Първанов: Помилвах ги, защото са невинни

Няма в нашата нова история друга такава мощна проява на солидарност с българската кауза, заяви в специално обръщение по повод освобождаването на медиците ни президентът Първанов
24 юли 2007 19:21,
44
Първанов: Помилвах ги, защото са невинни
Подписах указа със съзнанието за невинността на медиците ни, подчерта Първанов. Снимка: Булфото

Няма в нашата нова история друга такава мощна проява на солидарност с българската кауза.

Това заяви в специално обръщение по повод освобождаването на българските медици президентът Георги Първанов.

Подписах указа със съзнанието за невинността на медиците ни; с разбирането, че истински справедливо можеше да бъде единствено оправдателното решение.

За съжаление, либийският съд не се съобрази с неоспоримите юридически и научни доказателства за невинността на медиците. Не бяха отчетени крещящите нарушения на човешките права на нашите сънародници.

И смъртната присъда, и трансформацията й в доживотна, прикриват истинските причини за възникването и разпространението на СПИН -епидемията в Бенгази, посочва в обръщението си президентът.

Да, в началото, при неговото възникване, българската дипломация очевидно е недооценила тежестта на проблема. Трябва да признаем, че дълго време институциите се лутаха в търсенето на подходяща тактика и средства. Анализът вероятно ще покаже от дистанцията на времето, че сме допускали и грешки. Нека историята да отсъди кой в каква степен е бил ангажиран, кой как е грешил. Аз няма да бъда съдник, заяви Първанов.

Според президента и българските, и чуждестранните медии са били един от мощните фактори на свободата- „ Те не бяха пасивни регистратори и наблюдатели. Те не само демонстрираха морален ангажимент, но и се превърнаха в истински участници и организатори на кампаниите за освобождаване на нашите медици.“

Успехът на каузата по спасяването на сънародниците ни стана възможен и заради солидарността на европейските ни партньори, заради съпричастността на приятелите ни от САЩ, Балканите, Русия, немалко арабски страни. Твърдите и категорични позиции на ЕП и ПАСЕ, активната дипломатическа работа на ЕК, подкрепата на държавните и правителствени ръководители от Франция, Великобритания, Германия, Италия, Австрия, Гърция, практически от всички страни-членки на ЕС беше особено важен фактор, посочи президентът.

„Накрая искам да се обърна отново към Кристияна, Нася, Валентина, Валя, Снежана, Здравко, Ашраф.

Зная, че преживяхте жестоки моменти. Повече от осем години от живота ви преминаха в страдания, в непрестанна заплаха за живота ви, под дамоклевия меч на едно ужасно несправедливо обвинение.

Вие издържахте. Вие сте истинските победители в тази битка за свобода и правото на достоен човешки живот. Вие показахте едни от най-силните черти на нашия национален характер.

Вярвам, че тук, в Родината, ще получите тази топлина и подкрепа, която досега поддържаше духа ви от разстояние.

Добре дошли сред нас!", заявява в обръщението си президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
antiagent преди 16 години
Mnogo godini oste ste se nosi mirizmata na posralite se medisi v Libiya. po selia svyat.Pomilvaneto ne zna4i REABILITASIA !!!!!!!!!!!!!
2
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Помилва ги, защото общественото мнение не иска проблеми. Помилва ги, защото мандатът ти е скъп. Помилва ги, защото такава ти е службата - да коткаш своите. Помилва ги, защото трябваше да се освободят - в България те не са заразили никого (засега).
1
1
 
2
 
! Отговори
girl преди 16 години
palna idiot6tina! zabravil e samo da im dade i po nqkoi orden i kompesaciqta koqto blizkite im iskat!v edna ot statiite tyk pi6e 4e v sporazymenieto s libiq se kazva 4e te 6te badat v zatvor v bg, sledovatelno tova sporazymenie e nary6eno, i ne trqbva li sadat da re6i dali da gi pomilva ako izob6to moje, vmesto agent goce?