Все повече българи искат да учат в скандинавските страни

Привлича ги безплатното обучение в държавните университети
26 сеп 2011 14:12,
89
Все повече българи искат да учат в скандинавските страни
Снимка: Reuters

Все повече българи искат да учат в скандинавските страни заради ниските годишни такси или заради безплатното обучение в държавните университети, обяви Кристина Семковска от консултантската фирма за образование в чужбина "Дарби".

Тя уточни, че висшето образование в държавните университети в Швеция, Норвегия и Холандия е безплатно, а трите държави предлагат над 2000 специалности на английски език и затова много българи избират да учат в скандинавските страни.

В тях програмите на английски език са основно свързани с бизнеса, с икономическите и техническите дисциплини.

Повече са програмите за магистърската степен, като в Дания има около 200 магистърски програми на английски език, в Швеция – около 500, в Норвегия – също около 200.

Кандидатстването започва през октомври т.г., като в различните страни ще завърши от февруари до май 2012 г.

Руските университети също започват да предлагат много изгодни условия за чуждите студенти, тъй като големите държавни висши училища имат недостиг на студенти, заявиха от "Дарби".

Според консултантската фирма руското правителство е приело решение да финансира 75 на сто от обучението на чуждите студенти или те ще плащат само 25 процента от таксата в руските държавни университети.

Между 700 и 3000 евро са годишните такси за чуждите студенти в руските университети.

Две са възможностите за обучение в университетите в Русия, при първата се кандидатства с българска диплома за подготвителна година на руски език и след това се влиза във всяка една от специалностите с обучение на руски език.

При втория вариант се кандидатства със сертификат за владеене на английски език и с българска диплома в специалности, предлагани в руските университети на английски език.

Холандия е втората страна след Великобритания, която предлага най-много програми на английски език – 1500 са бакалавърските програми и още повече – магистърските, посочиха от "Дарби".

За последната година 1450 българи са заминали да учат в холандски университети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
"ооо чукаме ги и още как, обаче още по-голям успех със скандинавките имат турците, факт! "Aaaa лека по лека идваш на моя! Разбира се че от чужденците, турците имат по-голям успех от вас бе комплесари ! Само дето след турците не сте вие а арабите, после ***.... И най-накрая вие чикиджиите с "боздуганите" ама ги чукате по порно филмите само:)А ШВЕДИТЕ могат без проблем да чукат всяка българка по която ви текат лигите ! И жените ви и приятелките ви дори , няма да им откажат!
64
5
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 12 години
Абе смешен ти като живееш в чужбина от години от къде знаеш какви са цените в София? От къде знаеш как вървят заплатите?
63
4
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Пак да отговорим на лъжите за Швеция. Ето истината:"Храната там е на същите цени като в БГ и електрониката също. Неинтегрирането не е по вина на скандинавчетата а по вина чалгясаните и мутрясали българчета възпитани в тарикатлък и комплексарщина. Те се събират в затворени общества пускат си чалга единствено за "бактерикус булгарикус" дрънкат, което ги прави горди(Като че са я завъдили и кръстили бактерията те):-)***-***. Дори и за 1994 не вървят там (където ни помляха)И само с футбола ли
62
2
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Интересно какво значение влагаш в думата "патриот"? Патриотите би трябвало да обичат родината си, а не партията или материалните придобивки които им дава държавата.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко много нихилистични *** има само. Жал ми е за България.
60
3
 
8
 
! Отговори
Haha преди 12 години
Един въпрос задавам на емигрантите, които се скъсват да се хвалят колко е добре в чужбина и никога не получавам отговор: "Като ви харесва толкова там, защо влизате в български сайтове и се занимавате с български новини?". Пичове, гледайте си чужбината и ни оставяйте ние да се оправим колкото можем :) Аз съм бил години в чужбина и (почти) не съм се сещал да вляза в Бг сайт, още по-малко да плюя ...
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руски университет...бррр.....тръпки ме побиха :)...а защо не и албански, сръбски и македонски? и не че ми е работа, но като че ли в англия май има най-много програми на английски език:) болшинството млади заминават не заради безплатното образование или английският език - заминават, защото България не е вече тяхната страна..И няма да се върнат, защото България никога не е мислила за българите в чужбина..И е така от 1500 години, и така ще бъде..И преди Кубрат, и след Бойко...
58
2
 
