Учителите удържаха на думата си, стачкуваха

По данни на Синдиката на българските учители към КНСБ до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест
15 сеп 2007 12:17,
74
Учителите удържаха на думата си, стачкуваха
"За достоен труд - достойно заплащане", пише на лентичката на тази учителка. Снимка: БГНЕС

15 септември 2007 година. Както никога досега, първият учебен ден започна с учителски стачки.

По данни на заместник-председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Стефан Вълков до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест.

Стачкували са учителите в Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, Плевенско, Благоевград, Търговище, Старозагорско, Бургаско, София град и др.

В Пловдив са стачкували около 85% от училищата, в Гоце Делчев от общо 31 училища 30 са стачкували, в Ямбол от общо 42 училища са стачкували 40.

Според Крум Крумов, председател на Синдикат образование към КТ "Подкрепа", до сега са стачкували 80% от училищата в страната, но точният им брой ще бъде уточняван в следобедните часове.

Той даде за пример Благоевград, където според него в едночасовия протест са се включили 84% от училищата, в Бургас пък са протестирали всички училища. 

„Учителите дадоха своя ясен знак, и то не само на правителството, но и на обществото като цяло, и той беше добре разбран“.

Това каза в Пазарджик образователният министър Даниел Вълчев, който откри учебната година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Вълчев посочи, че лично за него този знак показва, че България се нуждае от качествено и модерно образование, а това не може да бъде постигнато без качествени хора, които да работят с удоволствие и спокойствие .

Той обаче отказа да коментира едночасовия символичен протест на учителите.

Според министъра исканото от учителите стопроцентно увеличение на възнагражденията може да се направи само, ако се вземат бюджетни средства от други сфери, но това на практика не е възможно.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Bravo na uchitelite!!!Samo taka
32
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Как ще коментирате приветствиното слово на класна днес 15 септември към учениците си : "Вие сте привилегировани да ви приемем днес в училище"???Е, след такова приведствие как да бъдат уважавани, как да застанеш на тяхна старана?Ами ако всички решат да не си пратят децата на училище в продължение на една седмица и да се лишат от тази "привилегия"!!!
31
0
 
14
 
! Отговори
gothic преди 16 години
Най-лесното е да се плюе по учителите...Аз също съм държавен служител, който обаче няма право да стачкува. И моята заплата е ниска, не колкото учителската, но все пак ниска. но аз няма да седна да плюя учителите. Някой от "критиците" им наясно ли е как работят тези хора? Защото повечето от нас едва-едва обръщат внимание на децата си. Знам, оправдания има много, но като баща знам едно-за детето не е важно само да е нахранено и облечено добре...Детето трябва да се ВЪЗПИТАВА!!! Да се събуди любознателността му, да бъде научено първо да бъде ЧОВЕК и после всичко друго. Децата подражават на родителите си, а ние какъв пример им даваме? Училищата са пълни с 10 годишни гамени и третокласнички с манталитета на ***(без извинение)...та ето с това се сблъскват "алчните" учители...И като добавим и останалите проблеми на образованието какво става? Май ще излезе прав този мой познат, който каза веднъж, че образованието се затрива УМИШЛЕНО! Така че исканията им са напълно справедливи!!! Впрочем, днес протестират и младите учени. Някой да каже нещо и за това?
30
0
 
14
 
! Отговори
koko преди 16 години
Споко, не наливай масло в огъня!Ние не мерим нашите заплати с никого и неискаме повишение защото еди кой си взима повече от мен!Ние си имаме искания и такива дребнави мнения кой, колко не са ни нужни! Не разбра ли че един истински труженик в България няма време да пише по форумите,колко хора имат компютри, колко ти познаваш от твоите познати които ще седнат да пишат всички тъези глупости.Ние си стачкуваме и народът ни подкрепя , това е истината!
29
0
 
