Вагнер" са загинали през февруари в Сирия. Семействата им, много от които са бедни, са принудени да мълчат, за да не загубят и паричните обезщетения, които са им били обещани, пише Дойче веле.

Не е ясно колко наемници от руската частна армия "Вагнер" са били убити от водената от САЩ коалиция на 7 февруари т.г. в сирийския град Дейр ез-Зор. Вестник "Ведомости" писа, че са били убити 50 наемници, а 70 били ранени.

Руското външно министерство първоначално говореше за петима убити, а по-късно обяви, че става дума за "няколко десетки" руски граждани и граждани на държави от ОНД, убити или ранени при инцидента. Те доброволно били заминали за  Сирия, „водени от най-различни подбуди". Ръководената от САЩ антитерористична коалиция на свой ред заяви, че е била принудена да обстрелва правителствените войски на президента Асад в опит за самоотбрана.

От Донбас в Сирия

Много от наемниците на групата “Вагнер" преди това са се сражавали в региона на Донбас в Източна Украйна. Владимир Ефимов, ръководител на една фондация на ветерани от специалните части, казва, че повечето наемници са бивши офицери, подофицери и ефрейтори.

Още по темата

Някои от тях били наети от Министерството на отбраната и изпратени в Сирия. "Онези, които са били отхвърлени поради по-напреднала възраст или някакви физически недъзи, са отишли в частната армия", казва той. Ефимов допълва, че не парите, а по-скоро търсенето на силни усещания е бил основният мотив за повечето от тях.

Руслан Тарнавский споделя това мнение. Той бил приятел на 45-годишния Игор Косотуров, който е загинал в Сирия. Преди това двамата са воювали заедно в Донбас. Тарнавский казва, че Косотуров е бил воден от патриотични мотиви: "Разбира се, една частна армия не е правителствена войскова част, но всички смятаха, че ще си сътрудничат с руската армия. Парите бяха само допълнителен бонус за поемания риск, но момчетата не заминаваха за Сирия заради парите", казва Тарнавский. Той подчертава изрично, че 99 процента от наемниците са участвали в акцията в Сирия, само защото е ставало дума за  операция, подкрепяна от Русия.

Никакви признаци на живот

Най-малко 30 наемници от групата "Вагнер" са от региона на Свердловск. Владимир Ефимов познава лично 20 от тях. Наемниците оставили на съпругите си неговия телефонен номер, в случай че не могат да се обаждат лично от Сирия. Повечето наемници не посвещавали жените в тайните на своята мисия, защото били подписали декларации, че ще пазят тайна.

През 2017 година голяма група мъже заминала за един тренировъчен лагер, разказва още Ефимов. Там наемниците трябвало да попълнят дълъг въпросник и да се подложат на психологически тестове. След това заминали за половин година в Сирия и всички останали живи. Даже се завърнали се в отпуск "като богаташи". "Някои си платиха дълговете", спомня си Владимир Ефимов. По неговите думи наемниците трябвало да останат в родината си до средата на февруари, но на 22 януари ги мобилизирали отново и 28 от тях били изпратени със самолет в Сирия.

"До 8 февруари пристигаха СМС-и, а после контактите бяха прекъснати. Сега ми звънят по телефона само плачещи жени", казва Владимир Ефимов. Той поддържа контакт само с един от 30-те наемници, който лежи ранен във военната болница в Ростов на Дон. "Там му отнели мобилния телефон, но той намерил друг, за да се обади на жена си", разказва Ефимов.

На семействата се полагат обезщетения

Близките на войниците от частната армия "Вагнер" се чувстват напълно безпомощни. Те не могат да се обърнат към Министерството на отбраната, защото наемниците формално не са редовни военнослужещи, а наемничеството е забранено. Дори от правозащитните организации не могат да очакват никаква помощ, освен известна психологическа подкрепа.

В същото време семействата на загиналите, които в повечето случаи са бедни, се стараят да не вдигат много шум, за да не загубят и паричните компенсации, които частната армия "Вагнер" плаща в случай на смърт или раняване. „За един убит наемник се полагат по пет милиона рубли“ (около 70 000 евро - б. ред.), казва Наталия Жукова от Комитета на войнишките майки в Нижни Новгород.

Тя научила за сумата от майката на един 30-годишен руски наемник, загинал в Сирия. Жената успяла да прибере тялото на сина си и да го погребе. Въпреки това се обърнала към Комитета на войнишките майки, за да разбере как точно е загинал синът ѝ. "За съжаление не успяхме да открием никой, който да ни даде повече информация“, казва Жукова.

Къде са телата на наемниците?

Журналистическо разследване на ДВ установи, че досега на близките не е предадено нито едно тяло на загинал наемник от сблъсъка на 7 февруари. Правозащитници предполагат, че труповете от Сирия са прехвърлени в един специален център, който се намира в Ростов на Дон. Той е най-големият от този род в Русия. Там могат да се правят и ДНК проби. Големите хангари с хладилни камери за стотици трупове са били построени по време на втората война в Чечения.

