Учителите удържаха на думата си, стачкуваха

По данни на Синдиката на българските учители към КНСБ до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест
15 сеп 2007 12:17,
74
Учителите удържаха на думата си, стачкуваха
"За достоен труд - достойно заплащане", пише на лентичката на тази учителка. Снимка: БГНЕС

15 септември 2007 година. Както никога досега, първият учебен ден започна с учителски стачки.

По данни на заместник-председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Стефан Вълков до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест.

Стачкували са учителите в Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, Плевенско, Благоевград, Търговище, Старозагорско, Бургаско, София град и др.

В Пловдив са стачкували около 85% от училищата, в Гоце Делчев от общо 31 училища 30 са стачкували, в Ямбол от общо 42 училища са стачкували 40.

Според Крум Крумов, председател на Синдикат образование към КТ "Подкрепа", до сега са стачкували 80% от училищата в страната, но точният им брой ще бъде уточняван в следобедните часове.

Той даде за пример Благоевград, където според него в едночасовия протест са се включили 84% от училищата, в Бургас пък са протестирали всички училища. 

„Учителите дадоха своя ясен знак, и то не само на правителството, но и на обществото като цяло, и той беше добре разбран“.

Това каза в Пазарджик образователният министър Даниел Вълчев, който откри учебната година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Вълчев посочи, че лично за него този знак показва, че България се нуждае от качествено и модерно образование, а това не може да бъде постигнато без качествени хора, които да работят с удоволствие и спокойствие .

Той обаче отказа да коментира едночасовия символичен протест на учителите.

Според министъра исканото от учителите стопроцентно увеличение на възнагражденията може да се направи само, ако се вземат бюджетни средства от други сфери, но това на практика не е възможно.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Всеки трябва да защитава малкото си права в тая държава,не било морално да стачкуват на този ден,а морално ли е да гладуват децата им.Учителят е бил винаги за пример затова нека ги последваме и подкрепим.
12
0
 
14
 
! Отговори
сим преди 16 години
Трябва обща стачка в държавата!
11
0
 
14
 
! Отговори
RudoflHess преди 16 години
Дада .. не вярно аз само знам 2 които не стачкуваха....
10
0
 
14
 
! Отговори
anonimo преди 16 години
Съгласна съм с вас.За тези хора,на които сме поверили най-милото си - децата си-като почнеш от яслата та до Университета,няма пари..Просто е отвратително.И това ми било грижа за нацията.А че излизат полуграмотни хора - това не се коментира,въпреки че се знае от всеки.Дайте пари на тези хора,да бъдат спокойни и материално добре.Стачкувам с вас.Подкрепям ви!!
9
0
 
14
 
! Отговори
ученик преди 16 години
СТААЧКА!!! СТАААЧКА!!! СТАААЧКА!!!(честно казано съм 12 клас така, че няма да има кой знае каква разлика и да стачкувате, и да не стачкувате :))
8
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Да бяха си организирали програмите за първия учебен ден и тогава да стъчкуват.Извинете ме но има първокласници, които трябваше да запомнят този ден.
7
0
 
14
 
! Отговори
Десо преди 16 години
Браво на учителите! Всички, всички трябва да се вдигнем! Некадърните ни и алчни политици ни докараха до това дередже! Българите масово мизерстваме и работим като волове за жълти стотинки! Когато станем единни и започнем да си отстояваме правата до дупка, тогава може би ще се промени нещо в България!
6
0
 
14
 
! Отговори
П.Р. преди 16 години
Ами, сложно няма ... както го казваш така си е. Обаче те като намират пари някъде другаде ги дават... имаше един скеч в Шоуто на Слави преди време " трагичната действителност ... " При министър Костов влиза финансовият министър. - Да, министър Костов, викали сте ме ? - Да драги викнах те, защото много искам хората в България да са богати и щастливи. - Естествено министре. - Да , така ... та значи ето ти и списъка на хората
5
0
 
14
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
Учителите пак много издържаха от 1990 до сега.Според управляващите нямало пари за заплати на учителите на децата на България..Ок - ходете си тогава!.. Кому сте нужни? За какво сте ни? След като не можете да намерите пари за това, следователно други трябва да дойдат, които ще намерят пари... Всеки нормален собственик на фирма ще изгони работника - ако той не си върши работата, нали? Ами вашата работа е да намерите пари и след като ги намерите тогава да изгоните некадърните учители на българските деца. Какво толкова сложно има не мога да разбера...
4
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Трябва да се стачкува ! Иначе никой нищо не дава... Дано намерят от кого да вземат ,че то май всичко се окраде...Пък който не му стигат парите да си поблъска и мозъка малко... Учителите имат качествено сиво вещество,така ,че да го използват и извън учебния процес... Не само да хленчат и да се вайкат...
3
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
SAMO TAKAMRUSNI SVINE V PARLAMENTA 6E KARAT S-KLASI A NIE BOB I DOMATI PO 2LV RUPAME!!!!
2
0
 
14
 
! Отговори
te4ko преди 16 години
САМО ТАКА И НЕ САМО УЧИТЕЛИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ТРЯБВА ДА СТАЧКУВАТ.ВИЖТЕ ИТАЛИАНЦИТЕ ЗА ЕДНИ СПАГЕТИ БУНТ ДИГАТ.А НИЕ ВСЕ СИ МЪЛЧИМ.ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕТЕДЖЕ.СТАЧКА ДО ДУПКА.
1
0
 
14
 
! Отговори
Оли преди 16 години
Браво. Правата трябва да се защитават. Защо ония в парламента не си намалят заплатите и да ги дадат на другите. Да видите как ще се вдигне стандарта на живот... Няма толкова нагли хора!!!