Учителите: Бюджетът за образование е измъчен, оскъден и разпилян!

За трета година всички субсидии стигали само само за заплати
79
Учителите: Бюджетът за образование е измъчен, оскъден и разпилян!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Бюджетът за образование за 2024 година е измъчен, оскъден и разпилян! Предложеният проект за бюджет за 2024 година в частта за предучилищно и училищно образование изглежда "в насипно състояние"! Някак си държавата иска да даде средства, но не точно сега! В Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) сме силно притеснени от финансовия "миш-маш", който ни е предложен, облечен в законова рамка", се казва в позиция за законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. на СРСНПБ, с председател Диян Стаматов, който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

В позицията се казва, че "от една страна уж се цели запазване на тенденцията за увеличение на заплатите с не по-малко от 125% от средната работна заплата, а от друга страна се предлагат средства за увеличение с едва 8%, при реална промяна на средната работна заплата с 13-14%". Държавата дава 5% повече пари за стандартите за училищата, а ни кара да увеличим заплатите с 8%. За трета година всички държавни субсидии стигат да покрият разходите само за заплати, ако все пак нещо минимално остане, то се разпределя за отопление, осветление и елементарна издръжка+, заявяват от организацията на училищните директори.

"Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България е категорично за уточняване между двете четения на закона за държавния бюджет на средствата за единен разходен стандарт и тяхното увеличение минимум с 10%, в сравнение с тези от 2023 година. Според нас увеличението на заплатите на педагогическите специалисти трябва да е минимум с 13-14 %, колкото е реалната промяна на средната работна заплата според Националния статистически институт към момента. Всякакви по-малки промени във възнагражденията ще са неправилна позиция и няма да доведат до достигане на поставената от самите депутати цел за трайна тенденция по отношение на средната работна заплата в страната", се казва в позицията.

От СРСНПБ заявяват, че не подкрепят заложената промяна в член 94 от Закона за държавния бюджет и въвеждането на ново правило в прерогативите на общинските съвети. Многообразието на образователните институции е изключително голямо и нов опит за финансова централизация, приложена без професионален дебат в гилдията, е изключително прибързано, има опасност от много повече щети и негативи, отколкото ползи. Обръщаме се към всички политически сили да не прилагат въвеждането на нова финансова рестрикция и да не приемат внесеното предложение, посочват от СРСНПБ.

Директорите одобряват предвидените средства за увеличение на разходите за храна и издръжка на децата и учениците в образователните институции.

"Според нас средствата за нови учебници и учебни комплекти от първи до седми клас, за познавателни книжки за децата в детските градини и за безплатните учебници до 12-и клас от учебната 2024/2025 година са прекалено завишени и е проявена интересна щедрост. Положително приемаме предвидените средства за двете нови национални програми за пристрояване, надстрояване и реконструкция, както и за изграждане, и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Позитивно е наличието на средства по националната програма за извънкласните дейности. Все още има време, между двете четения, за създаване и финансиране на нови национални програми, като например за осъвременяване на дворове на детските градини и създаване на площадки по пътна безопасност във всяка детска градина и във всяко училище", е мнението на директорите на образователните институции.

"С огорчение трябва да признаем, че в настоящия проект силно прозира бързината за подготовката му и няма нищо ново, надграждащо и съвременно за финансирането на модерно и качествено образование. Съвсем естествено и резултатите, които се очакват от един подобен проект, не биха могли да бъдат високи. За съжаление! С болка Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България приема предложения проект за бюджет, но настоява да бъдат чути предложенията за промени между двете четения и да бъде направен елементарен опит за реално поставяне на образованието като приоритет, а не само като слоган!", се настоява в позицията на СРСНПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: образованиебюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При капитализма приказки за "призвание", "любов към децата" и подобни безумия не вървят, парите са най-важни, защото сметките и данъците не чакат никого.
57
0
 
0
 
! Отговори
РОРО преди 5 месеца
Е сега, те толкова си могат нашите управници....всичко правят, през куп за грош.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напротив -бюджета в образованието е много раздут . Дават се луди пари за глупави проекти и безмислени квалификации .
55
1
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 5 месеца
"Ами това е една от най-важните задачи на учителя - да мотивира учениците. Като не умее, значи не е за там, а не да реве за по-голяма заплата." ------------- Мотивацията, господине / госпожо, има две страни - външна и вътрешна. Учителите могат да дадат само външната мотивация, но ако вътрешната я няма, не става. Тя е определяща. Ако ти не искаш да получиш нещо, няма кой да те убеди да го вземеш. И като пишеш, че учителите "реват", не пренебревай факта, че родителите реват още повече срещу тях.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пак до 55 - Ами това е една от най-важните задачи на учителя - да мотивира учениците. Като не умее, значи не е за там, а не да реве за по-голяма заплата.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пак до 55 - Ами това е една от най-важните задачи на учителя - да мотивира учениците. Като не умее, значи не е за там, а не да реве за по-голяма заплата.
52
1
 
