Кметът на Отава иска помощ, ситуацията е извън контрол

10-и ден продължава протестът срещу санитарните ограничения
8 фев 2022 07:49, Елка Василева
65
 Кметът на Отава иска помощ, ситуацията е извън контрол
Снимка: БГНЕС

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън призова федералните власти за помощ, за да се сложи край на протеста на шофьорите на камиони срещу санитарните ограничения, въведени заради пандемията.

Протестът в Отава продължава вече 10-и ден, предаде Франс прес.

Още по темата

Протестиращите са пред парламента и под прозорците на канцеларията на премиера Джъстин Трюдо. Между 400 и 500 камиона все още блокират центъра. Според кмета на Отава ситуацията е извън контрол.

В града остават блокирани някои пътни артерии, магазините са затворени, а протестиращите са си устроили импровизирани лагери за ужас на жителите.

Противниците на протеста спечелиха вчера съдебна битка. Висшият съд в провинция Онтарио постанови протестиращите да престанат да надуват клаксони. Някои от жителите бяха внесли колективен иск срещу организаторите на протеста и заради хаоса, предизвикан от протестното движение. Те искаха около 10 милиона канадски долара за нанесени вреди (7 милиона евро).

Премиерът Джъстин Трюдо пък заяви, че протестът трябва да престане. Той разкритикува тактиките на демонстрантите и припомни, че Канада е преминала през пандемията, като е била единна и малцина протестиращи, които скандират и размахват свастики, не дават представа какви са канадците.

Канадците спазват до голяма степен мерките срещу COVID-19, а 79 процента от подходящото за ваксинация население е с по две дози от ваксините срещу COVID-19. Но неотдавнашни допитвания показват, че сред хората нараства фрустрацията от рестрикциите.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
"а вие които "ходите на нормална работа и спортувате" ви пожелавам да се насладите на 100% на живота който сте избрали и не ни подценявайте,защото няма сила на света който да ме убеди, че живеете щастлив и пълноценнен живот,само защото сте "хамриканци или канадци"Нямам никакво желание да те убеждавам, знам че няма смисъл. Но обективният факт е че ние идваме там и виждаме какво е, а вие не идвате тук и само си въобразявате какво е.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самозабравилите се бюрократи се взеха на сериозно и докараха нещата малко по-далеч от търпимото. Съответно сега населението ще ги изрие с лопата на куп!
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянинМногомилионни протести имаше из доста страни още през лятото. Но нашите журналисти по-скоро ще си отрежат ръцете, отколкото да пишат за протести.
54
2
 
26
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Протестите не само в Канада а по целия свят тепърва започват!
53
1
 
25
 
! Отговори
samba преди 2 години
"Премиерът Джъстин Трюдо пък заяви, че протестът трябва да престане." - вместо да заявява тъпотии, да вземе да отмени мерките!
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърт на короняфашизмът.
51
1
 
16
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
Нека всеки си живее живота както намира за добре,а вие които "ходите на нормална работа и спортувате" ви пожелавам да се насладите на 100% на живота който сте избрали и не ни подценявайте,защото няма сила на света който да ме убеди, че живеете щастлив и пълноценнен живот,само защото сте "хамриканци или канадци"..
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 "Малцина протестиращи? Този Трюфо да излезе, ако не го е страх, и да започне да брой един по един колко са тия малцина" Така повече ли ще станат?
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малцина протестиращи? Този Трюфо да излезе, ако не го е страх, и да започне да брой един по един колко са тия малцина
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Стоян Не ходи (често) по ресторанти, защото нормалните хора ходят на работа, която е истинска, а не симулация като на тия, дето "си живеете" и които по цял ден пиете кафенца и лафмоабетче докато дойде време да си тръгнете. Не ходи често и по ресторанти, защото има семейни отговорности, а не като вас, които си "живеете", докато децата ви (тези, които изобщо имате такива) са на места, където не им е мястото. Не ходи често по ресторанти, защото спортува, вместо да се тъпче с долно качесво.
47
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страх мори д.битъка. В цял свят програмираните фашисти се п.дрискаха. Лъжата винаги излиза наяве!
46
6
 
11
 
! Отговори
до Стоян преди 2 години
Не ходиш на ресторанти,защото трябва да си оставиш поне 50% от седмичният ти надник.Ние имаме малко,но си живеем живота,защото никой не знае докога ще продължи,а такива глафони като тебе се кефят на либерастите,работа-в къщи,на рожден ден на жена ти и на детето ти може и да излезнеш да хапнеш по някоя пица.Живей зи мизерният и жалък живот там и не се бъркай на нас,които все още можем да се забавляваме.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай.. значи управляващите вече не са фенове на локдауна? Аз мислех, че това беше целта цели 2 години. Ето, пак са в локдаун.
44
7
 
3
 
! Отговори
безименен преди 2 години
До Антиваксър --- имаше свастики, жълти знамена и подобни, но ги прибраха. Политиците подклаждащи камионджиите се усетиха.
43
0
 
15
 
! Отговори
Стефан Д. преди 2 години
Ало уебмастъра. В българския език има буква "и с ударение". Тя се използва когато изразяваш притежание в женски род, а не буквата "й". Не се пише "майка й", "татко й" а се пише ударено "и". Но сайта ви не го разбира и го обръща на четирицифрен юникод като в предишното ми мнение.Оправете го това не се излагайте, елементарно е.
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде е Трюдо?
41
2
 
32
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Много интересно къде ги видяхте тези свастики. На протестно движение в Мелбърн, Австралия т.н. защитници на неморалното и забранено от хиляда закона насилствено васкиниране бяха само бели хора и наричаха другите нацисти при положение че те бяха сбирщайн от цял свят. Защо няма една снимка на камионите със свастика? Истинските фашисти са за васкините!
40
7
 
2
 
! Отговори
иво преди 2 години
" ЧЕРЕПА " ТРЪМП , ПОМАГА НА АНТИ-ВАКСАджийчеТАТА , СЪЩО КАТО "НАШИЧКИЯ" , ЗА ДА БЛАМИРА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ !
39
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам търпение да започнат да се движат автономните камиони. Тогава същите тия полуграмотни шоферчета ще тичкат при Трюдо да им помага.
38
20
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
До Хасфалт,нищо подобно не виждам в Канада. Ти къде го видя? Рестрикциите най-много пречат на хора като вас в България дето "умеят да се веселят". С тоя крилат лаф се успокоявате, а всъщност ви мързи да работите. Аз не ходя по ресторанти така че ми е през оная работа дали не пускали, какво искали и т.н. по ресторантите. За разлика от България тук почти не са затваряли училищата. В работата ми 95% са ваксинирани, за какво протестиращо мнозинство говорим не знам. ***? Плоскоумци?