Синдикат иска 6% от БВП за образование и 15% скок на заплатите

Синдикат "Образование" с писмо до премиера Денков и финансовия министър Василев
1 дек 2023 14:36, Анисия Иванова
20
Синдикат иска 6% от БВП за образование и 15% скок на заплатите
Снимка: БГНЕС

Българското общество очаква качествено образование, но това не е релевантно с недофинансирана образователна система. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и българските учители питат дали парите за образование в бюджет 2024, след обилното предизборно говорене, са станали приоритет и дали парите от българския БВП ще нарастват към 6%?

Защото по разчети на Синдиката в сегашния проектобюджет те не достигат и дори 3,9%, като престанем да си играем на въже с европейските пари от „Национален план за възстановяване и устойчивост“.

Дали ще се спази извикването разходите за образование в проектобюджета за 2024 година да не намаляват, както пише в чл. 281 от Закона за предучилищното и училищно образование или за поредна втора година г-н Василев няма да спази училищния закон за сметка на популизма и, захвърляйки на политическото бунище, обещанията за важността на българското образование, пишат в писмо до премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев от Синдиката.

"Вие, уважаеми управляващи, обещавахте всичко преди изборите, но сега е друго време, време за изпълнение на обещанията.

В Европа средствата за образование, които заделят страните, са средно 5.2% от брутния вътрешен продукт. Европейската комисия препоръча страните членки да отделят поне 6% от брутния вътрешен продукт за образование.

Синдикат „Образование“ настоява правителството да отдели 6% от БВП за образование!

За българските деца да има детски градини в големите градове, да няма групи с 34 деца, защото образованието е възпитание, а не социална услуга!

За българските ученици да има училища само с едносменен режим на организация /предвидено в ЗПУО/, с пари за ремонти отвъд 25 лв. за капиталови разходи, с пари за кабинети по науки и изкуства. С пари за помощник учители, които да гарантират добра обща и специална подкрепа за нашите деца!

За младите учители, които според НСИ до 34 години са половината от колегите си на 60+ години. Нека младите учители започват със СБРЗ за страната, за да дойдат и останат в системата. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ не приема този проект за бюджет!

Парите за образование в проектобюджет 2024 са 8,571 милиарда, но те включват и 720 милиона европейски средства от „Националния план за възстановяване и устойчивост“, ако бъдат включени в този пазарлък. А без тях средствата за просвета възлизат на по-малко от 3,9%. Миналата година парите за образование бяха 4.1% /с европейското финансиране/, а през 2022 – 4,4%.

Вече и децата сякаш запомниха, че учителската заплата е 125 процента от средната брутна работна заплата за страната, с цел привличане на повече млади учители и на специалисти с високо равнище на професионална подготовка и квалификация във всички образователни институции.

Но това е една спорна хипотеза, защото, за да се случи това трябват още 200 милиона. Учителската заплата трябва да бъде увеличена с 15%, за да се изпълни горецитираното политическо обещание 125% над СБРЗ. С парите в проекта, който беше отхвърлен в комисията по образование, се обричат българските учители на 105% над средната, с което нарушавате многоповтаряното обещание за 125%.

За да се изпълни националният колективен трудов договор в сектор „Образование“, който обхваща над 100 000 работещи в системата и е най-големият гарант за социална и политическа хармония в България, ни трябват още 250 милиона лева, при сега заложените 289,9 милиона лева.

Синдикат „Образование“ категорично отхвърля заложената промяна в чл. 94 от Закона за държавния бюджет и въвеждането на ново правило в прерогативите на общинските съвети. Ние не приемаме стъпки към финансова централизация, която доказа своята несъстоятелност до голямата учителска стачка през 2007г. Вместо да вървим към делегирани бюджети в детските градини, Вие, г-да управляващи, си мечтаете за централизирани бюджети и административна диктатура към образователните институции.

Синдикат „Образование“ настоява за 15% увеличение на заплатите на работещите в целия отрасъл „Образование“, а при увеличение по-ниско от 10% незабавно ще започне организация за законови протестни действия.

Уважаеми акд. Денков и г-н Василев, Нека намалим партийното говорене, което забранихме в училище и да се опитаме да не оставяме образователната система приоритетно недофинансирана! За качествено образование е необходимо качествено финансиране!", завършва позицията на Синдикат "Образование".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ПЪЛЕН ПРОВАЛ преди 4 месеца
Чета и се страхувам, че с това примитивно мислене няма да стигнем американците, китайците, а ще ни изпреварят и албанците, които влагат повече пари и мисъл в образованието. Къде отиде пословичната любов на българина към образование?!Ограничения Бай ***, не вижда повече от носа си, но дава съвети!Защо китайците изпревариха всички, защото вложиха в образование, и сега берат плодовете на това.
18
0
 
