Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев

Първо мярката може да се приложи при гимназистите
100
Директорите ще предлагат онлайн обучение в училищата, питат Вълчев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на МОН.

Още по темата

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ  се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците.

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката (МОН) препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап -  при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51 "Е, видя се, че нищо няма да се реши."Видя се, че докато бяха онлайн имахме много малко заразени.
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54Казваш, че събрани в тесни и задушни класни стаи с болни съученици са на чист въздух? Или дишат чист въздух по пътя до училище и обратно? Или в часовете по физическо в прашния салон? Интересни представи за нещата от живота имат някои хора....
52
10
 
8
 
! Отговори
53, преди 3 години
Здравето не е този пореден вирус - ни първи, ни последен в човешката история.Още по-важни са чистият въздух, движението, слънцето, общуването, очите, стойката, психичното здраве, с които паникьорите са скарани и всячески желаят да наложат личните си страхове над нормалните хора.
51
8
 
8
 
! Отговори
51 преди 3 години
"За какво трябва да слушаме" проводниците на политически и икономически интереси, паникьори,хипохондрици, страдащи от фобии и други психични проблеми и да им вярваме, че като се залостим с месеци по къщите нещо ще се реши в положителна насока?Е, видя се, че нищо няма да се реши. Който иска - и сега никой не го е спрял - да се залоства където и колкото си ще. Но е нагло да се налага над останалите, които виждат, че това е вирус като другите и така или иначе ще трябва да се мине се през него.
50
10
 
22
 
! Отговори
123 преди 3 години
Образованието е важно ,но здравето също.В момента трябва да се избере от двете злини по-малката.Няма добър избор , а само по- приемлив.Здравето като най- голяма ценност /на учители ,възрастни баби и дядовци, на хора с други заболявания/ е приоритет. Затваряйте училищата, те са един голям инкубатор на вируса
49
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво трябва да слушаме конспираторите, които вярват, че вирус няма и всички да се водим по техния акъл? До къде ще ни доведе това? Така или иначе вирус има. В някои случаи е с тежки последствия. Правилното в момента е да ограничим разпространението на заразата и да се предпазим. А училищата са най-големите развъдници на заразата.
48
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пренесат заразата в семействата си и ще загубят близки. Няма да са осакатени образователно, но може да останат без някой близък.Ако това е родител, образованието им в дългосрочен план пак ще е под въпрос, заради финансовата страна на въпроса.Вече набират студенти да заместват учителите, които паднат в тая неравна битка със заразата.Друг е въпросът и доколко хора, които все още нямат диплома могат пълноценно да извършват обучение,.Много заболели има от учителите и не трябва да се рискува и техния живот.Правилно решение, което да удовлетворява всички няма.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Не намаляват таксите когато са онлайн.
46
11
 
6
 
! Отговори
НЕ Затваряй преди 3 години
ДА ЗАТВАРЯЙЕ ти ако не си сектант, здраве му кажи. Развъдник ти е главата. Направо в бункер се скрий за по-сигурно.
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите от бюджета ли ще трябва да отделят средства за да разберат колко болни имат. РЗИ не тества по училищата. Децата дори и болни не ги изследват. Хванаха няколко реално болни, но без симптоми ходещи деца на училище само заради критично вече състояние на родителите. И после се чудят за бройките. И по зле ще става
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37Да, ще се събират с приятели. Много пъти вече се обясни, че ще се събират на малки и постоянни групи, както правеха и пролетта, когато уж всичко беше затворено. Тогава нямаше такъв бум на заразени. Сега, като ходят на училище има.
43
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да спрем да селъжем все пак, а?Много директори и учители НЕ ПРЕДЛАГАТ онлайн обучение,защото са наясно какво нищо е и защото мислят И за децата, освен за изпълнение на нечия поръчка. Редно е да се преминава към такова само ако е налице определен немалък процент болни ученици и учители, а не понеже на някой си му хрумчнало, че го мързи да ходи на работа.
42
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не преминават онлайн главно заради частните училища, които имат стабилно лоби в МОН. Само в София частните ученици са над 30 000, сметнете колко пари прибират и отчитат и нагоре по веригата. Ако минат дистанционно ще трябва да намалят таксите.
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗАТВАРЯЙ....Стига крещяла безсмислици бе, психясала ***! Ти се затваряй със своите полуидиотчета и остави другите да си живеят живота. Колкото по-просто, толкова по-вресливо!
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът се измъква като мокра връв. Ако има разрастване на заразата отговорността ще е на директорите. Родителите ще трошат техните глави, а корумпетата в МОН ще пълнят чекмеджета си!
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете ги от училище бе,аз съм за!Нека дойдат в мола,има интернет и там,а и ще си напазаруват,оборот ще направя!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 36Ти се образовай,че като гледам колко ти е богат речникааа...Аз когато е било нужно колкото съм успял съм научил,не бери грижа за мен ти.На мен и това ми стига.
37
15
 
13
 
! Отговори
ЗАТВАРЯЙТЕ ... преди 3 години
АКО ИСКАТЕ ДА ОЦЕЛЕЕТЕ , КАТО СЕМЕЙСТВО И РОДИТЕЛИ НА ДЕЦАТА СИ!НАЛИ НЕ ИСКАТЕ ДА ОСТАВИТЕ ДЕЦАТА СИ ИНВАЛИДИ И СИРАЦИ....?УЧИЛИЩАТА СА АБСОЛЮТЕН РАЗВЪДНИК НА ВИРУСА И ОФОРМЕНИ ,КАТО АНТИСОЦИАЛНИ ДОМОВЕ НА ... РАЗВРАТА , НАСИЛИЕТО, ПОКВАРАТА И ДРОГАТА...САМО , ДОМАШНИЯ КОНТРОЛ И ВЪЗПИТАНИЕ ...СЪЗДАВАТ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ И ЛИЧНОСТИ!!!
36
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мон настрои родителите еди срещо други. Изми си ръцете с нас даре щефа на РЗИ си подаде оставка познайте защо.Децата всички да учат онлайн.
35
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие слаboumni ли сте.Няма да са в училище,а ще са в моловете с приятели, което явно е по-полезно за здравето им.Наистина ли си мислите,че като им натресете онлайн обучение ще ги спрете да излизат и да се срещат с връстници.Ще е мн.по-зле, защото родителите няма да имат контрол над това което децата правят,а от опит знам,че в онлайн часове редовно влизат около 50%,30-35% от време на време и 10-15%изобщо.За учителите това е удобно,те самите редовно не влизат в онлайн часовете,но заплати взимат