Все повече българи искат да учат в скандинавските страни

Привлича ги безплатното обучение в държавните университети
26 сеп 2011 14:12,
89
Все повече българи искат да учат в скандинавските страни
Снимка: Reuters

Все повече българи искат да учат в скандинавските страни заради ниските годишни такси или заради безплатното обучение в държавните университети, обяви Кристина Семковска от консултантската фирма за образование в чужбина "Дарби".

Тя уточни, че висшето образование в държавните университети в Швеция, Норвегия и Холандия е безплатно, а трите държави предлагат над 2000 специалности на английски език и затова много българи избират да учат в скандинавските страни.

В тях програмите на английски език са основно свързани с бизнеса, с икономическите и техническите дисциплини.

Повече са програмите за магистърската степен, като в Дания има около 200 магистърски програми на английски език, в Швеция – около 500, в Норвегия – също около 200.

Кандидатстването започва през октомври т.г., като в различните страни ще завърши от февруари до май 2012 г.

Руските университети също започват да предлагат много изгодни условия за чуждите студенти, тъй като големите държавни висши училища имат недостиг на студенти, заявиха от "Дарби".

Според консултантската фирма руското правителство е приело решение да финансира 75 на сто от обучението на чуждите студенти или те ще плащат само 25 процента от таксата в руските държавни университети.

Между 700 и 3000 евро са годишните такси за чуждите студенти в руските университети.

Две са възможностите за обучение в университетите в Русия, при първата се кандидатства с българска диплома за подготвителна година на руски език и след това се влиза във всяка една от специалностите с обучение на руски език.

При втория вариант се кандидатства със сертификат за владеене на английски език и с българска диплома в специалности, предлагани в руските университети на английски език.

Холандия е втората страна след Великобритания, която предлага най-много програми на английски език – 1500 са бакалавърските програми и още повече – магистърските, посочиха от "Дарби".

За последната година 1450 българи са заминали да учат в холандски университети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Образованието може да е безплатно, но се сещам (може и да греша), че издръжката си я поемаш сам. За държава с такъв висок стандарт, ще излезе доста солено.
84
1
 
2
 
! Отговори
spas преди 12 години
Аз също съм емигрант и ви казвам да спрете малко с хвалебствията за западняците... Да по-висока заплата получавам и мога да спестявам и да си позволя два пъти в годината да ходя на почивка със семейството, но така или иначе не ми ги давайте за пример тукашните хора. Злобни, Надути, Стиснати, Затворени... Да не говорим за проблемите с образование, здравопазване, емиграция... Лошото е , че прилапват нашите кадърни кадри, даже много по-кадърни от техните и ние сами си разрушихме това което имахме
83
1
 
2
 
! Отговори
asdasd преди 12 години
Do star u4itel : Daskale, prestani s tvoeto komunisti4esko mislene i prestani s tezi iztarkani u4itelski lafove otnosno " unikalnite ni umstveni vazmojnosti". Qsno e 4e vie u4itelite ste nad bogovote daje.A otnosno obu4enieto v Sweden ne si misli 4e nqma svedski u4enici - jestoko se laje6. Prosto horata imat strahotna sistema i pove4eto sled kato zavarsat srednoto si obrazovanie predpo4itata da zapo4nat rabota. Tova e taka zashtoto imat hubavi zaplati. A ti kato si patriot raboti za 500 lv v bg!
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
biagaite i v balgaria poveche ne se vrashtaite .............
81
2
 
4
 
! Отговори
kuklata преди 12 години
Вие за мене сте "лъжепатриоти".Да българка съм не ме е срам да го кажа,както и не ме е срам да кажа,че България е супер мизерна,хората са злобни,невъзпитани и вечно начумерени.Живяла съм в Гърция,където са много напред.Най вече откъм отношение и възпитание.Спирам дотук,за да напиша по същество,че много се чудя сега къде да запиша висше: Холандия,Финландия,Дания,Италия,Германия,Шотландия,Франция,Чехия,Белгия,Швеция.Изборът е голям.Знам само,че няма да е в България.Дайте някой съвет.
80
1
 
3
 
! Отговори
kuklata преди 12 години
Нямам намерение да споря с хора с промити мозъци,които се правят на патриоти,а патриотизмът им се изразява в това да стоят и да гледат как собствената им роднина,семейството и децата тънат в л....защото Бг в момента е *** и нищо повече.Моят дом е Земята.Дали ще съм в Перу,Англия,Австралия...все ми едно.Стига да се чувствам добре.Моята родина не е България.Моя родина ще бъде мястото,на което ще се устроя и ще се чувствам добре.Нямам намерение да обричам децата си на мизерия и да треперя.
79
0
 
5
 
! Отговори
до "стар учител преди 12 години
Ако изобщо си учител, дай ми САМО ЕДНА причина децата да предпочетат български Университет! Защо детето ми да остава тук? За да се бори с посредствеността или с парите на новобогаташките синчета ли? За да го дърпат надолу ли? За да седи на една студентска банка с двойкарите, които СУ беше така любезен молещо да покани да заповядат да се запишат на N-то класиране? НЕ!!!
78
3
 
