Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат

Броят на некоректните платци се увеличава до 54%
Обновена: 29 окт 2018 07:15 | 28 окт 2018 19:31,
132
Заеми, бързи кредити... Все повече българи не могат да си ги върнат
Снимка: Dnes.bg

Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/.

От асоциацията допълват, че допреди година некоректните платци с кредити са били 48 процента от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54 процента. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година.

В същото време, намаляването на лихвите по кредитите е довело до бум на търсенето на заеми, показват данните на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лева и достигат рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9 на сто.

Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15 процента спрямо септември 2017 г.

Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред, посочиха от АЗП. Освен това и от БНБ неколкократно са предупредили банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити.
Все пак при тях се отчита известен спад - ако до миналата година това са били 20 на сто от длъжниците, сега те вече са 18 на сто.

Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторските фирми, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв.

Най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15 на сто на фона на 6 на сто година по-рано.

От Асоциацията за защита на потребителите изтъкват, че няма прозрачен начин, който да определя сумите, начислени от колекторските фирми над главницата, а това е достатъчна предпоставка за злоупотреби. Още повече, че тези компании, заедно с фирмите за бързи кредити, имат достъп до Централния кредитен регистър, като разполагат с правомощията да поставят кредитни оценки на граждани и фирми.

Затова от АЗП напомнят, че основен инструмент на действие на колекторските фирми е подвеждането на гражданите за техните права, включително по отношение на давността на дълговете. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват дългове с изтекла давност, на разсрочено плащане при това "уж" с отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67Правилно! Най - доброто възможно решение. И дано да не ти се налага.
59
2
 
48
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Нема страшно-Баце казва,че всичко е точно,България цъфти и вързва,пари валят на поразия!Това тук са вражески слухове!
58
3
 
44
 
! Отговори
Anin преди 5 години
Всичките тези фирми за бързи кредити трябва да бъдат обявени извън закона...
57
2
 
47
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Хайде ще слезна по-ниско.Слави Трифонов продаваше мартеници в подлеза на хотел ''Балкан'',или ''Шератон'',как да го кажа за да стигна до повече хора?!Той започна в ''Куку'' и беше един участващ там.Сега искам да направя същото с ББ!Той къде започна,кой му разреши да има охранителна фирма и след чий автомобил тичаше,когато Иван Костов беше премиер?!Кой би му разрешил?!А?!Кой го сложи за премиер?!Кой управлява А?!!!!
56
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гробокопач Откъде реши че много им разбираш на тия работи? Ти си от тия на които само против евреите да говорят им дай, това е целта на занятието. Какъв ти е запекът с тях, не знам.
55
4
 
40
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Само психически увреден човек би теглил кредит, който не може да изплати.
54
2
 
44
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Споко. Корабът потъва, вода има за всички.
53
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Стига вече,моля то се! Абсолютно не можеш да ме убедиш в интелигентността си. За теб вече съм наясно. Убеждавай другите, не мен. Те много повече ще ти повярват, защото май сте един дол дренки.
52
2
 
42
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Ама то и Тодор Живков и до днес им се вижда на някои ,че е било ок !Ама когато е возил камиони на разстрел се крие и застреляните няма как да говорят нали?Така и днес Бойко им се вижда на някои?!!!!Ама като негови хора грабят визнеси никой не знае нали?!!Лесно е да не знаеш и да говориш!!!
51
10
 
35
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Страната е в подем. Това че се теглят кредити изобщо не е лошо. Кредитът е инвестиция.
50
7
 
36
 
! Отговори
Революционер преди 5 години
До 57 това ли е най-важното бе каиш ? бил съм 12ка днеска и съм станал в 5 сутринта мислиш ли че ми пука как се пише евреи ? и че съм направил няколко грешчици приятелю разликата между мен и теб е че ти ще останеш тук в тинята, и ще пишеш коментари в днес бг дори под анонимен ник и правеш се на много умен изнаещ същевременно ще гниеш в най-бедната страна в ЕС и окупирана от всякъде това е плана и оправия няма спасявайте се както можете
49
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Революционер Реви, евреи не се пише с Й. Научи се първо да пишеш и да говориш , тогава може и да имаш някакъв шанс, някъде си. А в България бързи кредити не дават евреи а бивши мутри.
48
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не могат я. Шебеkът иска кола, жилище и начин на живот, които не може да си позволи. Сега! Живеело му се. А дали има доходи, перспективи и трудови навици да изплаща кредити не се замисля за миг, нито банките го проверяват сериозно за това. За разлика от белите страни. Тук банките разсъждават така - ако не си платиш ипотеката (а ти няма да успееш в 70-80% от случаите), ще ти взема жилището и ще го продам на друг балък. А ти ще си прахосал сума ти време и сили от живота си, без да имаш нищо.
47
2
 
38
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 46Да ББ ти се вижда добре вече..То на всички им се вижда лавинно..Като не ти казват нещо,спестяват ти го де,се чувстваш добре,но има и после!На твоето гледане от твоята камбанария мога да ти кажа,че си погледнал в кръг!Само дето при бай ти Тошо труда беше задължителен и на всички се удържаже за здраве и труд!Днес не разрешават на всеки да се труди-ФАКТ!НО ИСКАТ И ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ!!!извод?!СОЦИАЛИЗМА СТАНА ЧАСТЕН СЛЕД 1989!!!!!!!!!!!!!!!а ЗА бб ИМА ПРОПУСИ В БИОГРАФИЯТА !!!!!!!!тА НЕ ДЕЙ!!
46
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Това си е твой проблем. Спасявай се.
45
5
 
48
 
! Отговори
Революционер преди 5 години
Пичове влезнах усмихнат в банката да поискам 20 бона ,но ме надушиха според кредитната ми история без да имам задължения и нищо на мое име неженен без деца под 30 год..е не ми дадоха кредит но ще пробвам в друга банка а когато това стане .. КЪДЕ НОВА ЗЕЛАНДИЯИ почвам начисто айде живи и здрави а пък тук... който иска да ги плаща хак да им е на еврейте!най-много да пращат писма до последният ми работодател ХАХАХАХАХА
44
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Уууу!Тепегьоз, който ми обяснява какво е лихва. И предполагам че ме мисли за бухалка, която го заплашва. Виж се само бе, само се погледни! С такива като тебе ли да просперира държавата? Друг път! *** като 10 - литрова лейка, огромна! И със самочувствие до небесата! Ужас!
43
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доеба ми се!
42
3
 
35
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Лихварите се плашат единствено от хората и страните, които работят качествено и ефективно!!!Лихвата и парите могат да бъдат победени единствено с качество!!!Селяни прости, тожлкова сте прости, че не може да разберете, какво ви разправям!!!Агент Стийв Лорийн!ЦРУ!!!
41
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40нито заплатите се вдигат нито е цветя и рози, никой не го твърди. Това го дробиш тука ти. Народът не знам ама май в някои отношения хич не е беден. Що се отнася до ББ омръзна ми само той да е виновен за състоянието на държавата. Явно преди него цъфтяхме и връзвахме. не се крадеше, всички просперираха. Боже, какви т =ци, боже! Докога?