Учителите удържаха на думата си, стачкуваха

По данни на Синдиката на българските учители към КНСБ до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест
15 сеп 2007 12:17,
74
Учителите удържаха на думата си, стачкуваха
"За достоен труд - достойно заплащане", пише на лентичката на тази учителка. Снимка: БГНЕС

15 септември 2007 година. Както никога досега, първият учебен ден започна с учителски стачки.

По данни на заместник-председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Стефан Вълков до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест.

Стачкували са учителите в Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, Плевенско, Благоевград, Търговище, Старозагорско, Бургаско, София град и др.

В Пловдив са стачкували около 85% от училищата, в Гоце Делчев от общо 31 училища 30 са стачкували, в Ямбол от общо 42 училища са стачкували 40.

Според Крум Крумов, председател на Синдикат образование към КТ "Подкрепа", до сега са стачкували 80% от училищата в страната, но точният им брой ще бъде уточняван в следобедните часове.

Той даде за пример Благоевград, където според него в едночасовия протест са се включили 84% от училищата, в Бургас пък са протестирали всички училища. 

„Учителите дадоха своя ясен знак, и то не само на правителството, но и на обществото като цяло, и той беше добре разбран“.

Това каза в Пазарджик образователният министър Даниел Вълчев, който откри учебната година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Вълчев посочи, че лично за него този знак показва, че България се нуждае от качествено и модерно образование, а това не може да бъде постигнато без качествени хора, които да работят с удоволствие и спокойствие .

Той обаче отказа да коментира едночасовия символичен протест на учителите.

Според министъра исканото от учителите стопроцентно увеличение на възнагражденията може да се направи само, ако се вземат бюджетни средства от други сфери, но това на практика не е възможно.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
14
 
! Отговори
Anonimous преди 16 години
Отново демонстрация на абдикация от задълженията!Отново прехвърляне на топката! Жертва ли се чувствате?! Колко удобно! Не ме изненадвате. А след като сте учител, защо:1/ си позволяватв да демонстрирате такъв цинизъм?2/ това и в у-ще пред децата ни ли демонстрирате?3/ не вярвате на образователната с-*** в България, и се перчите,че децата ви са учили във Франция?
52
0
 
14
 
! Отговори
Anonimous преди 16 години
45, съгласна съм с тебе 100%, но това са само предметите за кандидатстване, скоро май ще трябва да плащаме за частни уроци, за да могат децатата ни да се ограмотяват по всеки един предмет...Към 42/ и към 44/ точно заради такива като вас трябва да разрешат официално домашното обучение в България...По-добре родителят да преподава на детето си у дома, отколкото да остави поколението си под влиянието на "даскали" с подобно надуто, безумно и цинично мислене. Това е един от начините броят на некадърните учители да бъде силно редуциран. Търсенето на услугата ще е по-малко, а оттам - ще е важно качеството на преподаване, защото няма да сме длъжни да пращаме децата си в училище, за да се ограмотят. Очевидно е, че на този етап българското у-ще не може да посрещне нуждите на децата ни от образование, общуване и развитие на индивидуалните им способности. И до голяма степен за това са виновни учителите. Единственото, което младежите научават в у-ще е да бъдат тъпкани и незачитани, да не говорим, че са подложени понякога и на друг тормоз от т.н.учители. Вие, които работите в у-ще, знаете това по-добре от мене
51
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Учителската стачка през погледа на ...От: AnonimousДо българския учител, който посещава този сайт: ГРазсъждения от един не учител.45минпо български:28 ученика=....Значи персонално един учител може да обърне по-малко от 2 мин. внимание на едно дете....Споделях вече в сайта че децата ми имаха щастието да учт и да завършат във Франция.Минаха през какви ли не етапи..Ако не си седнат на *** в къщи и родителите им да ги гонтролират докато изградят определени стереотипи , другото са глупостичНе може майка им да си развява г..а, баща им да пие и т.н. Детето копира...Семейният модел е от съществено значение. Децата ми слава богу завършиха и сега работят там като адвокати, но цедилката и нивото са много високи и никой не може да ходатайства за това или онова дете.Реално само около 30% взимат накрая БАС/матура/.Комунистите тук не искат да дават пари и затова е цялата ***.
50
0
 