14
 
! Отговори
re преди 16 години
Ей заради такива *** като теб цялото общество е на това дередже и никога няма да се оправи. И внимавай, защото като плюеш срещу вятъра, ще наплюеш единствено себе си.
28
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Вчера Емо Кошлуков каза пред една телевизия.че министът Вълчев и още няколко хубавци от правителството били милиардери.Кога ситият е вярвал на гладния?Не са само учителите с ниски доходи в тая държава,затова трябва обща стачка.
27
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
От полуграмотни родители, какви деца очакваш!Образованието започва в КЪЩИ господа родители и зависи в повече от 50% от самите вас.Вие вдигате ръце че неможете да се оправите с едно дете , какво да кажат учителите които имат в клас 20 такива деца и само 7-8 са мотивирани да работят истински!Но както сподели един участник в този форум много от негативните коментари са манипулирани за да ни обезверят и да настроят останалата част от българският наро срещу нас! Какво ви говори това споделено мнение" Що не покажете снимка от Италианския лицей в Горна Баня? Паркирани са около 1000 автомобила, от които нито един на стойност под 100 000 лева. Има две ламборджинита, три ферарита, около 250 джипа Мерцедес и т. н. "Там учителите на стачкуват но управниците са им усигурили солидни заплати за да се грижат за мамините им дечица!Нали има олимпиади , различни състезания да сте видяли някой от тези мамини дечица да е спечелил?Чиста спекулация е всичко това! Заплатите на всички трудещи са ниски и за това вина имат нашите управници и сдинствено ТЕ!Така че аз подкрепям стачката на учителите!
26
0
 
14
 
! Отговори
мая преди 16 години
Строителен работник на обект взема между 30 и 50 лева на ден, за по-малко изобщо не пуска бутилката ракия, че да ходи да работи. Със сегашните заплати много от учителите вземат не повече от 10 лева на ден, дори не искам да знам до къде им стигат. Открийте разликата. И ако някой не цени търпението и толерантността на голяма част на учителите, предлагам му за седмица да се пробва да преподава на малолетни гамени с още по-прости родители, за които винаги е по-лесно да прехвърлят отговорността за собствената си немарливост и мързел на хората от образователната система. Притеснявате се за първокласниците си? А предпочитате ли детето ви да умре като куче на улицата, защото тази държава се управлява от таксита с претенции и автобусни шофьори блокирали столичните улици?
25
0
 
14
 
! Отговори
малко_дЕте преди 16 години
Госпожо Василева, предполагам, че подготовката за следващия ден ви отнема точно толкова време, колкото прекарвате с учениците си! Хубаво е обаче, всички ревящи против учителската стачка да видят един разработен урок, който ще бъде поднесен на учениците! Тогава много мнения ще се променят!...Гарантирам ви, учителският труд е много подценен, най- малкото заради времето, което се отделя за подготовката на един учебен час!
24
0
 
14
 
! Отговори
uchenik преди 16 години
Искат да влееме пари в система която не дава добри резултати.Да е оправят,та тогава да искат пари.
23
0
 
14
 
! Отговори
Drug_Az преди 16 години
Лапай шпека, *** !!![quote]Хора ,... всеки знае, как ученик не може да доближи училище, ако минимум 2 месеца по минимум 2 пъти в седмицата не е плащал за частни уроци, фантастични суми пари по всеки един предмет ! И после са бедни :) с почивки и привилегии, като за най-скъпоценните персони на света , с какви ли не удобства и искат пари ? :)[\quote] Пълни глупости пишеш !
22
0
 
14
 
! Отговори
Huby преди 16 години
Относно първокласниците, за които този ден се помни цял живот, БЕЗСПОРНО Е ЧЕ СА ОЩЕТЕНИ. А относно това, че никъде неможеш да се наместиш на работа или да влезеш в университет без частни уроци и частни училища - така си е...
21
0
 
14
 
! Отговори
go6o преди 16 години
Учителите няма да направят нищо защото са ***.Трябва да си доста *** за да работиш за 250-300 лв години наред и да не напуснеш.ще стачкуват 1-2 дена не повече и ще се задоволт с 10-15 лв увеличение :)
20
0
 
14
 
! Отговори
revenger_ преди 16 години
brau nai setne kat nikoi dr put bulgari da napravqt ne6to zaedno a ne da se razbqgat ili opla6at ot zaplahi za yvolnenie! napravo neveroqtno zavisi do kolko vreme 6te iztrae vsi4ko...
19
0
 
