Ryanair отказва да връща пари за отменени полети

Вместо това авиокомпанията предлага ваучери
Обновена: 21 апр 2020 13:50 | 21 апр 2020 13:50, Нели Христова
46
Ryanair отказва да връща пари за отменени полети
Снимка: БГНЕС

Една от най-големите авиокомпания за нискобюджетни полети продължава да твърди, че можете да получите парите си обратно, ако полетът ви е бил отменен заради пандемията от коронавирус. Но изглежда нещата не стоят точно така, тъй като от Ryanair са склонни да раздадат ваучери за бъдещи пътувания, отколкото да се разделят с огромната сума пари.

Пътниците, чиито полети са били отменени заради пандемията от коронавирус, могат да поискат парите си обратно в рамките на една седмица от датата, в която самолетът е трябвало да излети. А според правилата, ваучери могат да бъдат раздавани само ако има писмено съгласие между компанията и пътника.

Заради пандемията Ryanair приземи почти всичките си самолети. Още в началото на кризата, компанията предложи връщане на парите за отменените полети и дори бе по-приятелски настроена към клиентите си от най-големите си конкуренти на острова - British Airways и easyJet. Ирландската авиокомпания обеща, че пълната сума за билетите ще бъде върната на клиента в рамките на 20 дни.

По това време конкуретните компании премахнаха възможността за връщане на пари и предложиха на своите пътници само ваучери в замяна. По-късно easyJet все пак реши да започне да връща суми, а British Airways помолиха клиентите си да се свържат с тях по телефона.

През втората седмица на април пътниците на Ryanair бяха уведомени, че преводът на сумите ще закъснее заради безпрецедентния брой на заявките, които компанията получава. В своето съобщение те посочиха, че с приоритет ще са най-уязвимите им клиенти.

Явно предвиждайки ужасната криза, която се задава, малко след това съобщение от Ryanair промениха мнението си и сега предлагат само ваучери на своите клиенти.

"Моля, вижте по-долу детайли относно вашия пътнически ваучер, който е на същата стойност като вашата отменена резервация. Тази сума може да бъде използвана за нова покупка на билет за полет на Ryanair в следващите 12 месеца", пише на сайта на компанията.

На запитване от The Independent говорител на компанията заявява, че всички възможности, които са регламентирани от европейските власти, стоят пред клиентите, включително и връщане на пари. Но един от клиентите, Джейми Боуден, твърди обратно. Неговият полет от Италия до Армения бил отменен.

В понеделник, той опитва да подаде заявление, за да му бъдат върнати парите. Когато кликва на посочения линк обаче, изскача нов прозорец: "Ваучер, вземете си ваучер. Във всеки цвят, когато си пожелаете, но, моля ви, вземете си ваучер", гласеше съобщението в него, казва Боуден пред The Independent.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Vivi преди 2 години
Пълни мошеници.Първо че със 100 евро по-малко ми дадоха ваучери, и то след 5 месеца.Като ги използвах за резервация на полет, те смениха часовете на полета и не се съобразиха че прекачването се оказа невъзможно.После казват че полета ми е анулиран, да използвам пак ваучерите.И като се опитах да платя с тях, ми изписва че вече са използвани.Отделно че няма никаква връзка с тях и тия дето вдигат дежурния телефон са абсолютно неадекватни..
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМного странно. ЕДинственият мейл който получих, след искането за рефънд е че имат огромно количество рефънди за обработване, и да не пускам искането си повторно.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алексточно това и направих, получих имайл след седмица, че е по-добре да си взема ваучер. датата на изтичане на ваучера беше на предния ден преди да получа имейла. пълни мошеници. писах им в чата шреди 3 часа, никой не отговаря. не им искам ваучера, искам си парите. ще се ходи на адвокат скоро май
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно така е !опитвам от две седмици да си върна парите за полет до берлин и ми бутат ваучер !никога повече тези несериозници ! 160 евро изгоряха !
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдам, и уиз не връщат. И няма как да се свържеш с тях, защото "линиите им са претоварени". Истината е, че мога да ги преживея тия 50 евро за билета, просто се надявам и Уизеър и РайънЕър да оцелеят, защото благодарение на тях, животът ни поне малко прилича на нормален. Ако билетите са по 300 евро и нагоре, едва ли ще можем да ходим за по уикенд в Рим, Париж, Прага, да гледаме мачове от Шампионската, да караме рождени дни с роднини, на пазар и т.н.Пак ще сме крепостни с.еляни.
28
10
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Изобщо не е вярно това, изпратиха си мейл в който ако искаш пълен рефънд, кликваш на един линк и си го заявяваш. Никакви съобщения за ваучери не се появават там.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И уиз еър не връщат . Не отказват ясно и написано черно на бяло , на реално не връщат. Повече от месец ги чакам, ще си чакам от умрял писмо явно.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха! А България еър да не би да връща пари?? Три имейла им пратих, отговор нула.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 26Пробва ли да кликнеш на линка където се предполага че трябва да намериш указания как да си искаш парите. Пробвай весело е
24
0
 
