Назрява учителски бунт

Синдикалистите от „Подкрепа“ и КНСБ ще се срещнат с министър Даниел Вълчев; остават твърди в исканията си за по-високи заплати, готови са за стачка
10 сеп 2007 08:48,
67
Назрява учителски бунт
Синдикалистите предвиждат, че няма да се споразумеят с правителството и на 15 септември учителите ще стачкуват. Снимка: БГНЕС
Представителите на синдикатите ще се срещнат с образователния министър Даниел Вълчев, по повод исканията си за увеличаване на заплатите в сферата на образованието.

Вчера министър-председателят Сергей Станишев обяви пакет от мерки за перспективите на образованието, като се предвижда и поетапно увеличение на заплатите в образованието през следващите две години.

Мерките на правителството предвиждат изпреварващото увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2008 г. с 10 на сто и още 10% в средата на годината.

Синдикатите не са съгласни с вижданията на премиера и техните искания са за по-високо поетапно увеличение на заплатите през следващата година.

Около 370 лева е средната заплата в училищата и под 300 лева - в детските градини на София, съобщи заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова.

По димите й цитираната от правителството средна учителска заплата от 444 лева е може би максималното заплащане за човек с най-висок клас, добави тя.
 
Вече се наблюдава трайна тенденция на недостиг на учители в детските градини, а съвсем скоро такъв недостиг ще се почувства и за кадри в началното и основното образование, прогнозира Фандъкова.

Синдикалистите предвиждат, че няма да се споразумеят с правителството и на 15 септември учителите ще стачкуват.

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов заяви, че мнозинството от учителите са готови за едночасов протест на 15 септември, а има и такива, които са готови за еднодневен протест.

Учителите настояват да получат гаранции, че заплатите им ще бъдат увеличени със 100 процента през 2008 г., както  средства от бюджета за образованието в размер на 5 на сто от БВП.

И председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева изрази резерви, че на днешната среща ще бъде постигнат напредък по исканията на учителите.

„Ще чуем поредните политики, но безспорно не сме доволни“, каза тя.

Днес се очаква окончателното решение на синдикатите за стачка.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
az sam za daskalite преди 16 години
Dragi N8 Azis e izvesten na uchenicite pokrai prostite im roditeli i vseobhvatnata prostotiq okolo nas siguren sum che daskalite ne puskat Azis na decata v chas po muzika i za 300bgn trqbva da sa ludi da davat vsichko ot sebe si zashtoto s tezi pari ne mogat da platqt porajenieto varhu zdraveto si zamisli se kolko chasa bi izkaral ti predavaiki znaniq na 30 deca primerno na povecheto ot koito ne im puka za uchene
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
цялата държава трябва да се разбунтува !
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако учителите обяват стачка, ние лекарите ще ги подкрепим и започваме да събираме подписка в цялата страна в защита на техният законен и оправдан протест.Време е да разберем че ако искаме да постигнем нещо то трябва да сме задружни.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да не забравяме че посредствеността е характерна преди всичко за нашите управници .Мисля че на 28 октомври при проведения изпит , народът ще даде една съвсем точна оценка на качеството на работа на това правителство.Лично аз пиша СЛАБ .
22
0
 
0
 
! Отговори
RAD преди 16 години
Абсолютно вярно.Учители и лекари са натикани в ъгъла. системните действия в тази посока навяват много тревожна философия на управление, а именно-смазване на интелигентните хора и омаловажаване на интелектуалния труд,разбиване на образованието.Всичко това обезкървява нацията откъм мислещи хора,които всъщност са били винаги заплаха за всяко слабо управление
21
0
 
0
 
! Отговори
besen преди 16 години
Учителите се грижат за най-скъпото ни - децата, а мръсните комунисти им дават 300 лева, за да останат пари за кражби с прокетчета мерки против наводнения, кораби, коли и други далавери. Искам най- добрите да ми учат децата, а не аутсайдерите за 300 лева. Но на червените барони децата учат в частни училища и не им пука
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Аэ съм лекар и напълно подкрепям законните и обосновани искания на учителите.Професията е трудна и отговорна!Правителството да не бяга от своите отговорности към образованието и здравеопазването в страната.Подкрепям издигнатата инициатива да кажем НЕ на политиката на БСП и ГЕРБ
19
0
 
