Арестуваха руски гражданин, готвил атентат в Германия

Мъжът действал заедно с френски съучастник
22 авг 2018 15:52, Елка Василева
12
Арестуваха руски гражданин, готвил атентат в Германия
Снимка: архив, Reuters

Германските власти съобщиха, че са задържали руски гражданин, заподозрян в заговор за екстремистки ислямистки атентат в Германия заедно с предполагаем френски съучастник, задържан миналата година във Франция, предаде Асошиейтед прес.

Федералната прокуратура заяви, че 31-годишният мъж, идентифициран съгласно германските закони само като Магомед Али С., е задържан вчера в Берлин от полицейски спецчасти и жилището му е претърсено. Задържането му е свързано с разследване на френските правоохранителни органи.

Според прокурорите през октомври 2016 г. той е складирал в апартамента си "значително количество" експлозив ТАТР за атака в Германия. Мястото и времето за планирания атентат не е установено. ТАТР (триацетон трипероксид), нестабилен самоделен експлозив, е използван при няколко атентата в Западна Европа - в Манчестър през май м. г., в Париж през ноември 2015 г. и в Брюксел през март 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Според прокуратурата плановете на задържания и предполагаемия му съучастник Клеман Бор, френски гражданин, били осуетени от "превантивна полицейска мярка" и двамата се разделили. Клеман Бор заминал за Франция и е арестуван в Марсилия през април 2017 г. за планиране на атака във Франция.

Френското разследване дало доказателства срещу Магомед-Али. За Бор се знае, че е близък до чеченски джихадисти, след контакти с които през 2007 г., 14-годишен, приема исляма, допълва Франс прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цитирано от БТА ......................хаха БТА не знаеха правилното име на Министърката на Нова Зеландия
9
0
 
3
 
! Отговори
Че чен Кан Канов преди 5 години
Драги писници,Гражданина е чеченец. Знаете ли къде чеченските бейове преди 20 години пращаха елитните си убийци?В БГ. Създаваха се кухи фирми, за да могат наследниците на службите да ги опазят. Бумеранга се върна при тез, които създадоха тоз сатраплък.Дори Русия им подаде ръка-с луд и улав друг изход няма.Странно, но даваната от мен информация мина вече през централните емисии, а "сегашната" преса немее.За да завоюваш русофобство, трябва умно да се бориш!Всички страдаме от липса на кадри.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Сбъркал си една буква. Вече дрехите на руската армия са от комплекта "Ратник". Значи вече ще пишеш Ратниците, а не в.а.тниците! "Ратник" е с нова кройка, безброй удобни джобове, направени от дишащи материи - молекулярни сита, от типа на Гортекс. И обувките са от такива материали. Докато нашите смели бойци търкат американските гърбове и техните продължения в Афганистан, хората сериозно с готвят за война и го казват силно и ясно!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро пак германците съобщиха, чме 8 българи изнасилили някаква.Българите бяха с тъмен тен, ама българи...
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе има ли останали още живи индианци или краварите са изтрепали вече всичките ?
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя сигурно е от първата вълна бежанци ислямисти от чеченските войни ...А па сега що лекари и инжинери се намъкнаха у джерманско...
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШаманТака е, но трябва всекидневно и то по безброй пъти да ни се поднася информация за "лошата" Русия и "добрия" запад. Самата думичка "руски" + атентат и всичко е ок.Пък и джурналята са хора, трябва да заработват сребърници.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснака Магомед Али .. ясна работа - чуркa.
2
2
 
27
 
! Отговори
Шаман преди 5 години
Атентат+руснак+френски съучастник.Дали руснака не е от Чечня или Дагестан и дали французина не е от Магреб?
1
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво друго да правят вaтниците, освен да водят партизанска война с цивилизования свят?