7
 
! Отговори
До 60 преди 12 години
Не се притеснявай,винаги мога да се върна в мизерията в България.И да работя за 400 евро в София при европейски цени на храна,трехи,ток и парно.Но имам повече себеуважение от теб.Пии си ракията в прокапалата панелка,чакай *** да те пребият и не давай акъз за неща от които нямаш хабер.
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво обучение,какви 5 лв ?У нас като завършиш няма къде да работиш.Аз съм дипломиран инженер,в моят град всички заводи фалираха.Сега трябва да си търся работа в чужбина.Учим,учим,а накрая няма къде да работим. Що за система е това ? Няма перспектива,няма реализация. Дори да намеря работа,тя ще е за 500 лв на месец.А аз съм дал 30 хиляди за обучение.Егати панаира..егати държавата и правителство.
56
2
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
А ти за мизерната квартира и за дискотека. Ако еветуално ти останат от спестяванията от ядене :)
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
57-ми, ти никога не си бил Патриот...Ти си бил просто един КОНСУМАТОР !Нещо си се объркал, да го знаеш..
54
0
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Бил си ти в университет в Дания на 33 март...Пий си шльокавицата и събирай пари за тока и парното...
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бях патриот... помня града си, когато паркът беше наистина 'на свободата' и не се страхувахме да играем до късно. виетнамците, ***, емигрантите бяха просто екзотика. помня децата от квартала и училище, всички до един сега в канада и сащ. бях патриот..помня родителите си усмихнати и спокойни..помня ентусиазма на 89 г...бях емигрант..и пак бях патриот..сега..сега просто искам щастие за моите деца..и за техните деца..и знам, че това не е тяхната Родина..и нямам право да искам те да страдат..
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bulgarian country - second hand!
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така, прекараха Българите, и то не продажните политици, колкото точно тези при които сега им се редите на опашките като пета ръка "хора"...В Дания дори има в университета два коридора, един за Датчаните и един за маймуните...Ама щом ви харесва ок.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България вече за нищо не става.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е що така бе ? Нали и ние имахме безплатно образование ? Нали уж платеното било мноооого по-добро и така било модерно ? Е сега надявам се да разберете как ви прекараха като последните ***....
48
1
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 12 години
Приятелю извинявай,но ти си един ***.Само *** не са разбрали все още,че България е мащеха.и се борят да променят нещо само пред компа.
47
1
 
1
 
! Отговори
никола преди 12 години
ДО 49,НЕ СИ СЕ ОБЪРНАЛ КЪМ,НО ИСКАМ ДА ТЕ ПОПИТАМ;КОЕ Е ТОВА НЕЩО КОЕТО Е СТАНАЛО ПО ДОБРО И ПО ДОБРЕ ПРЕЗ ТЕЗИ 22 ГОДИНИ ПРЕХОД,САМО НЕ МИ КАЗВАЙ ЧЕ МОЖЕМ ДА ПЪТУВАМЕ И РАБОТИМ НА ЗАПАД,НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ ЧЕ НАДЕЖДАТА Е ДОБРА ЗАКУСКО,НО Е ЛОША ВЕЧЕРЯ.
46
2
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
хахаха..обърнахме го на чат:)..аз не смятам да променям нищо, защото направих каквото беше необходимо, когато трябваше. а относно това какво трябва да се направи - 2 неща според мен. 1) да се въведе почасова ставка за труд, според образованието и стажа. след като една чистачка взема 7-8 лв. на час, е нормално висшист да взема 15-20 лв. минимум. 2) безлихвени кредити за студенти с 3 години гратисен период и гарантиран стаж за завършили по родните им места...но това са мои мечти, за съжаление..