Все повече българи искат да учат в скандинавските страни

Привлича ги безплатното обучение в държавните университети
26 сеп 2011 14:12,
89
Все повече българи искат да учат в скандинавските страни
Снимка: Reuters

Все повече българи искат да учат в скандинавските страни заради ниските годишни такси или заради безплатното обучение в държавните университети, обяви Кристина Семковска от консултантската фирма за образование в чужбина "Дарби".

Тя уточни, че висшето образование в държавните университети в Швеция, Норвегия и Холандия е безплатно, а трите държави предлагат над 2000 специалности на английски език и затова много българи избират да учат в скандинавските страни.

В тях програмите на английски език са основно свързани с бизнеса, с икономическите и техническите дисциплини.

Повече са програмите за магистърската степен, като в Дания има около 200 магистърски програми на английски език, в Швеция – около 500, в Норвегия – също около 200.

Кандидатстването започва през октомври т.г., като в различните страни ще завърши от февруари до май 2012 г.

Руските университети също започват да предлагат много изгодни условия за чуждите студенти, тъй като големите държавни висши училища имат недостиг на студенти, заявиха от "Дарби".

Според консултантската фирма руското правителство е приело решение да финансира 75 на сто от обучението на чуждите студенти или те ще плащат само 25 процента от таксата в руските държавни университети.

Между 700 и 3000 евро са годишните такси за чуждите студенти в руските университети.

Две са възможностите за обучение в университетите в Русия, при първата се кандидатства с българска диплома за подготвителна година на руски език и след това се влиза във всяка една от специалностите с обучение на руски език.

При втория вариант се кандидатства със сертификат за владеене на английски език и с българска диплома в специалности, предлагани в руските университети на английски език.

Холандия е втората страна след Великобритания, която предлага най-много програми на английски език – 1500 са бакалавърските програми и още повече – магистърските, посочиха от "Дарби".

За последната година 1450 българи са заминали да учат в холандски университети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
7
 
! Отговори
Завършил преди 12 години
Завърших тук и трябва да кажа, че е напълно обосновано решението на един студент да учи тук. Като почнем от база на университета, общежития, отстъпки за студенти... качеството на образование няма да го коментирам изобщо, мисля на всеки е ясно, че е на светлинни години пред всеки български универстите.
24
2
 
2
 
! Отговори
Боби1985 преди 12 години
Абе стига сте писали глупави коментари бе - къде пише в статията, че Холандия е скандинавска страна? По вашата логика пише, че и Русия е скандинавска държава?????? Статията има за цел да даде информация в кои държави има изгодни условия за учене. И къде пише, че в Холандия е безплатно? Хайде четете малко по-внимателно преди да храните журналистите и пр. В повечето случаи големи абсурди пишат, но точно в тази статия не виждам проблем
23
0
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Колкото и да се пениш 4-ката е права
22
0
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
А ти какво искаш ? ТКЗС ли да ти направят или завод да ти построят ? Всяко нещо с времето си .
21
0
 
6
 
! Отговори
Смех преди 12 години
Прочетете нещо за Швеция и третия път. Като четох техната пропагандна литература ми напомни нашата от едно време....
20
0
 
3
 
! Отговори
жес преди 12 години
е не мога ли да чукам шведка и така да се социализирам там?
19
2
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
До 4Многого ти увира на теб главата какво комунизЪма и какво капитализЪма,Социална държава може да бъде САМО богата демократична държава. Строящите Комунизъм държави няма как да се включат в тези категории!Развитите капиталистически ДЕМОКРАТИЧНИ държави само, могат да си позволят таката социална система.Но не и държвите където комунисти строят КапитализЪм и "демокрация". Те до каквото се докоснат го осир..т.
18
1
 
30
 
! Отговори
Витаутас преди 12 години
Да, няма такси. Но за сметка на това животът там е много скъп (храна, наем, електроника, транспорт и пр.), трябва да учиш сложен втори език, ако имаш намерение да останеш, а и самите скандинавци не се сприятеляват с чужденци, освен ако не са били заедно от училище. Алтернативата е да се социализираш с други източно-европейци. Който е готов на това, да отива.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10, в обучението в чужбина няма нищо лошо, а напротив! Хората могат де емигрират и без да учат в чужбина, но ученето в чужбина поне им дава качествени знания и то не на гърба на бедните български данъкоплатци!Аз лично познавам доста българи учили в чужбина, които се върнаха в България. Някои в момента са на ключови позиции със заплати от 5-10 хиляди лева на месец, а други станаха частни предприемачи! Тези пък които остават в чужбина всеки месец пращат пари на родителите си, което пак не е зле!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
malko sa se poobyrkali, v holandiq se pla6ta za vis6e! i holandiq ne e skandinavska strana.... kakvi jurnalisti kakvo ne6to..... profesionalisti ste... ha ha ha :))))))
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
истината е ЕДНА - няма нужда от спешни 'инвестиции' в образование, пътища, здравеопазване, сигурност, саниране, енергия, високи технологии, шистов газ, земеделие и т.н. ИМА КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ ИНВЕСТИЦИИ В РАБОТНИ МЕСТА!!!!!!!!! след като се реши този проблем, всичко останало ще се подреди. И то РАБОТНИ МЕСТА С ИСТИНСКИ ЗАПЛАТИ, а не 400-500 лв. Иначе никой няма да остане да живее тук и никой няма да се върне от емиграция. Не помагат и ниските данъци, когато няма кой да работи!
14
0
 
5
 
! Отговори
сс преди 12 години
за кои българи става дума ?тия от катуница ли?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно изказванията на Бойко Борисов, че който е учил тук е длъжен на държавата вече дават резултати хахахахаа
12
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Далаверата е в магистралите! Напускайте не ми пука за вас.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, бедните деца също могат да учат в чужбина, но трябва да работят успоредно с ученето, което не е чак толкова лошо! Днешно време има много възможности, но трябва да си упорит и да се движиш с отворени очи!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми това е стратегията на правителството за разселване на българите и освобождаване на място на ромите и тем подобната ***.Качеството на обучението, материалната база и ненормалните цени какво друго целят според Вас?
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така е, ние изнесохме 90.000 студенти на запад, от които я се върнат 500, я не. за сметка на това тук се родиха 70.000 ***, а 50% от първокласниците тази година не говорят български език, което означава че са над 70% *** (като имате предвид, че доста от тях говорят български). 95% от работните места у нас в държавни институции се заемат без конкурс или с формален - на шуро-баджанашкия принцип. като капак един семестър в миризилив бг университет струва 600 лв. минимум!
8
0
 
23
 
! Отговори
Боби1985 преди 12 години
Точно така е. И аз преди време имах намерението да уча в Скандинавия (без значение къде), но изпуснах сроковете, а не ми се чакаше още една година, та заминах за Белгия. Тук също е доста добре да се учи - има добри магистърски програми за 600 евро на година - т.е., по-евтино от УНСС и СУ. Иначе много мои познати заминаха за Дания и Швеция и са много доволни.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЪДЕ УЧАТ ДЕЦАТА НА БОГАТИТЕ???В ЧУЖБИНАААААА!!!!!!!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
1: преди 12 години
Обичните ти кУмунусти не се правят на капиталисти. Те са си такива, доста големи при това. Е, малко с уклон към криминалният свят, но какво толкова. Още дядовците им шумкари са си били криминални.