0
 
! Отговори
renne преди 16 години
За каква наглост говорите? Ние българите сме свикнали винаги да правим сметка на другите колко работят, колко почиват, колко заплата вземат. Това че работят по 4 часа не е така, защото часовете, в които един учител влиза са от 5-7 на ден някой дори повече,освен това ,за да влезе в час той трябва да се подготви.Преди започване на учебната година се правят разпределения за цялата учебна година, пишат се планове, четат се методики....нека проявим уважение и към труда на учителите, а относно отпуските никой не излиза 100 дни в отпуска, дават се дежурства. Не знам дали знаете но отпуската на учителите не започва с биенето на последния училищен звънец. Вярно е, че има и посредствени учители, но посредствеността се среща във всяка професия, огледайте се и около вас.
18
0
 
0
 
! Отговори
RAD преди 16 години
Жалко,че няма повече родители,които да мислят като Вас. До момента,в който има родители,които звънят в 22:30 на домашния телефон на майка ми (учителка по математика) с думите "Кирова,моля ти се виж там моя забрани му да ходи в интернет кафето,че аз не мога да го спра", а правителството в един глас обяснява,че "ако вдигнем на учителите , трябва да вземем от другите" и същевременно отпуска 250 милиона лева за "справяне с щетите от наводненията", нещата няма да се оправят
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
... е ясно - "Кво му е на даскалът - седи си в школото - слънце го не грее и дъжд го не вали, що му е голяма плата..." Лошото е, че и управляващите, макар да се броят образовани, мислят като селяни (явно така мисли и 2). Или просто не им пука.
16
0
 
0
 
! Отговори
daskal преди 16 години
Съгласен съм за увеличението на учителските заплати - смешни са в момента, но би трябвало и някой да се заеме с това да отсее учителите от странните същества, водещи се за такива, с които ни заливат университетите всяка година
15
0
 
0
 
! Отговори
J преди 16 години
И майка ми, и баща ми са учители. Мога от лично впечатление да кажа колко трудна е тази професия, а още повече и изключително отговорна. Учителите създават бъдещето на България! Не е нормално един учител, който е завършил висше образование, за да практикува професията си, един учител, който работи с деца, за което трябва да е и добър психолог, един учител, който освен всичко друго работи почти задължително и след като се прибере от работа - проверява контролни, попълва дневник и куп други бюрократични щуротии.... не е нормално този учител да взима заплата, по - ниска от една сервитьорка( нищо против тях разбира се), често дори без завършено средно образование или два пъти по - малка заплата от един шофьор в градски транспорт София.Странното е, че когато въпросните шофьори се вдигнаха на "бунт" и цяла София пропищя, за броени дни им се вдигнаха заплатите и то не с някакви мижави 10%, които дори не стигат да компенсират инфлацията. Странното е, че когато учителите протестират ги мотаят с месеци без резултат, въпреки, че от тях зависи много повече от 2 задръствания повече в препълнена София... От тях зависи може би образованието на бъдещите министри, които може и да не са *** като сегашните, ако учителите бяха добре заплатени и не си губеха времето(и това на децата) в протести...Но уви, това е българската действителност.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Заплатата на една чистачка в парламента, министерския съвет и президенство получава 450лв заплата!!!А българският учител 350 а не 440 както казва г- Станишев,Ние не искаме да коментираме доходите на чистачката, ние не искаме да се противопоставят различни категории от трудещите се , но трябва да е ясно че пари има и че интелектуалците в България умишлено се държат в това унизително положение ,Това е едно наследство от комунистическата идеология.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
... а подготовката в къщи не я ли броиш? А знаеш ли какво е да се проверяват неграмотно написани контролни до 2 часа през нощта? А разните чиновничета по държавните учреждения РЕАЛНО по колко часа на ден работят?Станишев пита учителите откъде да вземат пари, за да дадат на тях. Ами да съкратят трикратно служителите в администрацията (където щатът те неимоверно раздут), да спрат да хрантутят мързеливите *** - и ето ти пари и за учители и за медицински работници. Казаха, че половината медицински сестри за последните 10 години избягали от България... ами как няма да избягат? Кой висшист ще работи за 200 лева?
12
0
 