14
 
! Отговори
Цеца преди 16 години
Кой дава данни за тези стачки? Това е пълна лъжа, никъде не се стачкува, защото няма да се плати този час през който неработят! Били имали заеми.......... Ами всички нормални хора имат заеми, хранят себе си и децата си, купуват им учебници, дрехи, поддържат домовете си, плащат сметките си, а тези хора не дават частни уроци по-минмум 10 лв. на астрономически час, а си вършат съвестно работата в работно време.Нека да стоят и учителите в училищата по 8 часа дневно, а не да шикалкавят. Тези пари които заработват, нека се сметне за колко часа дневно са и каква е дневната им заработка!
18
0
 
14
 
! Отговори
Моето мнение преди 16 години
Нямало пари за учителите,мед.сестри и всички за които се сетите.ОК да започнем зсъс съкращения в Парламента-защо са ни 240 депутати като половината изобщо не присъстват на заседания/поради това, че си имат частен бизнес ,а другата половина спат или четат вестници/Да ги оставим 50 човека,но да работят.А от съкращението-депутат=1000лв.,че и отгоре заплата ,да се вдигнат от октомври заплатите на учителите.:))
17
0
 
14
 
! Отговори
Танелия Стайкова преди 16 години
Дали стачкуваха в Италиянския лицей в Гоирна Баня? Що не покажете снимка от Италианския лицей в Горна Баня? Паркирани са около 1000 автомобила, от които нито един на стойност под 100 000 лева. Има две ламборджинита, три ферарита, около 250 джипа Мерцедес и т. н. Що не снимате и Дома за сираци в Горна Баня? На около 400 м. по права линия е от елитното училище - прекрасната му фасади и паркираната отпред уазка? Няма ли кой да пусне една атомна бомба пред училището на Людмила, та се свършат най-после комунистите в България!
16
0
 
14
 
! Отговори
AZ преди 16 години
Хора ,... всеки знае, как ученик не може да доближи училище, ако минимум 2 месеца по минимум 2 пъти в седмицата не е плащал за частни уроци, фантастични суми пари по всеки един предмет ! И после са бедни :) с почивки и привилегии, като за най-скъпоценните персони на света , с какви ли не удобства и искат пари ? :)КОЛКОооооооооооооооо ? Колко още ?Нали се сещате, който бе най-*** и не прокопсва другъде става учител ! Това са учителите на нацията - неграмотни и просто "бедни" хора !Защо ли тогава масово се натискат всички да стават даскали, след като нямат заплати ?Ако, бях минисър на образованиетоведнага щех да сменя цялата жалка сиситема . Това, което децата ви учат не е училище и не е образование. Знанията си ги натрупват сами ..от многото източници на информация, които учителите ни няма как да използват от неграмотност и простотия.Гладен и гол учител не съм видяла .. и никой не е .. но гладни и голи деца .. навсякъде накъдето се обърнеш !До кога ?????До кога ще манипулира изметта живота ни ?Най-простите станаха велики - станаха учители, лекари .. на позиции, от които изнудват и буквално колят и бесят !ПРОТИВ стачката !
15
0
 
14
 
! Отговори
АНИТА преди 16 години
ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СТАЧКУВАТ, НА НИКОЙ ПАРИТЕ НЕ СТИГАТ,НЕ САМО НА УЧИТЕЛИТЕ,
14
0
 
14
 
! Отговори
Василева преди 16 години
Унизително е...Аз съм учител вече близо 20 години.Винаги съм се старала да се разбирам и с ученици,и с родители,но никога не успях да се разбера с "приятелски настроените ни министри". Цял живот учим. И в крайна сметка никога досега не получихме онова,което заслужаваме. Вярно е... Има хора, които ще кажат "Колко рабоите вие?Изкарвате си часовете и вкъщи!" Каня всеки, който мисли така да изкара един ден с мене и ако успее да издържи ще му сваля шапка, защото аз не само че си изкарвам часовете, ами след работа се подготвям и за следващия ден, а това са уроци...При това доста уроци и повечето от тях така написани,че трябва да бъдат така представени от мен, щото да са разбрани от учениците... И в замяна на това, че аз постоянно пиша и уча...Заплатата ми е 360 лева...Е...Ако искате вярвайте...Действайте ,колеги...Нека сме единни и да защитим и да получим онова,което ни се полага по право!!!!!!!!!!!!!!!