5
 
! Отговори
стар учител преди 12 години
Aбе ей хора, след 22г все още много са ви сбъркани представите за западните общества и образование и робувате на българският манталитет останал още от комунизма, че трябва непремено много да се изучите и да завърште висше образование в чужбина,за да намерите подходяща квалифицирана работа отговаряща на уникалните ви умствени способности! Чудно,защо в университетите в Швеция,като са толкова престижни,няма голям наплив от местните шведи/сигурно защото са по ***/за да завършват висшето им образование и да си намерят по платена и квалифицирана работа,ами са опряли да дават стрхотни знания на ученолюбивите и талантливи български студенти!
77
0
 
1
 
! Отговори
obrazovan преди 12 години
az investiciq ne sum napravil - nali za tova e stipendiqta. imash edin jivot i sam reshavash na koq kauza da go posvetish. ako iskash hodi i na mars da sluguvash na chujdi v zamqna na nqkakva 'sigurnost'.istinski otgovornite i silni xora 6te se vurnat i 6te naprawqt opit da promenqt statukwoto. dalji6 go na tiq koito sa dali jivota si za taq durjava.mi6ki ima mnogo, luvovete sa malko. taka e bilo vinagi. izberete sami kakvi shte ste
76
0
 
0
 
! Отговори
Тъп преди 12 години
до obrqwozan : нещо не те слуша китарата, от държава, където е 100 реални години напред се връщаш в ¨държава¨, където хората живеят по-дърветата заедно с ***. За какво си направил такива инвестиции тогава да ги избиваш цял живот с заплата от 500 кинта ли
75
0
 
4
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
"много моля,тези ,които се срамуват ,че са българи да напуснат нашите сайтове "Не се срамуваме че сме българи, а се срамуваме от вас псевдонационалисти, чалгясали психари комплексирани некадърници, лъжливи и крадливи тарикати и от комунистическите ни управници които ви направиха такива!И не ние а вие, трябва да спрете да драскате безумията си, за да не ни правите за смях пред Света и да правите думата "българин" по неприятна и от думата "***" !Ясен ли съм?
74
2
 
4
 
! Отговори
obrazovan преди 12 години
zavarshwam matematika i ikonomika v America dogodina. ako nqmah stipendiq trqbwa6e da platq $200,000. vru6tam se vednaga sled kato zavarsha. Bulgariq ima nujda ot sinovete si.
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много моля,тези ,които се срамуват ,че са българи да напуснат нашите сайтове и да не ни занимават с комплексите си
72
4
 
6
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
"момчета и момичета,като толкова черна виждате българия и българите,наистина какво дирите в нашите сайтове,пишете си във вашите там където сте"Кои са тия "ваши сайтове" бе ? Говориш на по-българи от вас, които не искат да гледат държавата си да гние и да ги е срам че са българи! Това че комунистическата олигархия очалгяса няколко млади поколение не означава че техните деца израсли в нормални държави ще са такива жертви като родителите си!Цар Киро е ***, но господарите му-НЕ
71
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пиша по български форуми, защото съм българин и оставам такъв до края на живота си. ще се постарая и децата ми да не губят българското си в тях, за разлика от повечето емигранти, аз ги научих да говоряат на български преди всички други езици. няма обаче да ги насилвам да работят за 400 лв, да въздишат по силикон и чалга и да се кълчат като ***. те ще си решат сами къде им е най - добре. ако питате - не гласувам в бг, защото смятам, че не е морално. и в чужбина не се срамувам, че съм българин!
70
3
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
"Абе смешен ти като живееш в чужбина от години от къде знаеш какви са цените в София? От къде знаеш как вървят заплатите? "Всичко се знае "ариецо"! Минаха тези времена дето лъгахте хората как е в "гнилия запад" и лъгахте западняците какъв рай е в комунистическа България!(и тогава не ви вярваха) И сега докато не изриете комунистическя *** ще сте в дупката му, а над дупката ще е комунистическата олигархия и ще напъва ! *** им били виновни , "арисийте" му господари на цар Киро - не:))
69
5
 
3
 
! Отговори
Ники до Mickey преди 12 години
Ееее ти се изсипа.Не знам кой кого ***,но е факт,че вас *** ви чукат жените в България.И то срешу дрънкулки и парцалки...
68
1
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
Смешен си ти с напъните си.Все пак имам родители и приятели в БГ.От тях знам.Но акъла ти не ти позволява да се сетиш за това
67
1
 
15
 
! Отговори
от емигрант преди 12 години
отговарям ти веднага - върнах се заради бизнес с имоти..останах миналата година заради здравословни проблеми на близък..заминавам пак догодина заради бизнес..не съм напускал поради анти-патриотизъм и не съм се върнал заради патриотизъм..и няма да остана заради кухи принципи, нито да ругая България, че ме е прогонила. нарича се прагматизъм, аз му казвам европейски общ пазар..холандците пътуват до белгия всеки ден, за да работят..бих го правил и аз, ако имаше как на балканите..нещо неясно?
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
момчета и момичета,като толкова черна виждате българия и българите,наистина какво дирите в нашите сайтове,пишете си във вашите там където сте,и не ни занимавайте с вашите комплекси