700 школà привършват парите, алармират синдикати

КНСБ иска по-високи заплати за учителите – не са пипани от 2008 г.
Обновена: 10 май 2011 19:13 | 10 май 2011 19:04,
85
700 школà привършват парите, алармират синдикати
Янка Такева. Снимка: Булфото

Около 35% от училищата в страната са застрашени да останат без средства и ако не бъдат дофинансирани от общините или от държавния бюджет, няма да могат да изкарарат до края на 2010 г., алармират синдикалисти.

Около 700 учебни заведения ще имат средства, предоставени им от единните разходни стандарти за издръжка на ученик, само до септември тази година, заяви на пресконференция председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Днес тя представи данни за училищата, които имат финансови затруднения заради повишените разходи за електроенергия и отопление.

В 25. училище в столичния кв. "Красно село" например са изразходвани 95% от средствата за единните разходни стандарти.

В 131. СОУ в жк "Младост" пък са изхарчени 78% от тези средства, а в 39. СОУ, отново в жк "Младост" – 67 на сто от тях.

Янка Такева коментира, че това са училища, в които учат от 300 до 700 деца, а чрез средствата за единните разходни стандарти за издръжка на учениците се формират делегираните бюджети.

От синдиката на българските учители настояват правителството да отпусне необходимите 140 милиона лева до края на 2011 г. Според Янка Такева общините също могат да помогнат с дофинансиране на затруднените училища, които са на тяхна територия.

За закъсалите столични училища са необходими около 650 000-700 000 лева до края на 2011 г., посочи тя.

Синдикатът на българските учители настоя и за мерки за увеличаване на заплатите на учителите, които са непроменени от 2008 г. насам.

По данни за първото тримесечие на годината средната брутна педагогическа заплата е 695 лева, а средната брутна заплата на непедагогическия персонал е 495 лева, каза Янка Такева.

"Учителите с висше образование и с първи клас квалификация останаха на нивото на средната брутна работна заплата за страната", коментира тя. По думите й в синдиката "масово" пристигат оплаквания.

От синдиката поискаха още Министерството на образованието да предостави справка за това колко училища в страната могат да изплатят полагащата се допълнително една средна брутна работна заплата, която трябва да се получи на три пъти – преди 15 септември, преди 24 май и за Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
ДО 63 преди 13 години
Има свободни места за учители, но за кадърни учители. А кандидати много, всяко лято се обявяват много свободни места. Но то не е лъжица за всяка уста. Иска се сърце, търпение и разум.
84
0
 
3
 
! Отговори
ДО АС преди 13 години
Един учебник за всички ученици? Ти знаеш ли че по света няма ограничения за броя на учебниците по един предмет? Един учебник = социализъм! Една партия, един учебник, една истина! А знаеш ли колко средства се влагат за обучението на директорите? Един директор става директор след поне 5 години стаж. И тъкмо се научи - и ти искаш да идва нов да се учи. Не ви пречат директорите, нито учебниците, нито учителите! На българина все някой му пречи. Пречи му ценностната система на най-вече.
83
1
 
2
 
! Отговори
ас преди 13 години
Спешно необходими стъпки:1.Премахване на делегирания бюджет, убиец на малките и средни по големина училища.2.Конкурси на 4 или 5 години за всички от помощник директор до зам.министър, пред независима комисия, дошла най-малкото от друг град.3.Кпешно приемане на национална стратегия в образованието, уеднаквяване на изисквания и цели от Видин до Малко Търново.4.Финансиране според брой приети паралелки в началото на образователния курс, а не според брой ученици.5.Един учебник по предмет на всяк
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На снимката виждате една от предателките на образователната ни система!Тя и другите около нея предадоха учителската стачка на времето.Позволиха на Дани Боцкавия нарцис да направи директорите с партийните назначения пожизнени феодали в училищата.Накараха учители с дългогодишен стаж и опит да напуснат системата, заради "оптимизацията" и, която включваше предимно затваряне на училища, купуване на училищни автобусчета и назначаване на шофьори.Училището е на колене сега, но нали тя преговаря тогава?
81
1
 
4
 
! Отговори
анонимка преди 13 години
Понеже твърде много се разговорихме, нека да вкараме малко повече яснота. Ще говоря за нашето училище /не съм учител/. Средната брутна заплата на един учител /по единен стандарт/ е 740лв. Непедагогическия персонал кучета го яли. В образованието се работи само за учителите. Та така. Следват три плащания през годината - общо 450 лв. цялата година. През октомври или ноември има диференцирано заплащане /помощния персонал отново не е в сферата на образованието/ - по около 350-400 на калпак. Смятайте
80
0
 