14
 
! Отговори
43 преди 16 години
еми номер 43 е тъкмо започващт 11 клас, в края на годината заповядайте да проверите какви са му знанията на номер 43 и после да не го обвинявате, че не е седнал да учи ахахах да не се дразним да не почнат да се публикуват бисери на учители и цяла България да види какви умове преподават на децата им ;) да да ние всичко си записваме , всяка ваша грешка е грижливо записана в края на всяка тетрадка и не отричайте за грижливо спестените данъци ;D
49
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
"Президентът иска министерство и синдикати да извадят скритите ходове; синдикати отчитат 81% стачкували училища, ведомството на Вълчев - под 10% "Това заглавие потвърждава че удържахме първата си победа!!!На стачка !Интелектуалците се събудиха и доказаха че са сила.
48
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Abe ti nas na glupaci li shte pravish?Kuco i sakato priemat tazi godina vyv VUZ.Koito ne e kandidatstval samo toi ne e vleznal.I si pomisli kolko ti e otpuskata?Aman ot nekadyrnici s ogromno samochuvstvie.Vij si pravopisa samo!!!!I 1 lev ne zaslujavash zaplata,ami napravo trqbva da te uvolnqt,zashtoto osakatqvash decata ni!
47
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Виждам че си добре със сметките .Заповядай с колеги ще организираме и ще дадем възможност на хора като теб да се проявят пред черната дъска.Дай си координатите за да съгласуваме един свободен час по математика в 1-ви клас. Няма да ви затрудняваме да се подготвяте за 11клас
46
0
 
14
 
! Отговори
Spyderman преди 16 години
Никакви пари за тия търтеи.По цял си барат макарите и се подиграват на хората,които работят,а пък ще имат и наглостта,да искат още пари.На тези ***,смачканите даскали,трябва да им бъде показано,къде им е мястото.И парите,които вземат сега са им твърде много.Има даскалчета,които получават по 450лева чисто,без да се броят частните уроци и работят от сутринта до пладне.Те всъщност дори и не работят-мотаят се из кабинетите,четат вестници и мрънкат за пари.Заплатите им вместо да ги повишават,трябва да бъдат намалени.По последни данни в България има около 100000 "учители".И всички тези лентяи и безделници,трябва да ги издържа българското общество.Те са като кърлежи и ***,които паразитират върху останалите хора.Всички работещи хора,трябва да се вдигнат и да смачкат тия ***.Висше образование се взема най-лесно за учител.Това са най-тъпите,прости и ограничени висшисти.Дори един докер е по-умен и начетен от тях.Тези алчни и миризливи ***,имат наглостта,да искат още пари.Не трябва да им се дава нито лев.А пък на това отгоре имат и самочувствие.Смятат се за "интелектуалци" и за хора,които могат да дават мнение.От тая 100000-на *** над 80%може да бъде пратена в производството и земеделието и няма да загубим нищо.На смотаните даскали всички ние,трябва да им покажем,че са *** и ***,които не могат,да имат никакви претенции за пари.Те трябва да бъдат благодарни и на това,което получават,защото и то е прекалено много за такива безделници и ***.Смърт за тях.
45
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
малко сметки 1h - 10 , 20лв събота и неделя да предположим 10 ученика (минимум) 100 - 200 лв за два дена.... днъци - 0лв- чиста печалба и то не само че се дават частни уроци ами и ако и учителя ти преподава виждаш как се прменят оценки от 4 до 6 а знания налице ... малко 8)
44
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Не говорете глупости и спрете с манипулациите, не че реално ще спрете. Въобще не се надяваме, но си спомням, че учители и лекари ходеха по 3 месеца да работят в строителство, селско стопанство и т.н., но не си спомням един чиновник или бачкатор да е дошъл и да стане даскал или доктор!!!За това говорим ...
43
0
 
