Мургина изпрала десетки милиони долари, закривала одиторски отдели

Екс-шефката на агенцията е закрила набързо два отдела в НАП, които са разплели далаверите
15 фев 2009 17:33,
219
Мургина изпрала десетки милиони долари, закривала одиторски отдели
Мария Мургина. СНимка: БГНЕС

В края на миналата година тогавашната шефка на НАП Мария Мургина е започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели на агенцията, съобщи БГНЕС, цитирайки източници, разследващи престъпленията в Агенцията.

Конфликтът е бил предизвикан от множеството доклади на инспекторите, които констатирали груби закононарушения – съществуване на ДДС-арски мрежи на фирми- фантоми.

Мургина, с помощта на висши служители на Министерството на финансите, моментално закрили цели две дирекции в НАП: „Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви“ и „Вътрешен одит“.

Двата отдела са закрити лично по предложение на изпълнителния директор на Агенцията Мария Мургина, с нейна заповед в началото на месец февруари тази година.

Разплитането на една от най-мащабните схеми за източване на ДДС чрез чужди фирми-фантоми – офшорки е започнало от Пловдив през 2006 г.

Компетентните и оторизирани служители на НАП са проследили веригите на офшорните фирми и са установили, че те стигат до териториална дирекция НАП – София.

Става въпрос за източване и препиране на огромни суми – десетки милиони долари, съобщават още разследващите.

Правени са фиктивни инвестиции в туризма и строителството в различни курорти - "Елените", "Слънчев бряг", Несебър, с цел източване на ДДС за стотици милиони лева.

Dnes.bg припомня, че Мария Мургина напусна гръмко на 12 февруари, когато депозира оставката си.

Преди дни пък бе образувано досъдебно производство срещу висши служители на Националната агенция за приходите.

Обвинението срещу тях е по член 282 от Наказателния кодекс – длъжностни престъпления.

Очаква се в началото на следващата седмица срещу бившата данъчна №1 да бъде повдигнато обвинение.

Възможно е тя да отговаря пред Темида и за изнасяне на класифицирана информация.

„Всички служители на Националната агенция по приходи, замесени в случая с вече бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина, трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки тях“, заяви вчера и зам.-председателят на Софийската градска прокуратура Роман Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
stefcho преди 15 години
кадното нахъсано злобно отмъстително племе са българите
157
0
 
0
 
! Отговори
stefcho преди 15 години
да бе, направо да я екзекутират, преди това да я мъчат, абе вие хора луди ли сте?
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Престъпно управление. От началото до края. Като по учебник на мафията.
155
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
я праска тая дърта ***,ама лачена бе ,и аз бих се прежалил
154
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За такива като тази Мургуна трябва да се съдят по така нареченото ако има все още бързо производство съд изземване на всичко неино и на роднините и тя в затвора на строг режим,мисна на Българския народ от такива безочливи и крадливи УПРАВЛЯВАЩИ. Но присъдата да бъде на обществено място пред ПАРЛАМЕНТА а не на закрити врати и да бъде с най малкото наказание И СЛИД ТОВА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ХАРЧИ ОТКРАДНАТИТЕ ОТ НАРОДА ПАРИ
153
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
absolutno, parite ot DDS-tata si otivat v tzentralite na partiite, A KOI GLASUVA POSLE ZA TJAH - horata na izborite, taka che .....
152
0
 
0
 
! Отговори
другите за нас преди 15 години
Очевидно пълната безнаказаност, с която се ползват някои поради политически връзки и финансово влияние, е местна особеност. От много години сме свидетели на Балканите и в България по-специално, на феномена "криминализация на държавата". Този феномен е най-опасната от проявите на икономическата престъпност и корупцията, които ЕС с основание посочва. След падането на комунистическата "партия-държава", държавният апарат, неговата администрация и правосъдна система - не е придобил способността да изпълнява регулаторните си функции и "доброто управлениОрешарски благодари на Мургина за добрата работа.Тя постигна това ,което преди нея никой не бе постигнал.БРАВО МУТРИНА, БРАВО - 2 МЛРД ЛЕВА само от ДДС . наркотрафикантите и сутеньорите да се учат,некадърници такива.даже Вальо топлото ,да си вземе бележка.Маргини,бр.Галеви и останалите негодници да се учат.Слава ,Слава на МУТРИНА!!!
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
айде стига фантастика бе,как Мара да не мислиш,че е й туку така си е гушнала милиончетата,така са и наредили от българската Ал Кайда от бункера на "Позитано"20
150
0
 
0
 
! Отговори
Dorotea преди 15 години
Mnogo ot nas sa popadali v situacii sus slujiteli na NAP.Rabotia s edin cujdenec investiral 6miln.evro v Bulgaria.Ima 2 fakturi i.....April mesec shte stane edna godina ot datata na koiato iskame da vuzstanovim DDS.Covek v petuk mi kaza-niama da investiram nishto povece tuk.Niamam komentar za statiata po gore....
149
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
mnogo tupo vsichki se nahvurliat po Murgina, siakas tja vi e vinovna za vsichko a? Murgina e nai malkiat problem v tazi durzava, horata - vsichki ostanali - TE SA PROBLEM, loshiat choveshki material, sama Murgina nisto ne e mozela da napravi, tova mi prilicha na edna tulpa koiato iska samo da gleda kak otriazvat glavite na horata, e ako tova vi kara da se chustvate po dobre, togava se premestete v niakoi plemena v Zimbabve ili Tanzania kudeto taka si resavat problemite.
148
0
 