Председателката на Съюза на комитетите на войнишките майки в Русия Валентина Мелникова допълва в тази връзка, че "убитите и ранените наемници могат да бъдат издирвани само като обикновени руски граждани, които се намират в чужбина" - тоест само чрез консулските служби или министерствата на вътрешните и външните работи. "Все едно, че става дума за жертви от самолетна катастрофа", недоумява Валентина Мелникова. Тя се опасява, че телата на загиналите наемници изобщо не са били изнесени от Сирия. "В Донбас поне ги погребваха веднага на място", казва правозащитничката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
2
 
! Отговори
скаут преди 5 години
Труповете на вагнеровци са при тези на отряд дивите гъски от ФАЩ,а труповете на американските съветници къде са?
251
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са телата на убитите руски наемници от "Вагнер" в Сирия?при тези от Донбас
250
2
 
4
 
! Отговори
асен преди 6 години
Там , където са и на американските !
249
6
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Преди няколко дни бяха...стотици,вече намаляха на...десетки.Интересно след една седмица колко ще останат?
248
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче веле, като американска медия не се разглежда, като коректен подател на информация. Американците да вият до небесата - няма лошо
247
24
 
30
 
! Отговори
Картечар преди 6 години
Ми ся кво? Загинали са "руските освободители" . Те постоянно "освобождават" - скоро бяха в Украйна да "освобождават".
246
24
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилството е перфидна форма на национално предателство. Съветвам русофилите да се замислят за мрачното си бъдеще покрай несретника Русия прогонена от всякъде.
245
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска организация ще се кръсти Вагнер,любимия композитор на Хитлер.Да не би социализма в Русия да е преминал към следващото ниво национал-социализъм.
244
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В действителност, американците просто се стремят да получат от ситуацията максимален пропагандният ефект да докаже на всички способността си да даде решителен отпор на Москва и в същото време да се упражнява в Русия информационна провокация разпространение на лъжа за "огромни загуби на руснаците в сирийската война".
243
9
 
14
 
! Отговори
хохолите капут преди 6 години
До Анонимен 246,247 и дрИзточниците на тази информация са в основата на някакви мътни постове в украински социалните мрежи, който е дешифрирането на определена запис, върху която двама непознати обсъждат (цитат) "направени пацанами загуба".
242
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, на 20 септември 2016 г. ракетата "Калибър", изстреляна от руски кораба, унищожени щаб на оперативното управление на сирийски терористи, в състава на което, според съобщения в МЕДИИТЕ, са влизали около 30 препод. от САЩ, Италия, Великобритания, Турция, Саудитска Арабия, Катар и Израел.
241
27
 
17
 
! Отговори
Reptile преди 6 години
Странно, пълно е с *** квичащи от кеф и изпълнени със злоба и злъч, че са загинали руснаци в битка с колячите от ИДИЛ! Същите идииоти отричат героизма на освободителите ни, били окупатори, и колко време сме били част от Русия?! Пассмина!
240
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nali parite sa vajni? Za tiah robuvat v tozi sviat...I umirat ..
239
11
 
13
 
! Отговори
До 245 преди 6 години
Нали?! Нали лъжеш пак ***?...Ако дадеш тук пример за поне един преносим крематориум, ще те предложа за Нобелова награда за открито научно чудо.Но ти няма да го направиш, защото много добре знаеш, че такова нещо няма.Ти просто заработваш едни парици, под формата на усвоени грантове от Сорос.Всъщност има мобилни крематориуми и те са патент на армията на САЩ. Сега от бившите републики на СССР ги използват само украинците, щедро дарени от САЩ, за да не оставят трупове в Донбас.
238
7
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 247 Там поне един месец няма да престъпи никой от страх.Кой да прибере телата?
237
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 212 Айдеее, де е Сирия , де са американските училища? Не падата по гръб , ей!
236
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците не са си направили труда да приберат телата на падналите си другари.П О З О Р !!!
235
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Ростов на Дон има голям център за съдебна медицина (обработка на всякакви трупове от Южна Русия), където винаги е имало и ще има стотици трупове.---------------------Така си е.Докато има държава ***, ще има заблудени отпускари, ихтамнети, вагнеровци и всякаква ***, която тероризирасвета от името на Кремъл. И ще има мнооого груз 200.
234
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде да са... нали руснаците въведаха преносими креваториуми ...официално да изгарят бок,луци ...а и слет като сащ ги натроши едва ли е останала кой знае колко лещ 20...30 кила от ватенка макс
233
17
 
13
 
! Отговори
Нема ги преди 6 години
Руските наемници са вече при Св.Петър.Давайте следващите тарикати.