Червеното вино - най-малко опасната алкохолна напитка

Тя най-малко увреждала черния дроб
23 дек 2022 15:43, Петя Славова
19
Червеното вино - най-малко опасната алкохолна напитка
Снимка: БГНЕС

Всички знаем, че намаляването на приема на алкохол е една от най-важните стъпки за защита на здравето на черния дроб, но когато от време на време искаме да посегнем към чаша алкохол, има опция, която може да навреди по-малко от други.

Проучване от 2019 г. показва, че алкохолът е основен рисков фактор за чернодробните заболявания, особено за цирозата, съобщи БГНЕС, позовавайки се на "The Healthy".

Много лекари и диетолози са съгласни и насърчават всички, които обичат алкохолни напитки, да намалят количеството им, доколкото е възможно.

Но д-р Нанси Реа твърди, че има една алкохолна напитка, която уврежда черния дроб много по-малко от другите напитки и това е червеното вино.

"Ако имате здрав черен дроб, не е нужно да се отказвате напълно от алкохола. Многобройни проучвания показват, че червеното вино съдържа антиоксиданти, които дори могат да подобрят здравето на черния дроб. Разбира се, ако го консумирате умерено", подчерта лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: алкохолчервено вино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Пази се от падащи предмети/тухли, ледени висулки, космически тела, пияни жени/, не карай автомобил, не излизай на улицата ако не се налага, подбирай си приятелите, лекарите и жените, носи маска, слагай презервативи, живей на село, по възможност в Родопа планина, но не храни мечките от ръка. Мий си ръцете, не стой под дърво по време на буря и ...! Напиши си завещанието и не включвай жена си в него. Късмет и Господ да те пази. Ха, наздраве!
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички алкохоли са прекрасни. Нека си поркаме яко от сабале, кой квото има. Вино, всички дестилати, дори бира, ако немо друго, важното е духът да пораства, и всички мераци също. Неслучайно spiritus и спирт са омоними.
14
3
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
vino purum penis durum...
13
7
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Алкохолът е канцерогенен продукт.За това наздраве с 1 малко, но качествено!
12
0
 
22
 
! Отговори
Рънърса 4 преди 1 година
Всичко е вредно в зависимост от дозата, все пак е по-добре да пийнете малко алкохол и да изядете една пържола, отколкото да се тровите с разни модерни мурафети, химии и тн.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма "полезен" алкохол. Виното изглежда по-малко вредно, но си има неговите недостатъци, един от тях е захарта, не искам да споменавам за разните добавки и отрови. Може би, качествената водка е най-малко вреден алкохол, но има вкус на спирт за разтриване и почистване. Това са елементарни неща, които може да се намерят в нета - алкохола освен черния дроб засяга и кората на главния мозък, сърдечно-съдовата система и още и още. Търсете си сами инфо и не се връзвайте на глупости!
10
1
 
7
 
! Отговори
SOS преди 1 година
In vino veritas, in aqua sanitas
9
4
 
11
 
! Отговори
В разумни количества преди 1 година
НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ! Ракията лекува куп болести.
8
2
 
11
 
! Отговори
Яве преди 1 година
In vino veritas са казали римляните още от древността. В виното е истината! Въпроса е обаче в количеството. Чшка, две е ок. Така че умната по празниците и наздраве!
7
3
 
16
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Имах един период с голям стрес (пропаднали мултимилионни проекти, загубени клиенти), в който пиех по поне 1 бутилка хубаво уиски на ден (от 1 литър). Говорим за период от 7 години. Направо си станах алкохолик. Пиян никой не ме е виждал де, никой не разбра, че имам зависимост. Слава на Господ, нищо ми нямаше и черният дроб е в цветущо здраве заради качествения алкохол. Поне така казаха лекарите. Иначе сега пия само по няколко бири месечно и това е. Може и хубаво вино с храната или уиски с десерта
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черния дроб се уврежда най-много от системна консумация на алкохол над прага на възможностите му да го детоксикира. Например: изпива се всеки ден по 200-300гр ракия в продължение на години. Ако само веднъж в месеца се натряскаш здраво и дадеш достатъчно почивка, черния дроб се възстановява.
5
5
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ракията (особено домашната) е най-вредният алкохол. Всеки се прави на голям майстор на ракия и нямало смисъл от тройна дестилация. Пие тотална отрова, ама била домашна- много качествена. От отлежало малцово уиски глава не боли, ама от пърцуцата на разбирачите направо ще умреш от световъртеж и главоболие. Разбира се, има и майстори на ракията у нас, но 1 на 1000. А видя ли да ми я сипват в пластмасови бутили е пределно ясно какви разбирачи са и какво са произвели.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не се качвайте да шофирате пили дори и с 1 чаша алкохол!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"..напитка, която уврежда черния дроб много по-малко." Уврежда по-малко или е полезно? Истината е, че няма полезен вид и количество алкохол, колкото и да не ви харесва предпразнично.
2
1
 
7
 
! Отговори
Ето истината гола: преди 1 година
Внимателно със алкохола!! Често Линейка недочакали, изнасят ги пишман-пиячите напред с краката!
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктор Нанси, пропуснали сте Ракията.