14
 
! Отговори
Anonimous преди 16 години
До българския учител, който посещава този сайт: Г-жи и г-да учители, разбирам недоволството от ниското заплащане на труда ви, както и амбицията да преборите проблемите с министерството на образованието и с правителството. Мога ли да попитам обаче, защо като отстоявате собствените си професионални права, потъпквате психиката и правата на децата в тази страна? Защо ги лишавате от правото да получат адекватно обучение, като очаквате от тях някак да се самообучат и ако не го правят, лепите етикети на тях, а и на цялото им семейство?! Защо останаха малко достойните преподаватели, които да създадат любов към предмета и към книгата, които да обучават децата как да учат, как да натрупват знания и да изпитат удоволствие от собствения си напредък при усвояване на материала? Да не говорим за възпитателната функция на учителя, както и личния пример, който дава? Не е тайна за никого от нас, че повечето ученици завършват средното си образование с добра диплома и с "огромни дупки" в правописа на родния им език, да не говорим за липсата на практични знания и умения, които да им помогнат в живота. Защо българският учител абдикира от педагогическата, възпитателната и общочовешката си функция на лидер сред подрастващите???Нали учителската професия е призвание, в което преподавателят помага, изгражда, възпитава и преди всичко обича учениците си? Тъжен е фактът, че масово в училищата преподават огорчени и озлобени хора, които не са успели да се реализират в други сфери и за беда пренасят отношението си като тъпчат децата ни. Но не забравяйте, мили учители, че проблемът има и друго измерение:днес, вие възпитавате и обучавате бъдещите адвокати, политици и законотворци. Утре всички ние ще живеем в държава, в която ще управляват нашите деца т.е.вашите ученици. Това са хората, които ще определят пенсиите и статута ви след години. Замислете се какво влагате в тях, а не само какви заплати получавате. А докато вие се занимавате с административни проблеми, като абдикирате от основните си задължения, ние, родителите, ще поемем и вашата функция по образоване и обучение на децата ни. Май нямаме никакъв избор!!!Разбира се има и достойни учители, на които свалям шапка, но те се броят на пръсти и за съжаление моята дъщеря не попадна на такива в елитната столична гимназия, в която учи сега!
42
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Какъв е проблема не разбирам?Несте доволни от образованието от учителите, добре! Преди малко един от форомистите спомена италианският лицей. Ми заповядайте там, запишете си дечицата там и тогава ни е ще останем безработни и няма да искаме големи заплати.Неразбрахте ли че образованието е нещо комплексно! в него участва на 1-во мяато родителя,2-ро общество и на 3-то учител.Вместо дискотеките и кафетата да са пълни, децата ви да си стоят в къщи и да си налягат задниците да четат.Но може би Spyderman ce прекръсти и сега....
41
0
 
14
 
! Отговори
Учител преди 16 години
39 - нещо не ти е вярна сметката... Аз съм учител от 15 години. Сутрин излизам 7,00 часа - за първа смяна - и се връщам след 16 часа. А когато съм втора смяна работя от 10 до 19 часа. След това ми се налага да си подготвя уроците за следващия ден... Само учебните ми часове през деня са средно по 5...понякога разпределени в целия ден. През останалото време имам да попълня документация, колкото на един чиновник за деня; В една паралелка има по 26 деца - това прави средно 130 деца на ден - да им се усмихнеш, да ги изслушаш, да ги научиш...Отпуската ми е 48 дни в годината, но тази година едва успях да почивам 25 през лятото....останалите дни - ще ми ги дадат при навършване на 65-годишна възраст при пенсиониране.Не си наясно и с тестването на учителите. Няколко са нивата, на които ни проверяват. Всяка една моя дума, мисъл или действие е пред очите на толкова много ученици и родители. Следваща инстанция е директор; след това - Регионален инспекторат; а накрая - МОН. Атестация за мен е и реализацията на моите ученици във ВУЗ - от завършилите през месец май тази година 50 % са приети във ВУЗ. Имам право на самочувствие от добре свършена работа, имам право и на по-достойно заплащане. Само че това един човек с чиновническо мислене не може да го проумее. За наше съжаление и министъра май демострира такъв манталилет.
40
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Напълно те разбирам - това е логиката на *** по отношение на образованието.
39
0
 
14
 
! Отговори
несъгласна преди 16 години
Та имам аз въпрос към учителите които стачкуват.Защо стачкувате мили учители? От какво сте недоволни?Взимате малко парички?Така ли? айде да направим една проста сметка.Аз работя 8 часа на ден - вие от 4 до 5 часа.Аз имам право на 20 дни платен годишен отпуск - вашите са 42.не броя ваканциите ,в които вие едва ли сте се облъскали от работи милите.Вие работите с по малко от 20-25 деца.Сред нас има хора които работят средно с над 50 души на ден.И държавни служители и отговорници по разни фирми,да не говорим за хората работещи във всякакви учреждения.А ще ми кажете ли мили учители вие от кога не сте тествани за пригодност към работата си?Атестация на труда ви има ли някъде че си заслужавате и тези заплати.Нямаааа.А мен драги ми учители всеки ден ме следят дали работя и то качествено. И ако не се справям най мило ми казват - ще те уволня.Като мен са и много друго хора в тази държава.А вие даскали от както сте си взели дипломите някой проверил ли ви е колко можете и какво можете.НЕ МИЛИ УЧИТЕЛИ.НИКОЙ НЕ ВИ УВОЛНЯВА,само при съкращение на паралелки или училища.ТА пак ми кажете миличка за какво ревете?ААА сигурно плачете че не си плащате данъците от частните уроци милички.Колко от вас подават декларации за тях.Ами не плачете.Платете си данъците реално.Влейте пари в републиканския бюджет ,държавата да пресее и уволни некадърните учители и ще имате парички милички за заплати....но само ако ги заслужавате
38
0
 
