На прага на 15 септември: Едва 30% от учителите и 2% от учениците са ваксинирани

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде
137
На прага на 15 септември: Едва 30% от учителите и 2% от учениците са ваксинирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19“, каза образователният министър Николай Денков пред bTV.

При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са ваксинираните.

Още по темата
"Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща", каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието.

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро.

На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването.

"Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука", категоричен е Денков.
Учебната година и пандемията

"Учебната година ще стартира присъствено навсякъде", каза образователният министър. Той припомни, че между учениците трябва да има дистанция, ако присъстват родители – също. Нужни са и маски.

Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година. Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина.

"МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица", уточни Денков относно скрийнинга на учениците за COVID-19.

В момента тече и кампания за скрийнинг на учителите преди старта на учебната година. "До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна", каза още Денков.

"Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас", коментира Денков.

Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година.

"Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани", смята образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ами като не иска народа, значи не иска.
70
2
 
3
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Нима целта на ваксинацията не е изграждане именно на стаден имунитет без преболедуване? Я проверете пак опорните си точки
69
3
 
15
 
! Отговори
хазарската мафия преди 2 години
гражданската война ще започне във европа след като въведът задължително ваксиниране със отровата
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Конституция на РБТъй по може, а експеримента с изграждането на стаден естествен имунитет, доведе до 19 хиляди жертви досега? Там как е, някой пита ли ме искам ли да съм от стадото?
67
0
 
15
 
! Отговори
Конституция на РБ преди 2 години
Чл. 29, ал. 2- "Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие."
66
16
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
*** не обича да е лесно, като може да е трудно. Ще изкарате още два срока на дистанционно обучение и накрая пак ще се ваксинирате. Две години след белите държави. Няма драма, изоставането ви ще стане около 143 години сумарно.
65
2
 
10
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Кой лъже? Статистиката на Израел, където в болници вече има повече ваксинирани отколкото е нашия силно завишен брой хоспитализации? Нещо май ви притеснява? Уверявам ви че има защо!
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Необоснован е скептицизмът, особено в лекарите, към ваксинирането. Нямаме обществена солидарност, което се очаква, и е по-добре насила животът и здравето на лекарите да бъде запазен", каза проф. Пенка Петрова от БАН. ------------Пенке, затваряй си устата, защото скоро ще влезеш в затвора за тези антиконституционни призиви.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Конституция на РБ"Чл. 2. , ал. 2 Териториалната цялост на Република България е неприкосновена."Увличате се във фейковете антиваксърите и текстове на конституцията взехте да си измисляте.
62
1
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Новината е добра. Учителите и родителите показват здрав разум.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТО УЧЕНИЦИ НЯМА..."Въпреки добрите заплати желаещите да станат УЧИТЕЛИ са малко" ......... по-малко от заплатата на шофьор в градския транспорт. И другите ти мисли също не са свързани с реалността.
60
0
 
9
 
! Отговори
ТО УЧЕНИЦИ НЯМА... преди 2 години
ДЕМОГРАФИЯ - няма прираст на населението и затварят училища поради липса на ученици. Въпреки добрите заплати желаещите да станат УЧИТЕЛИ са малко. Нивото на образованието е много ниско, направо си излизат чисто НЕГРАМОТНИ ученици със средно образование. А ТЕ ЗА ВАКСИИРАНИ И НЕВАКСИНИРАНИ МИ ГОВОРЯТ!
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито училищата са ни като държавите, с които се сравняваме, нито здравеопазването, нито някой тества в Българските училища.Дефакто у нас се провежда експеримент, при който в условията на четвъртата вълна ще се провери теорията за стадния имунитет. Последствията ще са хаос и смърт.
58
2
 
6
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Е какво е това "ЕДВА", жалба или хвалеж?!
57
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Д-р Коронис Кауза"Не вярват на лъжите на Бигфарма, които лъсват от ден на ден все повече."........... Къде лъсват тези лъжи? Кои лъжи? По света хората се ваксинираха и сега не се притесняват за присъственото обучение. Лъжите изглежда ги колекционирате в собствената си глава. Затова ви изглеждат все повече и повечи. Как въобще живееет с толкова много лъжи в главата си?
56
2
 
21
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Защо им е на учениците да се вакснират? Няма абсолютно никаква нужда.
55
12
 
0
 
! Отговори
Ла преди 2 години
До българин -- - - -Ами дръж си детето у вас и си го учи сам без да мрънкаш какво било......
54
3
 
3
 
! Отговори
до славянин преди 2 години
реалността е такава че сме закачени към въпросния Запад, и военно и икономически, папуто от там идва. Русия и Китай да не ти подаряват нещо, кихаш и там като поп. 158% по скъпо плащаш на рашките за газчицата.
53
2
 
7
 
! Отговори
Математик Витанов преди 2 години
Изчислих че на втората седмица след началото на учебната година ВЕЧЕ ЩЕ ИМАМЕ по 3000 заразени на ден, тоест в края на септември, а не в края на август като бях предположил по-рано!
52
0
 
24
 
! Отговори
Л.удост преди 2 години
Трябвало да вярват на новите ваксини без съмнение, защото иначе не можело да бъдат лекари... Типично пропагандно, продажническо и антинаучно изказване. Нищо повече.