40% от млечните продукти не са от българско мляко

Килограм кашкавал излизал от мандрата 17 лева, в магазина е над 30
Обновена: 23 фев 2023 11:18 | 23 фев 2023 11:10, Камелия Цветанова
49
40% от млечните продукти не са от българско мляко
Снимка: Pixabay

Животновъдите обмислят тази година да отстъпят държавните си помощи и да ги дадат на търговските вериги.
Това съобщи пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Да си отделим всички субсидии на веригите. Явно те имат големи затруднения, повече от нашите", заяви иронично Караколев.

Животновъдите разчитат в казуса с "Ел Би Булгарикум" и ДКК две притеснителни линии. Едната е, че от държавна компания се договаря мляко, което не е с произход България, докато в момента българските животновъди изливат мляко, защото към него няма интерес.

„Държавата излива милиони за подпомагане на животновъдството, а се купува мляко от Унгария, да речем. Щом може от Унгария, защо да не може от Бургас?“, пита Симеон Караколев, който определя ситуацията като "тъжна действителност".

Още по темата

"Къде е националният интерес в случая? От ДКК надали могат да отговорят. Ако ще купуваш на такава цена, плати я на българските фермери", призова Караколев.

НОКА управлява най-големия кооператив в България за овче мляко. Можем да им доставим колкото българско овче мляко искат, декларира Караколев и изрази очакване да се свържат с тях, за да започнат преговори те да доставят млякото, "а не да го търсят от чужбина".

„Един от доставчиците разкри цялата порочна практика на формиране на цените в търговските вериги. Това се случва за първи път. Целият товар в момента го изнасят производителите на суровина и потребителите", коментира Симеон Караколев в предаването "Преди всички".

"Важно е държавата да покаже, че иска да се справи с тази порочна практика на формиране на цена, която ограбва както производителите, така и потребителите. Като общество трябва да реагираме по някакъв начин", категоричен е Караколев.

Според него "държавата на този етап няма инструмент, с който може това да го озапти".

40% от млечните продукти, които консумираме, не са от българско мляко, отбеляза той. Килограм кашкавал излиза от мандрата на 17 лева с ДДС, а във веригите е 30 и кусур лева с ДДС, допълни председателят на НОКА.

В смяната на ръководството на "Ел Би Булгарикум" Симеон Караколев вижда "една димка, която се хвърля пред цялото общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: сиренемлякокашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте си кашкавала
23
1
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Лелее, май македонците са ти откраднали езика, а?
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ти инвестирай в каквото си искаш и яж каквото си искаш. На мен ми се яде хубаво масло. Еле пък и цената му като е по-ниска..." - е съгласен съм, ама като кажа, че корпорациите трябва да изядат малките фирми включително и българските хората полудяват да хейтват. :) Конкуренция обаче ще продължи да има защото на холандските фермери им свиват пазара и им избиват животните, което означава и по-високи цени на производство. ;)
21
0
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Да, да... той кашкавалът Джон Атанасов го е измислил и се добива само в Тутракан.
20
0
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
В Испания кашкавал няма. Има най-различни други видове жълто сирене. Правят се по всевъзможни технологии. Има такива, за които трябват дори 6-7л мляко за кг има и такива, които изискват 25л..
19
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
този симеон не е ли фалирал вече колко години се оплаква нали тои закла еднотеле в камиона в знак на протест хаиде изчезваите пишман капиталисти
18
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
В ИСПАНИЯ 1 КИЛОГРАМ ХУБАВ КАШКАВАЛ Е 20 ЛЕВА!) ИЗКУПУВАТ МЛЯКОТО ПО 1 ЛЕВ НА ЛИТЪР И ПРОДАВАТ КАШКАВАЛ ПО 15 ЛЕВА НА КИЛОГРАМ! ОТ КОЛКО ЛИТРА МЛЯКО СЕ ПРАВИ КАШКАВАЛ 1 КИЛО ЩОТО ЧЕТА РЕЦЕПТИ В НЕТА КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ДОМАШЕН КАШКАВАЛ И ТО БЪРЗО И ВКУСНО! АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ МАМЯТ КОЖОДЕРИТЕ ЯВНО И ОТКРИТО И НИЕ ЩЕ ПОЧНЕМ САМИ ДА СИ ПРАВИМ КАШКАВАЛ ДОМАШЕН ИМА РЕЦЕПТИ В ЕНТА
17
1
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Яж си ги. Аз от десетилетия не съм попадал на хубави, а тея дето преди време се понасяха, сега и те не стават. Да обикалям по бутикови ферми по села и паланки, за съжаление не мога да си позволя. По евтино ми излиза да си ги поръчвам от Италия и Франция.
16
5
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Хубавото масло си е майсторлък. Нашето не става абсолютно за нищо. Гледам разни из групите за живот на село се пъчат с домашни сирена и кашкавали, както и масло. То отврат човече... Отврат- вони, смърди, тотална гнусотия- взимал съм от хвалещи се, много си го харесвали, истинско било, то не се яде. Иначе и аз съм правил домашно сирене подобно на моцарела- разкош. Ама за 1кг отиват 10-13л мляко (взимам само домашно, издоено с машина пред очите ми в мой съд). А това, дето го правят бабите, е гнус
15
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Да ти кажа, има и хубав нашенски кашкавал истински. Не искам да назовавам имена да не правя реклама, но директно от производител със затворен цикъл взимам кашкавал за 22лв./кг разкошен. Иначе ядем предимно вносни сирена- Пармезан, Ементал, Маасдамер, доста италиянски екзотични, които купуваме директно от Италия, Франция и Германия от отбрани производители (отново със затворен цикъл на производство). Сами си ги внасяме. Но цената е височка и не е за всеки.
14
2
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Ти инвестирай в каквото си искаш и яж каквото си искаш. На мен ми се яде хубаво масло. Еле пък и цената му като е по-ниска...
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Абе не знам в Унгария, ама в момента в хладилника има полски и български кашкавал. Българския мисля да го дам на кучето. Доста по-скъп е от полския впрочем." - хаха коя е тая марка български да знаем да я отбягваме?
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Купуваш си едно българско и едно холандско масло и... спираш да си купуваш българско завинаги. Сирена, кашкавали, млека... с всичко е така. Сори ама..." - в холандското инвестира и се купува от цял свят, нормално е тези с по-малки доходи да имат по-слаби технологии. Докато продължаваме да ядем холандското то винаги ще е по-хубаво от нашето. ;) аз бях като теб с холандската трева, ама накрая реших, че ще инвестирам в българите и сега си пушим българче на лампи. ;)
11
3
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Абе не знам в Унгария, ама в момента в хладилника има полски и български кашкавал. Българския мисля да го дам на кучето. Доста по-скъп е от полския впрочем.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От африканско мляко ли са то въобще съдържат ли мляко
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ами да, не са от българско. От качествено са." - логиката ти е чук. "В Унгария тревата е винаги по-зелена." Интересно ми е кожа за последно си си купувал каквото и да било от Ел Би Булгарикум щото аз - нивгЪ
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваш си едно българско и едно холандско масло и... спираш да си купуваш българско завинаги. Сирена, кашкавали, млека... с всичко е така. Сори ама...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години имаше реклама "Къде е млякото". Ами след вчерашните протести пред ВКС явно е под бика.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да, не са от българско. От качествено са.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е лесно, помощи само за производител и хората с ниска покупателна способност, за останалите данъци за свръхпечалби като се почне от мобилни оператори, Лукойл, чужди вериги, банки и всички наглеци които рекетират хората.