Ще правим университети по нов модел

Ще създаваме нова генерация учени и предприемачи, обеща Кунева
13 юни 2016 21:41, Анисия Иванова
64
Ще правим университети по нов модел
Архив: Булфото

Обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 г. ще изгражда партньорства между научните организации, университетите и бизнесът. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на обсъждането на стратегията, цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите й стратегията ще стимулира реализацията на съвременни модели на университети, като въвеждане на модел за предприемачески университет, на консорциуми/мрежа на университети и институти, и на съвместни или дуални програми за обучение.

Ще бъдат въведени насърчителни схеми за заетост на млади изследователи, придобили научно-образователната степен "доктор" в предприятията. Предвидено е да има конкурси за обучение на млади учени по заявка и с финансовото участие на бизнеса и с популяризиране на постиженията на млади изследователи.

За целта ще бъдат създадени мрежи /клъстери/ от регионални институции, научни организации и високотехнологични предприятия за изпълнение на целеви регионални задачи и програми. Насърчава се развитието на трансфера на знания чрез схеми за създаване на инкубатори за научни идеи. Цялата тази дейност ще затвърди връзката между образование, наука и бизнес, е заявила министър Кунева.

Участието на бизнеса в образованието ще създава нова генерация учени и предприемачи, като целта е създаването на нов пазарен профил и условия за привличане на повече инвестиции.

В България иновациите формират малка част от добавената стойност на българската промишленост - 26% при стойности от 45 процента средно за ЕС. Имайки предвид структурата на българската икономика или преобладаващият дял на малките и средните предприятия, усилията следва да са насочени към осигуряване на стартов капитал за тези компании и за развитие на тяхната пазарна устойчивост.

Развитието на регионите също е част от усилията на двете министерства, за да няма концентрация на научна инфраструктура само в София и Югозападния регион, допълни заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Skala преди 7 години
S rozovi burki...:-)
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PREDI DA PRILOJHI NESHTO . TRYABVA DA PITA GRUPATA NA PUTIN V Se Uto /SU/
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Куне браво за дето те пратиха да учиш у USA... Приложи тяхното образование с пълна сила дома :)
42
0
 
4
 
! Отговори
uf преди 7 години
Тази колкото може да пише пълен член, колкото знае история, толкова разбира и от това как с еправят високи технологии. Чула жабата, че подковават кон и тя дигнала крак. Това е тяхното. На всички в управлението.
41
0
 
4
 
! Отговори
слезте преди 7 години
Г-жо Кунева слезте малко на земята, първо трябва да отделиш житото от плявата, а после да правиш такива високотехнологични неща, защото плявата вече е взела соковете на житото. И жито, ако има някъде то е почти увяхнало.
40
0
 
8
 
! Отговори
до кога преди 7 години
Тая кукувица отново намери трибуна.Аман !!!
39
0
 
6
 
! Отговори
да преди 7 години
Сега научната мафия ще се юрне да прави частни университети, докато още няма база данни за учените. Държат закона 4 години и не го пускта на гласуване. А онези истинските ще работят като роби на онези с нереалните титли. Гарантирано от държавното ни управление! Ал.чн.а пап.ла.ч! Свикнали все способното да им е роб!
38
0
 
1
 
! Отговори
схема преди 7 години
Работи с епо следната схема: от онези с НЕРЕАЛНИТЕ титли търсят хора с високи наукометрични показатели, за да ги включат в проектите им. Обиконовено истинските учени не се поддават, но с енамират и наивници, дето им се включват в проектите. И от там започва лошото. Онези платят някакви дребни суми да им свършат цялата работа по проекта и понеже повечето са невежи от печелещите научни проекти, та напрвят мазало по проекта и глупаците с научна стойност накрая им плащат от джоба си, че са работили
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млади учени? Със Закона за начните степени и звания кой не е поискал не е станал асистент. Но после след 4 години го изплюват и няма връщане назад. Малко трудно ще защитиш дисертация и ще водиш упражнения, за които се готвиш по цели дни. То вече няма млади асистенти във вузовете. Всички са изплюти на улицата.
36
0
 
3
 
! Отговори
истина е преди 7 години
ЩЕ ПРАВЯТ ЧАСТНИ УНИВЕРСИТЕТИ, ЗА ДА МОГАТ ПЛАТЕНИТЕ С ТИТЛИ ДА ПРЕПОДАВАТ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА, КАКТО СА СВИКНАЛИ. Само в моята институция, която вече ми се повдига като влезна в нея, платените с титли всяка година печелят проекти в чужди области и плащат на колеги, които им се навиват по някакви малки суми, да им водят проектите, че те не знаят как. Това вече е правило при нас.
35
1
 
3
 
! Отговори
до Пръмова преди 7 години
от учен. Ако въобще някой ни слуша нас де. Ние обслужваме командно-административния персонал. И само, който слушка само за него има супа с мръвки. Та така, г-жо Кунева, слезте малко на Земята. Знаете ли какво е да се прави наука в тези условия. Знаете ли, че тези с купените титли вече УПРАЛВЯВАТ НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО И остналаите, истинските , са им неудобни? 4 години държите тези минимални наукометрични показатели. Още не сте направили базата данни з аучените с високи показатели.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ги садим на камениста почва и нема да ги поливаме ,,колко по тесни толкова поценни!
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази няма ли кой да я прати за няколко дена до Слън1ев бряг
32
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 7 години
До смЕхданайците поне носят подаръци, а тази само краде.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Госпожата ще остане в историята на България с най-голям принос в разбиването на българската икономика със закриването на блоковете в АЕЦ. В школото не сте научили урока, че при скъпа енергетика икономиката отива на кино.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви глупости е надрънкала тая, то хора не останаха на територията...
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Куне, предприемач в университет не се става. Само *** се става. Някой да ми каже да е имал час по "Как да правим пари" в университета?
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КУ-КУНЕВА окончателно се утвърди като КУКУ!Язък за девойчето!И да е давало надежди- язък!Какво да го правиш- бащата -куку човек- буфосинхронист...Тръгнало уж да учи,но в калабалъка му се приженило-и то за един от тези,които и в гимназиите не ги приемаха без привилегиите на мама и тати!В обобщение: генчето-ясно,възпитанието- също,"човекът до нея"- и родителите му- и те !Може ли при тези обективни условия да не си КУКУ?Крушата пада около корена си!
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабата - снаха да връща откраднатите пари!
26
0
 
20
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Не видях къде пише, че ще им плащат повече от колкото да не умрат от глад... Другото ми звучи познато- тия 5 годишни програми ... До болка познати- и безумните нереалистични цели и похвата на писане... Ама като я гледам даскалката си е наляла още ботокс... Загладила е косъма... Патица глупава...