Диян Стаматов: Учителската заплата трябва да е 2500 лв.

Учебните програми са на 5-6 години, но поколението е коренно различно
14 апр 2022 09:41, Анисия Иванова
120

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но и с нова учебна програма, съобщи образователният министър акад. Николай Денков.

"Успокояващото в ситуацията е, че наистина ще започнем на 15 септември След дълъг дебат вече се изясни, че няма да има промяна по отношение на началото на учебната година. Учебната програма не е толкова лесно да се промени. Анонсите, които в момента чуваме, няма да може толкова бързо да бъдат осъществени. По-скоро редакциите, които започват в момента, ще изискват едно много стабилно продължително време, за да се стигне до консенсус какво точно трябва да се промени", каза председателят на Съюза на работодателите в системата на просветата и директор на 119-то училище Диян Стаматов в София в "България сутрин".

Той обясни, че програмите са на 5-6 години, но за тези години са се случили доста неща и поколението е коренно различно. По думите му включването на дигиталния формат в образованието, използването на различни електронни платформи в ежедневната образователна комуникация, олекотяване на учебния материал - това са елементарни стъпки, но за да бъдат приложени във всеки един час, изисква пренасочване.

"Заплатите са нещо много важно, защото дълго време сме си говорили, че не са достигащи средната брутна заплата в страната. Категорично не са достатъчни и то поради една проста причина - инфлацията ни нападна през последните няколко месеца и главоломно изяжда това, което се очаква да бъде повишено. Чисто в джоба на един учител, който има нулев учителски стаж, ще влязат някъде около 1100 лв.", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Според него заплатата трябва да бъде около 2500 лв., за да може да се чувства спокойно един млад учител, който в момента има желание да работи в образователната система. Той добави, че това увеличение с над 12% на заплатите няма да има шанс да привлече млади учители в системата.

Гостът поясни, че в момента учебниците са безплатни за всички ученици до 7 клас, но той не вижда смисъл да са безплатни за абсолютно всички класове.

"Палитрата от учебници в гимназиален етап е доста голяма. Разнообразието, което съществува по отношение на профили, професии, не налага тази необходимост от безплатни учебници. Има предмети, по които се отпечатват съвсем минимален брой учебници, което оскъпява изключително много тяхното многообразно отпечатване. Едва ли учебникът е най-важният фактор. Дигиталната възможност, която предлага съвремието ни, позволява да се използват източници от всякакво естество", изтъкна Стаматов.

"Готовност за онлайн уроци на национално ниво за украинските ученици вероятно няма никаква. Никой няма, който да предложи на този етап такава опция. Това, което можем да предложим на всеки ученик, който желае, техническо устройство, за да може да се включи във виртуалната среда, както на образователната система на Украйна, така и в перспектива тук. Учениците биха могли да учат български език в училище с учител, който знае руски", разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Стамате,от къде ще дойдат парите аланкоолу?Не говори идиотщини да настройваш даскалите, които от тях не заслужават дори 1.000 лева.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако заплатите им са обвързани с резултатите от работата им, нямам нищо против и 10 хил да им дават ако си ги заслужат! Ама повечето и минимална няма да заслужат.
32
1
 
11
 
! Отговори
Бай Динко преди 2 години
На всички бюджетни служители трябва да получават достойно заплащане и то да се актуализира с темпа на инфлацията , а останалите които раб. в частния сектор кокво?-Трябва да бъдат облагани с данъци за да плащат на първите доходите ли! В коя държава бюдж. служители получават по-големи заплати от ч.сектор?
31
3
 
20
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Докато някой си въобразява, че има безплатен обяд, тази държава няма да се оправи. За съжаление, Европа не е пример, а по-скоро върви към пропастта, заедно с нас. На каква база летят заплатите на тези лентяи? Повечето работят от 8 до 11. За сметка на това имат три месеца ПЛАТЕНА ваканция, в която варят буркани на село. Къде го има това в частния сектор? Кой ще им даде и хиляда лева за тричасов труд на ден. Като трудът, особено в малките класове се изразява в падарщина. Социализма ли строите?!
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и що и без това образованието бълва само неграмотници и неандерталци
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма нужда от учители и образование, ние сме достатъчно умни и компетентни, може да спестим милиарди ако закрием образованието.
28
0
 
9
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Трябва да може да се живее нормално и с минималната работна заплата, иначе няма смисъл.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво увеличение сънуват тези алчни за пари учители? Не четат ли, че икономическият ръст ще е много по нисък от предвиденият.Вместо 3.8% от БВП новите очаквания са за 2.6%, т.е. корекция за свиване на растежа от 1.2 процентни пункта, сочи прогнозата на Световната банка, включена в пролетния й доклад. България е пред фалит.
26
11
 
6
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Не 2500 лева, а евро! Живейте вие с 2500 лева!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спестят от постоянното печатане на все нови и все по-некачествени учебници, може и да има за заплати!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В глупландия да си умен и образован е недостатък, по-важно е да си дебел или назобен.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то всички заплати трябва да са по толкова, ама няма как да стане като се краде в такива мащаби.
22
2
 
8
 
! Отговори
гост преди 2 години
А учителките трябва да са на 25!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пари откъде? Това да не ти е 1997 год. когато левът не беше вързан за еврото и се печатаха пари. При нисък икономически растеж и намален БВП, няма как да се увеличават заплатите, освен да се теглят кредити но и там има определена граница. А и се пита после кой ще връща тези кредити като населението България постоянно намалява.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сбъркани са всички институции на т нар модерност.До 20г сегашните деца ще спрат да пращат своите в училища и университети и купона ще приключи.Човечеството е стигнало дотам,че даже в пещери ще трябва да живее,за да се спаси вида!
19
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под 2000 лв чисто за нов учител си е чиста подигравка. Явно интелекта и образованието не се ценят в тази псевдо-държава. След като можеш да изкарваш над 1100 като охранител или работник, защо ти е да ставаш учител? Приказките за "призвание" и тн са типично бг патент.
18
0
 
13
 
! Отговори
Lina преди 2 години
За 2ч дистанционно, 3 дневна работна седмица не е никак зле. Като прибавим и едно вечно ремонтче по бойковски и си обяснявам как директорката на нашето държавно училище кара порше, като една от жените на наркодилър в люлинско. Не е зле
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам да е 5200, даже като се замисля е малко нека е 15200, после ще уточним лева или евро.
16
1
 
5
 
! Отговори
Гььж преди 2 години
Ех тези ***, все хилядарки са им в главите и устите. А като им стъпиш на територията се чудиш дали не тече гражданска война.
15
1
 
7
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 2 години
По-добре да не се променя ПАК програмата, защото всеки път става по-зле и ще се произведат неопределено количество тъпани.