4
 
! Отговори
Пацо Змея преди 13 години
Янчето винаги изглежда все едно е пред самоубийство и адски депресирана, но синдикатът трупа ли, трупа мангизи.
79
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Държава, която плаща на ушевия повече отколкото на учителя, е обречена на гибел.Стара мъдрост, чието авторство се приписва на Ленин.
78
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Явно почти никой от тук пишещите не знае какво е да си учител, да се разправяш всеки ден със стотина гамени, на които им липсват първите 7 години, да те пращат по хъхряшките гета, за да издирваш поредното *** ***, спряло да идва на училище, да проверяваш неграмотно написани контролни до 2 часа през нощта !!!Да не говорим, че е абсурд един полуграмотен ушев ***, дето по цял ден си бара топките, да получава повече от един учител.
77
0
 
7
 
! Отговори
георги преди 13 години
Стига с тая Такева, какво чакат учителите от нея и какво е направила за тях до момента. Промяната е просто наложителна. Боже колко са наивни тези които и вярват.....
76
2
 
13
 
! Отговори
Dada преди 13 години
"Не гледайте в чиниите на учителите,защото хлябът им е горчив.Погледнете директорите! Дадоха им много права и зелена светлина за КРАЖБИ! "Абсолютно е така! Бивщия тарикат Даниел Вълчев и сие с Орешарски им дадоха безконтролни права. Директорите не са мениджъри а долни далавераджии, които работят само за собствения си джоб. Шуробаджанащината е на почит, а кадърните учители и ученици ...за тях никой не мисли. Тотална ревизия, на всички на ръководен пост в системата,също и за РИО на МОН
75
2
 
14
 
! Отговори
savelina преди 13 години
Ако не знаете програмата на учителите се утвръждава от ХЕИ.И си има определени изисквания.Като е толкова хубаво и лесно бихте ли ми казали,защо младите хора не искат да стават учители дори и да са завършили педагогическа специалност.
74
4
 
3
 
! Отговори
коко преди 13 години
Не плачете моля, вие си поискахте тая демокрация и сега си я влачете, моля.Само не плачете, моля.И пак ви се моля, не плачете, моля, много ви се моля!Извинявам се, че ви се моля толкова много но, моля ви се !Моля извинете ме , моля. Ако нещо лошо съм писал извинете ме , моляПродължавам да ви се моля, моля
73
0
 
2
 
! Отговори
vonoto преди 13 години
koi krai??
72
5
 
8
 
! Отговори
шщд преди 13 години
Ще допълня и 52 дена ПЛАТЕН годишен отпуск. А някакъв *** се смееше. Разбира се,че има училища, в които взимат 1000 лв. заплата. но трябва да си в час, за да знаеш.
71
7
 
7
 
! Отговори
шщд преди 13 години
Понеже твърде много се разговорихме, нека да вкараме малко повече яснота. Ще говоря за нашето училище /не съм учител/. Средната брутна заплата на един учител /по единен стандарт/ е 740лв. Непедагогическия персонал кучета го яли. В образованието се работи само за учителите. Та така. Следват три плащания през годината - общо 450 лв. цялата година. През октомври или ноември има диференцирано заплащане /помощния персонал отново не е в сферата на образованието/ - по около 350-400 на калпак. Смятайте
70
0
 
6
 
! Отговори
kapka преди 13 години
za kakvo vi sa pari za u4ili6ta , za sportni zali i pluvni baseini ??? 73 000 000 bg leva za tutuni i drugi narkotici ima ot bg budjeta - gledaite si tutuna i drugite tam narkoti4ni trevi i pra6taite i v sofia da si pohapvat ot tqh
69
4
 
8
 
! Отговори
Даола преди 13 години
В повечето училища един учител всеки ден се упражнява в краснопис като попълва дневник с часовете по всички предмети на всички учители, в който колегите му се подписват.Една компютърна програма утвърдена от Министеството може да замести този килиен труд и да отпаднат възнгражденията за него.Вярно е, че така някои учители са набавят необходимите им часове. Все пак ние сме в 21 век и училищата са пълни с компютри.
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБЕ ТАЗИ БАБИШКЕРА ДО КОГА ЩЕ Я ГЛЕДАМЕ И СЛУШАМЕ ????
67
3
 
10
 
! Отговори
Швейк преди 13 години
Некадърните, ниско образованите и със слабо самочуствие, се обединяват в синдикати и си поверяват правата на такива като бабата Ягата на снимката. Или с други думи се организират в мафия да рекетират държавата.
66
0
 
8
 
! Отговори
Charlie преди 13 години
То привършват децата в тия школа...както и децата, които изобщо имат акъл за 2 стотинки и възпитание за 1, да не говорим култура поне за половин. *** изпадналата държава. Но кфо ни пука, ще има нови молове, йеее. Там ще се събират децата и ще пият кафета, ще пушат, ще си купуват новите къси полички с ресни и пайетки за купона довечера в Биад и Син Сити, ще може да хапнат макдоналдс. Какво не е наред, за какво са им знания?