0
 
! Отговори
Народ преди 4 месеца
Синдикатите прекаляват! Та пенсиите изостанаха от заплатите,средни пенсии вече са близо да мин.пенсия! Със заплати се вдигат цени .
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато започна ковид истерията учителката на сина ми (в мега-гига-пета якото общинско училище в Бургас Коджакафалията) заспала и пропусна часовете си :) Това още първия ден. Била много изморена защото правила презентации за уроците. Апропо, винаги е имала презентации дори преди ковид истерията. Та, да... дайте им още пари. Явно се изморяват много. Иванка няма да ви откаже да спи и да пропуска часовете си :)
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 15, всъщност ти си абсолютно неграмотен ако трябва да сме обективни! Не познаваш граматиката, пунктуацията, и имаш проблем със словореда :) Много се смея когато такива като теб дискутират нечия друга грамотност :)
15
1
 
0
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 4 месеца
Пацо Синдиката с нови лозунги... 30 години стаж като професионален протестър на служба при костоффф,царя,САтанишев буци, а сега вече и при КирчУ! Закривай!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много малко увеличение искат при тези очевидно по-слаби ученици, които им се налага да обучават, ученици, чиито родители едва ли знаят да четат и пишат. Да съдим по резултатите - от какво ниво са тръгнали учениците и до какво ниво са стигнали. Оценките са мерило само ако се сравняват ученици при равни други условия.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей м..ърш.иии тия пари за какво ги искате !?? Днешната младеж става все по неграмотна ,а даскалите цял ден кафета , цигари и клюки ...
12
0
 
6
 
! Отговори
Кръвна обида са 6% преди 4 месеца
за всички дислектици с незавършено основно или средно образование! Проверете по форумите! Невероятно, но факт повече от 100% правописни грешки, на една дума две и повече грешни букви! Къде е Паисий Хилендарски?
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"защото образованието е възпитание," ама чакайте, нали възпитанието не било от вас. Трябвало да се случва в семейството. Сега друг песен пеете. Някога ще вземете ли решение какво сте? Стига крънкахте. Стиха ламтяхте за нещо, което не заслужавате!
10
7
 
12
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
Къде са ви резултатите? Какво се случи на матурите тази година? С ВАШИТЕ учители! На ВАШИЯТ изпит? Защо положението е толкова отчайващо? Как повишаване на заплатите ще промени това? Искате да привлечете още непрокопсаници за учители ли? Защото Учителите ви са точно такива! Неграмотни, незнаещи, неможещи! Стигнахме до там да се молим на частни училища да приемат децата ни! Да, толкова е зле положението! Обучавате работници на поточна линия! Нищо повече и нищо по-малко! Ламтите само за пари!
9
7
 
9
 
! Отговори
Реалност преди 4 месеца
Не наяли се , че и прости отгоре на всичко . Работят по 70-80 часа на месец , три месеца отпуска и после частни уроци по 25 лева на час , защото в училище нищо не преподават и после децата неуки .
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
80% от четящите тази новина са на мнение, че заплатите на нищонеправещите учители трябва дори да бъдат намалени. При катастрофалните резултати от матурите - с какви очи кскат и увеличение???
7
7
 
12
 
! Отговори
К.Николов преди 4 месеца
КАК НЕ ВИ Е СРАМ!Вече учил-недоучил учител започва от 2000лв.С три месеца отпуск и неясна натовареност.А за тея *** във ВУЗ-овете не коментирам - там заедно с непрекъснатите проекти не се слиза под 5000.И това при НУЛЕВ КОНТРОЛ НА КАЧЕСТВОТО!
6
8
 
7
 
! Отговори
Еврогейец преди 4 месеца
Беден и неук народ лесно се управлява, никакво увеличение на заплати.Пари няма,трябва да се купуват нове ваксини за Ковида.
5
4
 
16
 
! Отговори
циганина преди 4 месеца
Кви пет лева, те хлапетата не могат да си напишат името камо ли да четът как се казва учебника им.Без резултати не трябва да получават пари даскалята.
4
4
 
12
 
! Отговори
от посолството преди 4 месеца
Няма за образование. Тагаренко е окупирал бюджета. Пари има за оръжия и за Украйна, за България няма.
3
2
 
16
 
! Отговори
След като прочетох преди 4 месеца
заглавието помислих, че става въпрос за образованието изобщо, включително и висшето. От текста обаче разбрах, че се има предвид само училищното образование. Но се споменава закон, който засяга и предучилищното. Учители да формулират исканията си по-ясно, защото по нашенската днешна логика, ако извоюват по-щедро финансиране, нищо чудно то да бъде насочено към 52-та ВУЗ-а (вкл. и частните), в които повечето преподаватели са си на заплати в БАН, а паричките за образование си ги папват като хонорари
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А НИЕ ИСКАМЕ ГРАМОТНИ ДЕЦА, НЕ 3.00 НА МАТУРАТА ПО БЕЛ!
1
5
 
22
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
Басимо, всички на държавната хранилка вече са с по-високи заплати от работещите в частният сектор,....... който ви ги плаща!!!! Аз не съм ОК с компетентността на 90 % от БГ "учителите", за чий да им плащам заплатите????

Спонсорирани публикации