0
 
! Отговори
морето преди 15 години
ай плюфай
147
0
 
0
 
! Отговори
ЕЛЕОНОРА преди 15 години
Колко е брутална !!!Толкова е затънала в аферите, че е започнала да "издава методични указания за прикриване на схеми за източване на ДДС"! До къде е стигнала - без срам и морал ! А ние едва свързваме двата края .... Гади ми се....Отвратена съм....Искам да я заплюя ...
146
0
 
0
 
! Отговори
sweteca преди 15 години
Дали и великия шеф на КК Албена АД Станев не е в схемата,след като виси с милиони на доставчиците си ,си позволява да си купува летище.
145
0
 
0
 
! Отговори
БУМ преди 15 години
ГАДОСТ ! ОРЕШАРСКИ , МУТРИНА,Гергов от ВС на БСП, Ветко Арабаджиев И МАФИОТИТЕ ОТ КРЪГА ,МУРГИНА - ОРЕШАРСКИ -ГЕРГОВ И СИЕ , НА СЪД !
144
0
 
0
 
! Отговори
anonimus преди 15 години
.obshtestvo.net - citatПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЧЕНГЕТА ОТ ТОТАЛИТАРНИТЕ СЛУЖБИ ОБГРИЖВАТ КОНТРАБАНДНИТЕ КАНАЛИАвтор : Интервю на Бисер ТOДОРОВ 28 January 2009ImageИЛИ ЗАЩО МИТНИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СМЪРДЯТ НА КОРУПЦИЯ В ЕДНО СУПЕР СКАНДАЛНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВПетър Христозов е роден на 17 февруари 1935 г. в Борисовград. Той е един от малкото българи, възпитаници на Ордена на йезуитите - Конгрегация за разпространение на вярата. Доктор е по биофизика на Лионската политехника. Генерал-полковник от руското разузнаване. Затворник на бившата ДС в България. Истинското му име е Христо Вълчев. В последните си книги Петър Христозов направи разтърсващи разкрития за срастването на подземния свят с голяма част от политическия и административния елит на България. ImageТриумвиратът Кулишев, Божинов, Николов новият митнически клан, от чиито действия и бездействия вече се интересуват в Европейския Съюз.Господин Христозов, навлезнахме във втората година от членството си в Европейския съюз, но единственият устойчив етикет, който ни залепи западната преса е характеристиката за престъпна държава, чието правителство е потънало в мафиотска корупция! Защо точно България се превърна в нарицателно понятие, при положение, че организирана престъпност съществува навсякъде в Европа?Заради мащабите на явлението, заради смущаващите му вертикални проекции и най-вече поради обстоятелството, че българската мафия е политически инспирирана. На запад мафия наричат организираната престъпност, която е спечелила за своята кауза висши държавници и политици. Така се формира икономиката в сянка, чиито парични потоци имат откровено незаконен произход разпространение на наркотици, проституция и търговия с човешки органи, контрабанда на луксозни и масови стоки, пране на пари. Организираната престъпност се мафиотизира, когато постигне корупцията сред властимащите - политиците, чиито партии се финансират по неясни правила, и високопоставените държавни чиновници, които прилагат закона избирателно срещу заплащане. В този смисъл организираната престъпност корумпира, а организираната корупция протектира или рекетира. С право моят талантлив колега по перо Христо Калчев обичаше да казва, че докато някои държави си имат мафия, в България мафията си има държава. А мафията-държава се интересува само от обогатяването на съставляващите я партийни върхушки и криминални кланове. Затова не беше осъден нито един от над 500-те кредитни милионери. Затова не бяха разкрити повече от 250 поръчкови убийства. Мафиотизацията на партийните и икономическите елити бе родилно петно на прехода от тоталитарния ни социализъм към анархичната ни демокрация. Родилно петно, а в голяма степен и наследствен белег! Защото и при живковизма бяха недосегаеми множество държавни фирми, за които нямаше граници, митници и правила Тексим, Български търговски флот, Родопа, Булгартабак, Кореком, Кинтекс, Индустриалимпорт, Химимпорт, Техноекспорт, Техноекспортстрой, Г
143
0
 
0
 
! Отговори
как !? преди 15 години
Аз пък Надеждата не си я давам - тя ще умре след мене !
142
0
 
0
 
! Отговори
как !? преди 15 години
Грешка - беше от 139 за 135
141
0
 
0
 
! Отговори
морето преди 15 години
то и аз я искам ама вече ми се струва 4е е в друго измерение
140
0
 
0
 
! Отговори
big smoke преди 15 години
napuskash i si nevinen ,a ??? taka li stava ?? na tazi jena na cheloto i pishe KORUPCIA !!!!
139
0
 
0
 
! Отговори
как !? преди 15 години
Как к'во,бе Море !? Искаме си я Надеждата и Вярата в Истината тук и сега ! Е, т'ва !