21
 
! Отговори
И Аз преди 4 години
До АзОсвен това комуникацията е на английски. За мен не е проблем, но си представям голяма част от пътниците, които са си купили билет на български, а сега трябва да "се оправят" с чат бот на английски. Това за мен е некоректно поведение.
23
2
 
10
 
! Отговори
До №26 преди 4 години
Има логика. На мен Ryan ми пратиха мейл - парите ли искам или ваучер и си избрах ваучер, защото пак ще летя като паднат мерките. Идеята е, че не се крият, а сами ме попитаха какво предпочитам. Тенденционно спрямо тях е написана статията.
22
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Бойко да се заеме веднага!
21
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До ХхххНе се заяждам. Просто виждам че имаш опит. Моля кажи какво се прави в следната ситуация.Предлагат ваучер и линк в случай че не искаш ваучера. (Ваучера го активираш само в срок до 1 ден) Кликаш на линка щото не искаш ваучера - там има цяла страница с инструкции как да ползваш ваучера. Предлагат ти чат с бот. Не върши работа. Отиваш и пак попълваш форма за връщане на пари - сори не става вече сте го правили. Шо праим?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По тънък лед се движат. Питайте фирмата майка как така Райън се товарят на Т2 на летище София. Просто заплашиха варнянските мутри със съд доста сериозно....
19
4
 
8
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Ще потретя: "Ryanair отказва да връща пари" не само е фейк нюз, но е и клеветничество спрямо конкурент.По тънък лед се движите, юридически погледнато, днес.бг, много тънък.
18
1
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Пътувал си ти за 100 лева ама извън сезоните за пътуване...вземи да пътуваш Юни Юли Август....да видим колко ще ти са парите....а въобще никой не говори за каква сума става въпрос....парите не са техни ерго връщат ги ...в противен случай ще връщат повече плюс съдебни разходи....за парите които са получили не са предоставили услугата за която им е платено ....законът си го е казал а ти си дрънкай колкото искаш
17
0
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Германец 12А ти вземи че чети, европейските закони.....аз не съм ги съдил един или два пъти...то дори не е съдете...просто попълваш една форма и им я пращаш на служебен email....в края на писмото пише че ако откажат компенсация отиват на фирма която ще ги даде на съд....последното ми идване в България бе на печалба с 1500 паунда...опитаха номера с ваучера
16
0
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Също така не само че трябва да върнат парите а и да компенсират....ако полетът е на повече от 2000км и закъснението е повече от 6 часа компенсацията е около 400 евро на човек....също така трябва да си пазите касовите бележки ако сте си купували храна, вода или сте отседнал в хотел, компанията трябва да Ви върне всички разходи....
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХхххОт коя планета идваш. То на теория всичко може ама практиката...Айде ще се заям и ще пробвам да си искам парите, дори и да си ги върнат ще е когато вече въобще няма да ми трябват пари
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след кризата хората пак ще се возят с тях а не с накои "национални" превозвачи!!!