Русия иска разследване на взривовете по "Северен поток"

Съветът за сигурност на ООН да ги инициира
18 фев 2023 11:14, Александър Попов
98
Русия иска разследване на взривовете по "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Русия иска Съветът за сигурност на ООН да инициира независимо разследване на атаките от септември миналата година срещу газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия. При последвалите взривове тогава се стигна до изтичане на голямо количество синьо гориво в Балтийско море, предаде Ройтерс.

Русия вчера внесе в 15-членния съвет проекторезолюция, видяна от Ройтерс. В нея се съдържа искане към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждане на международно разследване на "саботажа" и установяване на виновниците.

Руският заместник постоянен представител в Обединените нации Дмитрий Полянски каза, че целта е текстът да бъде гласуван до седмица. За приемане на резолюция от съвета са нужни поне девет гласа "за" и не трябва да има нито едно вето от петте постоянни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Това означава, че вотът може да съвпадне със заседанията на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, посветени на първата годишнина от инвазията на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вероятно в четвъртък Общото събрание отново ще гласува резолюция с призив към Русия да изтегли войските си и за спиране на огъня.

Швеция и Дания, в чийто изключителни икономически зони бяха извършени нападенията срещу "Северен поток", излязоха със заключение, че тръбопроводите са взривени умишлено, но не казаха кой стои зад това.

САЩ и НАТО окачествиха случая като "саботаж". Москва обвини Запада. Нито една от двете страни не е представила доказателства.

Миналата седмица разследващият журналист Сиймор Хърш, спечелил награда "Пулицър" през 1970 г., написа - като се позова на неназован източник - че водолази от американските военноморски сили са разрушили тръбопроводите с експлозиви по заповед на президента Джо Байдън.

Белият дом отхвърли твърденията и ги определи като "тотално неверни и пълна измислица".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: Северен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шерлок Холмс 86 - Ти си малко вероятен ...
80
7
 
0
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 1 година
Някой поинтересува ли се чия собственост са подводните тръби? Малка изненада: не са руски! А пък този проект беше спрян два месеца преди началото на войната. И без никаква перспектива да се осъществи. Защо му е на Байдън да взривява тръби, които не са руски и по тях няма да потече газ? Не казвам, че Путин го е взривил, и това не е много вероятно. Нищо не се казва за обезщетенията по проекта, кой би загубил и кой ще спечели от такъв саботаж? А може би става дума за много, много пари?
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ли иска или Путин? Защото Русия в момента е Путин. Държава, която сипе бомби по училища, болници и детски градини, в чужда държава, няма право да иска. Безсрамие и наглост от този лилипут. Не знам как спи този и неговата шайка.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бас държа,че ще забъркат и БългарияИли ще"докажат"че камиона който е закарал взрива го е шофирал българин или пък,че българин му е"драснал"кибритаНо в никакъв случай няма да е американец или германецВинаги когато някой свърши някоя голяма мръсотия на света,си бършат задниците с насЗатова не се учудвам,акоСАЩ илиГермания поискат да бъдат екстрадирани българи заради участието им във взривяването на газопроводитеИ бъдете сигурни,че ще има санкции и за България,щото сме деветата дупка на кавала.
77
0
 
11
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
КОЙТО НАЛОЖИ ВЕТО НА ТОВА РАЗСЛЕДВАНЕ - ТОЙ Е!!!
76
7
 
18
 
! Отговори
Безмозъчни тъпаци преди 1 година
са Германците!! САЩ им го наби без вазелин, те още искат!! Явно е в резултат на ваксините и затъпяването до което водят!!
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
виновен е обикновено този който има интерес - разбира се конкурента от оттатък океана чича ви сам как иначе ще продава на надъханите еуропеиди 4 пъти по скъпа газ
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До възмутена - Твоя да не е кривнал с някой украинка че си толкова "възмутена". Бабулке гледай си старинките не се възмущавай .
73
9
 
4
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Ха, "Сетила съ Мара да съ п.обара на онуй място!" Ти де беше га гръмнаха двата Газопровода и Кримското мост, бе Пупкин!? Де беше га ти потопиха гордоста на Черноморското флот - старото корито "Москва" и га ти атакуваха стратегическите бомбардири на летището "Енгелс"! Де беше кога разстерваха и разстрелват плененото руско аскер, де беше га взривиха Дугина??? Пупкиин, Пупкин..., "м.ека китка стана", шъ я докараш до нова революция в Русията с "добрите си намерения"!
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера май Байдън е обявил, че НЕ са намерени НИКАКВИ останки от гръмнатите летящи обекти над Аляска и в Канада. Никакви.Също, че предищните останки, т.е. от първия балон,били от балон на някакъв си любителски клуб.Но гръмнаха балона с ракета за 400 000 долара.Това на фона на въведенито от Китай санкции към нови два американски военни концерна.И пълното мълчание по повод отравянето на природата с бойно отровно и канцерогенно вещество, получено от умишлено запалените дерайлирали вагони с химикали.
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има няколко държави, които има "кяр", да стане това. Русия и Германия не са от тях. Ама виж - САЩ, Норвегия, Полша, Украйна ...
70
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските енергийни доставки в Европа сега са чрез кораби и чрез непреки газопроводи.пак ги има, но е по-скъпо за получателя. Когато след няколко месеца хранилищата в Западна Европа се изпразнят, ясно ще се види, че обемите, от които се нуждае Европа, няма как да се доставят от САЩ .Есента ще лъсне истинската ситуация.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кисря даваше по 190 долара за газ ... Сега е 50 ... Що така бе Кире? Кажи на таткооо си ... Кажи му за "гaзa" ...
68
6
 
11
 
! Отговори
възмутена преди 1 година
Питам - докога ще храним украинските "бежанци "? Временната закрила е 3 месеца , а те колко по три станаха ? Айде стига "гювеч " или работете да се издържате ими заминавайте !
67
5
 
15
 
! Отговори
тя преди 1 година
САЩ постигнаха целите си ,изгониха руските енергийни доставки за ЕС и на тяхно място се настаниха те ! Колко сме "щастливи " ,вече сме независими от Русия и тясно зависими от САЩ !
66
12
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Г -н Путин ,много добре знае кой го е сторил -САЩ , така че няма кой да ги разследва , те са хегемон !
65
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия иска гласност и преустройство. И ще има гласност и преустройство. Ето днес например вече има гласност по повод това, че санкциита за Русия са подготвяни два месеца ПРЕДИ началото на СВО. Казала го е фон дер Лайен.
64
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия така се заигра с Русия че се стигна до война, а тръбопровода ако е взривен от американците може би с основание , но това са само предположения на неинформирани хора като нас простосмъртните.
63
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да разследват себе си.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно правилно сте взели "саботажа" в кавички. Не е саботаж. Злонамерен терористичен акт е. Не е тайна кой го извърши.