Украйна се изтегли от Авдийвка

Това е първото важно решение на генерал Олександър Тарнавски
17 фев 2024 08:15, Нели Христова
480
Украйна се изтегли от Авдийвка
Снимка: БГНЕС

"Въз основа на оперативната обстановка около Авдийвка, за да избегнем обкръжаване и да запазим живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни линии".

Това заяви генерал Олександър Тарнавски, който командва район на Авдийвка. Изтеглянето на украинците е следствие от засиления руски натиск върху източния град, който се наблюдава през последните седмици, предаде АФП.

Това е значителна символична победа за Русия преди годишнината от началото на инвазията на 24 февруари и най-значителната й териториална придобивка, откакто превзе Бахмут през май миналата година.

"В ситуация, в която врагът настъпва върху труповете на собствените си войници с предимство на обстрела десет към едно, при постоянна бомбардировка, това е единственото правилно решение", каза Тарнавски.

"Обкръжаването беше предотвратено, личният състав беше изтеглен, а нашите войници заеха отбрана на определените линии", добави той.

Това е първото важно решение на новия военен началник на Украйна Олександър Сирски след назначаването му на 8 февруари, който заяви, че то е за запазване на живота на войниците и предотвратяване на обкръжаването им.

"Реших да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-благоприятни линии", написа Сирски във Facebook малко преди съобщението на Тарнавски.

"Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части и нанесоха значителни загуби на врага", заяви Сирски.

Авдиевка, която преди руската инвазия имаше около 34 000 жители, има важна символична стойност.

Индустриалният град се намира в Донецката област на Украйна, която е свидетел на най-тежките боеве по време на почти двегодишната руска инвазия и за която Кремъл твърди, че е част от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
7
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
До 379 разгром би последвал евентуално,след като една от страните извърши пробив по линията,разшири този пробив достатъчно,че да вкара в него танкове и бронетехника която да се предвижи с цел излизане на оперативен простор.
381
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПО НОВОТО ТЪЛКУВАНИЕ ПОЗОРНОТО БЯГСТВО СЕ НАРИЧА ИЗТЕГЛЯНЕ.
380
4
 
14
 
! Отговори
Логаин преди 2 месеца
Руснаците въпреки санкциите не искат да спрат тази пpocтoтия. Да се надяваме, че като спре финансирането на Украйна, най-после т ъпaтa война ще спре. За жалост още на другият ден, ще се появи ужасяващ щам на ковид или някоя нова болест, заради която ще ни заключат отново по къщите и ще ни конфискуват парите.
379
1
 
23
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 месеца
Гледах днес сутришния блок на БНТ. Изтропали Асенчо Генчовия, Мира Добрева и още една дропла. И то рев, рев, рев , рев ... За Навални. В един момент толкова изкуствено и противно беше , че Жорето Любенов дори не им задаваше въпроси. Тримцата си водеха раздумка като баби пред блока. В един момент Жорето смени темата със Сглобката...и скръбта моментално свърши. На лицата на участниците цъфнаха усмивки.
378
1
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 месеца
Е как бе , те не победиха ли вече ?
377
12
 
4
 
! Отговори
Лукчо преди 2 месеца
В крайна сметка унищожените най-добри руски части заеха украинското "Мажино",докато не ците заобиколиха френския оригинал през Белгия.Сега предстои унищожените руски части да демонтират жп релсите в бетонните тунели,да изнесат металните легла,гилзи от снаряди за скрап.Нашите берачи на желязо могат само да мечтаят за такъв Рай.
376
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците пак излъгани останаха, толкова мъка и стотици хиляди милиони хора за да превземат поредния град със символично значение. Има нещо сбъркано в цялата история.
375
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колеги, не четете правилно- украинците се оттеглят след като са разбили руснаците! Внимавайте малко катонсе изказвате. Избегнали са обкръжението, пинеже са избили обкръжителите!
374
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей затова руските медии казват че България ще я превземат за час. Никой нормален няма да иска бойно поле в България освен.. аре да не ми се плюнчите тука.
373
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРОЛИЧА ВЕДНАГА ЧЕ ЗАМЕСТНИКА НА ЗАЛУЖНИ Е ЧИСТ РУСНАК.
372
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укрите за да не ги освобождават руснаците, да се освободят от наркомана ЛИЛИПУТ. И ША кротне всичко.
371
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОНИ БЕГУТ ЗА ДА НЕ МРУТ. - БАХ ТЕЯ УКРИ.
370
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И добре направиха. Поне спасиха живота на войниците си след пълния военен разгром, който претърпяха.
369
2
 
12
 
! Отговори
Насранджата преди 2 месеца
Пичове, бихме ли?
368
8
 
4
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТ преди 2 месеца
ОТ ПРИГОЖИН ХАБЕР ИМА ЛИ ,ПРЕВЗЕ ЛИ Е БАХМУТ....
367
12
 
2
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТ преди 2 месеца
Е тука само *** гледам.Альоша ще падне преди е бахмут,а след Смъртта на НАВАЛНИ ,ще стане доста по жегаво.....
366
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При животните, едното разкъсва другото, но човекът не е животно и когато е по слаб, се предава на милоста на по-силният или офейква, ама жълтосините са от разряда на чифтокопитните.
365
13
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Мачкай РУЧКИ и русофили. Майка ви.
364
2
 
15
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Авдеевка падна, Навални умря, каква ли ще е новата дъвка?
363
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-правилното решение е бялото знаме. Ще останете без деца, бащи и земя. А децата ви ще плащат заеми до гроб. За кого и за какво тогава се биете и ***