1
 
! Отговори
RAD преди 16 години
Очевидно е непознаването Ви на учителската работа и няма лошо да изказвате мнение,било то и силно некомпетентно и елементарно.Все пак всеки има право на глас,нали така? Проблемът е обаче,че именно управляващите с действията си се опитват да формират у слабо запознати и слабо образовани хора като Вас такова мнение за учителите,за да може по този начин протестите им да не срещнат обществена подкрепа.Първо учителите не взимат 400 лв,а около 300.Второ-не ходят по 4 часа на ден на работа , а двойно без да броим часовете вкъщи самоподготовка,проверяване на контролни и т.н. Трето-ако беше нормално заплащането професията щеше да е атрактивна и за учители щяха да се натискат интелигентни и отговорни млади хора,а не както е сега-за учител следва този,който не се класира за друго. Четвърто- малкото свестни учители си казват "Шофьор от градския транспорт взима 600-700 лв,а аз наполовина.Защо да си давам зор-или напускам и отивам да продавам вестници за 400 лв. или си гледам работата през пръсти". На всичкото отгоре понеже децата са по-малко от местата в училище,а училищата се финансират на принципа "заплащане за брой деца",училищата се конкурират за ученици. Като прибавим,че има мнооого родители като Вас,които смятат,че възпитанието на лигавите им деца е задължение на училището и въобще на обществото,но не и на родителите, се получава грозна картинка.Учителите не са мотивирани,а и не смеят да изискват,защото мама веднага ще звънне на директора и ще заплаши,че ще премести генийчето в друго училище. Е разбрахте ли къде е проблемът сега? Ако оитговорът е "не",значи трябва веднага да смените професията и да станете учител...
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Като родител съм абсолютно убеден, че нормалната заплата за учител е минимум 1000 лева. В момента с предлаганите 300 лева е исинско чудо да се намерят луди ентусиасти които да обучават на децата ни. И кажете ми моля ви се за какви частни уроци става дума за деца до 4-5 клас? И да попитам - някой от вас влизал ли е в класна стая на началните класове, да види какъв зверилник е и да види на какво са подложени учителите, че после да говори!Последните 10-15 години, не стига, че тотално се испусна родителския конртол и възпитание, ами и в момента искаме хора с по 300 лв. да се грижат за възпитанието и обучението на децата ни.Пък после защо младите пропадали така стремително ... и защо така драстично се срина интелектуалното и културно ниво на младите...
10
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 16 години
Аз смятам че учителите и лекарите трябва да взимат много високи заплати. Все пак боравят с човешки съдби. Но като се позамисли човек за всички, които се вдигнаха на стачка се намериха пари, само за учителите няма. На какво ли се дължи този инат!? Освен това предлагам на тези, които плюят по учителите да отидат да постоят един-два часа в училище (може и само няколко междучасия) за да разберат за какво става въпрос. И за да не ме обвинят в пристрастие подчертавам, че съм родител, а не учител.Твърдо съм за голямо увеличение на заплатите на учителите! Заради бъдещето на децата ни!
9
0
 
0
 
! Отговори
morpheus преди 16 години
сервитиорките зимат доста повече от 400 лв а за учителите съм сагласен че трябва да бъдат подкрепени за по качесвен доход
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не дбръщайте внимание на "хора " като 2, Просто му се плаща за това да ни манипулира и да настройва различни слоеве от българското общество един срещу друг,Всички заедно да подкрепим учителските протести за един по-добър живот,За едно качествено образование,Бих задал един въпросна г-н СтанишефлКъде е завършил? И недостатъците и грешките на това правителство може би ще обясни с не качественото обучение което са получили повече от хората в неговият кабинет
7
0
 
0
 
! Отговори
nl преди 16 години
За да поискаш нещо първо трябва да дадеш нещо от себе си.предната седмица четох,че голяма част от учениците не знаят що е пи а знаят кой е Азис.Също така няма шестици на кандидатстудентските изпити.И с работното време от коментара по-долу с чиста съвест мога да кажа,че нашите учители не заслужават увеличение на заплатите