7
 
! Отговори
И пак до 55 преди 5 месеца
"Те и хората по музеите и библиотеките, също вишисти, работят по за 700-800 заплата, но чак такова пищене не е било. А и никой не ги подкрепя." ---- Ами работят, ама с книги, а не с деца. Заплатите са смешно малки, но родителите не се интересуват от музеи и библиотеки, защото децата им не са там всеки ден. Ако са влизали някога в музей или библиотека, това е по желание, не по задължение. Там не се пишат оценки и не се очаква библиотекарят или музейният работник да отговарят за образованието им.
51
1
 
6
 
! Отговори
Пак до 55 преди 5 месеца
"Още повече, като резултати от работата им подобрени няма." ---------- Може би забравяш, че в учителската професия има две страни - учители и ученици. Ако едната страна иска да даде нещо, но другата не иска да го получи, то резултат няма. Тук принципът е - насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Визирам мотивацията на учениците да получат знания.
50
1
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 5 месеца
"Принципно си прав, но когато от някой бранш прекаляват, няма как да не се появи реакция." - Явно не забелязваш, че в заглавието пише "учители", а от текста става ясно, че това е искане на директори? Твоят коментар, а и на повечето писачи с претенции по-долу, е в стил "кучето на Павлов" - дрънка звънец и кучето започва да отделя слюнка, защото първосигнално свързва свърза дрънченето с една-единствена идея. В случая идеята, че учителите са гладни и "реват за заплати". Много първосигнално, факт!
49
0
 
1
 
! Отговори
До Мартин преди 5 месеца
В днешно време кариера не се гледа, а се гледа как да се изкарват пари и да се оцелява! В такова време живеем - материално, ако много отбиваш работата, ще умреш от глад и ще се принудиш да станеш клошар.
48
0
 
5
 
! Отговори
Коки преди 5 месеца
Не знам дали бюджетът за образование е достатъчен, но в една гимназия в Габрово директорката купила джип, уж учениците да се учат на кормуване, пък джипа тя си го кара като личен автомобил...
47
1
 
3
 
! Отговори
До Разделяй и владей преди 5 месеца
Принципно си прав, но когато от някой бранш прекаляват, няма как да не се появи реакция. Още повече, като резултати от работата им подобрени няма. Те и хората по музеите и библиотеките, също вишисти, работят по за 700-800 заплата, но чак такова пищене не е било. А и никой не ги подкрепя. И за тях важи, че без пари апартаменти, храна и дрехи не дават.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 44 - Комунизъм не е имало, откъде му извади чак поколение?
45
0
 
3
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 5 месеца
Щом се появи новина за искане за увеличение на заплатите в някакъв бранш, веднага се появяват негативни коментари от сорта "Кой си ти бе, че да искаш повече пари? С какво твоят труд е по-важен от моя? Какъв е твоят принос за моето благополучие?" И така все гледаме в чуждата паница и негодуваме за това, че някой е посмял да предяви претенции за работата си. Не подкрепяме и не проявяваме уважение към работата на другите, а сами се топим в казана на дявола. Ей това е много жалко, драги коментиращи.
44
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Наемете си софтуерни инженери за 1500 лева и изисквайте от тях да ви създават софтуер. Толкова и ще си намерите учители. Свършиха балъците. Всичко е с пари. Една чистачка да изчисти за 2 часа един офис взима между 80 и 150 лева на ден. Вие си вярвайте, че някой ще е амбициран на учи ученици за смешна заплата. Все пак никой не ти дама безплатно апартамент, храна и дрехи, само защото си учител. Нали така? Какво призвание?
43
1
 
6
 
! Отговори
Мартин преди 5 месеца
До до 49. Преводаческата дейност ми е много скучна! Като студент бях с нагласата, че като завърша немската филология, ще започна работа в посолството на Германия, като аташе. Нищо подобно! Едва си намерих работа и ме взеха в сегашното училище, в което работя, учител по немски език. Уж временно, а вече 7 години! И май тук ще си остана завинаги! Имах други мечти! Исках дипломат да стана, посланик в Германия, ама трябва баща ти да е политик, министър, за да стане това. Мечтите се разминават с реалн
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 39 - 100 контролни се проверяват по веднъж на срок. Всяка професия има натоварени моменти.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Мартин - Не се притеснявай, техническите и автокоректорски грешни си личат и са различни от неграмотността. Можеш и като преводач да работиш, ако имаш време, разбира се, също се докарват добри пари. Имам предвид писмени преводи, ако си наистина добър с езика.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-много учители се търсят по математика и природни науки, също и по английски език! Отворете свободните работни места в инспекторатите по образованието и ще видите, че е пълно със свободни места за учители по математика и природни науки. Ама няма желаещи, защото това са сложни материи и изискват постоянство и труд да ги овладееш. Обикновено математиците са слаби педагози, може да умееш да решаваш и най-трудните задачи, ама ква файда, като не можеш да ги обясниш на учениците
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде сега не сме виждали мазни т.олупи даскаля и *** - чети само на английски у интернет ако искаш да научиш нещо :)))