14
 
! Отговори
AZ преди 16 години
Оказа се, че по-гнусни коментари от мислещите се за учители не може да направи никой .. ! :)Когато опитвате да опонирате някой, го правете с факти .. - няма те ли ? :) ами стойте си в пещерата и не пречете на света !!!ПРОТИВ изумената пародия на стачка на подобията на учители сме масата народ на БГ !Никъде го няма това - неграмотни и алчни създания, които не стават за нищо др. да стават учители и да реват за пари, при положение, че НИ КРАДАТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ежеминутно !Плащате им почивки пособия ,.... и опити да се научат да си пишат имената без грешка - именно те и .. при положение, че не го постигнат за цял един живот .. започват да реват и да искат още и още .... ами като сте *** си пуснете децата на учл;ище или изобщо дръжте ги в БГ, ако искате да създадат именно "учителите" от децата ви убийци !Не е нужбно никой да влиза в един учебен час, за да вижда простотията и ужаса, който царства в лицето именно на тези наричащи се сами учители.Хора, когато видите гол и бос и беден учител - тогава кажете !!!!Няма случай учител - обичащ децата ..., нали така парадира ..., поне че е ;) Да скубе и последната хапка хляб от устата им и то с такав а злоба и алчност на звяр от праисторичеките епохи !Спрете децата си .. от училище, ако искате да са живи и да не създават от тях убийци !ФАКТ !
37
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Споделен опит..как е тук и как е там!От: ззз"Да се кара едно дете да става в 6 часа, а и по рано, за да бъде в училище в 7 и 30 нормално ли е ?"Не съм съгласен с вас! Моите деца имаха щастието да учат и да завършат училище във Франция.Ако знаете каква е програмата там няма въобще да се изказвате.Освен това имат матура/ БАС/ при завършване на гимназията, и там нещата стават наистина сериозни!Оценката се дава от други учители, а изпита е подготвен от Министерството.Бих предложил в тази връзка и при тези дебати да въведем тази система на образование и тестовете за матурата да бъдат същите.Трябва да споделя че болшинството от децата взимат частни уроци от 1-ви до последният клас.
36
0
 
14
 
! Отговори
Учител преди 16 години
333 или там както ти е името - ти така и не си разбрал за какво става въпрос в тази стачка? Да не мислиш, че нещата от които се жалваш зависят от учителя??? Това го дължиш на величията, които управляват образованието в държавата. То и аз - преди 15 години, когато реших да стана учител си мислех, че не е възможно държавата да не се грижи приоритетно за децата - бъдещето на нацията, но на практика се оказа точно така. Хубавите офиси, топлите стаи, сгради в центъра на града - това е приоритет за чиновниците, а за децата - каквото остане. Но за това не са виновни учителите - те само са потърпевши.
35
0
 
14
 
! Отговори
ззз преди 16 години
Да се кара едно дете да става в 6 часа, а и по рано, за да бъде в училище в 7 и 30 нормално ли е ? Някой дали очаква да си адекватен 1те няколко часа ?А да има в учебен ден с по 7 часа сред които по 5 разказвателни , нормално ли е? А да се правят по 2, 3 контролни на ден нормално ли е? A един ученик да изпитва повече стрес отколкото един работещт човек ? ... може и да е нормално за някой .А нормално ли е раницата на един ученик едва да събира всичките учебници и тетрадки за един ден? А нормално ли е учителите да правят повече грешки от учениците? А ДА СТЕ ЧУЛИ УЧЕНИК ДА СЕ ОПЛАКВА С ТАКАВА НАГЛОСТ КАТО ТАЗИ НА УЧИТЕЛИТЕ ???
34
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Що не покажете снимка от Италианския лицей в Горна Баня? Паркирани са около 1000 автомобила, от които нито един на стойност под 100 000 лева. Има две ламборджинита, три ферарита, около 250 джипа Мерцедес и т. н. "Там учителите на стачкуват но управниците са им усигурили солидни заплати за да се грижат за мамините им дечица!Нали има олимпиади , различни състезания да сте видяли някой от тези мамини дечица да е спечелил?Чиста спекулация е всичко това! Заплатите на всички трудещи са ниски и за това вина имат нашите управници и сдинствено ТЕ!Така че аз подкрепям стачката на учителите!