Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев

Първо мярката може да се приложи при гимназистите
100
Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на МОН.

Още по темата

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ  се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците.

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап -  при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73И две от учителките бяха под 50 г.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще стане опасно? Когато пристигнат вак***сините и ще сме длъжни да ги слагаме ли?
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЪЛЧЕВ РАЗЧИТА, ЧЕ БОГОУГОДНИТЕ ДИРЕКТОРИ ЩЕ СИ ТРАЯТ.НО ТОВА СА ПРЕДИМНО СЕЛСКИТЕ ДИРЕКТОРИ.И С КАКВО СА ЗАЕТИ РОДИТЕЛИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА?С БЕЛЕНЕ НА ЧЕСЪН ЛИ?
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се затваря веднага! Инкубатори на вируси и бацили!
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 учителки умряха ...
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всичко това, никога повече няма да гласувам за ГЕРБ! За нищо не стават, отвратен съм!
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70То вече излезе извън контрол. А на мен вече не ми пука. Щом са планирали онлайн обучението за 03.11, ок, така да бъде. Излишно късно е, но явно искат повече хора да се заразят. За бройки, за да вземат пари от Европа ли е, за да си намерят оправдание за други действия в последствие ли е... Не знам. Същественото е, че ни пожертваха. Ще трябва да им го върнем.
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно преминаване на дистанционно обучение!! Положението в училищата вече излиза извън контрол .
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом децата ни трябва да учат от в къщи , тогава нека са ограничат и учителите. Нека престанат с тези семинари, обучения и други такива безплатни (за тях) мероприятия. Тия дни се разчекнаха в Боровец - чака-рака, селфита, ламбади - няма маски, няма дистанция, нямат възпитание! Пък после наричат децата "чалга поколение".
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не директорите, а Вълчев да издаде заповед за преминаване към онлайн обучение! Това е лично негово задължение! Едно нормално решение не могат да вземат,а го прехвърлят на други, особено в настоящата ситуация. Срамота бе!!!
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63 "Oщe oт лятoтo вcички училищa cи изгoтвяхa учeбнитe плaнoвe и прoгрaми c пeриoди нa диcтaнциoннo oбучeниe - 03.11.2020...."Това ми звучи съвсем достоверно, заради смахнатата програма по физическо този срок - с допълнителни часове, смесени часове по няколко класа и т.н., което беше оправдано точно с: "За да може да сме си взели часовете когато започнем дистанционно"...... ...Явно добре си ни лъжат... Въпросът е ние до кога ще им се връзваме!!!
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно преминаване на дистанционно обучение!! Стоп на експериментите с децата в училищата!! И не да се губи време с разкатавания и допитвания до педагогически съвети, до родители и т.н., а министър Вълчев да си свърши работата за която му плащат и да издаде заповед за преминаване та ДО!! Хайсе стига е бягал от отговорност.
62
4
 
10
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
" За да бъде издадено разрешение е необходимо и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите."==================================================Нали се сещате, че 90 % от родителите ще искат присъствено обучение, за да махнат децата от главите си и някой друг да отговаря за тях.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копирам го тук от друг сайт:Пoрeднaтa гoлямa лъжa! Oщe oт лятoтo вcички училищa cи изгoтвяхa учeбнитe плaнoвe и прoгрaми c пeриoди нa диcтaнциoннo oбучeниe - 03.11.2020 - 10.01.2021 и oт 04.03.2021 дo 07.05.2021 гoд. Зaщo т.нaр. упрaвлявaщи лъжaт, мaжaт, мaнипулирaт?! Тaкa им изнacя, зaрaди зaдaвaщитe ce избoри, кoитo щe ce oпитaт дa oтложaт, зaрaди КOКOНAвируca!
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да минат онлайн и гимназиите, и прогимназиалният етап.
59
22
 
6
 
! Отговори
Един от многото преди 3 години
Стига вече! Разумните хора свършиха ли? Децата трябва да ходят на училище, ние на работа. Страхът ви е обзел до загуба на съзнание!
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само седмица след началото на учебната година Чехия премина психологическата граница от 1000 нови случая за ден. Това стана на 8 септември. Последваха десетина дни, в които броят на заразените дневно се движеше малко под и над хиляда. На 17 септември числата отново подскочиха 3125 нови случаи на COVID-19 само за ден. На 21 септември министъра на здравеопазването подаде оставка. Той каза, че иска да освободи място за някой, който може да направи повече.
57
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започна се професионално прехвърляне на топката от МОН към директорите и обратно. При сериозна заболеваемост в едно училище кой ще чака да се събират разни съвети, да се допитват до родителите, да му предлагат на господин министъра, той тепърва да взема решение, докато не изпопадат всички от вируса. В крайна сметка трябва да имат предвид и общата заболеваемост. Като цяло този министър е доста неадекватен от самото начало.
56
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте училищата!
55
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ЗАТВАРЯЙТЕ...Извинете, но май имате сериозен проблем, мислили ли сте за подкрепа от специалист?