60% от българите: Кризата е зад гърба ни!

Най-скептични са привържениците на БСП и ДПС
23 ное 2009 11:13,
42
60% от българите: Кризата е зад гърба ни!
Снимка: БГНЕС

60 на сто от българските граждани смятат, че най-лошото от икономическата криза вече е зад гърба ни.

Това показват данни от национално представително проучване на Института "Отворено общество", проведено през октомври.

Изпълнителният директор на института Георги Стойчев отбеляза, че както оптимизмът, така и песимизмът на анкетираните се дължи не толкова на икономически, а по-скоро на политически фактори, свързани с избора на новото правителство.

Проучването показва, че около 41 на сто от симпатизантите на ГЕРБ са оптимисти за бъдещото икономическо развитие на страната, докато едва 9% от привържениците на БСП и 10% от привържениците на ДПС са оптимисти за развитието на икономиката ни през следващите 12 месеца.

Изследването на "Отворено общество показва, че кризата засяга най-силно активните хора на възраст между 30-60 години, а най-малко пенсионерите и хората над 60 години.

Основният аспект на кризата се изразява в увеличаването на безработицата и страхът от нея, но и тук пикът на негативните очаквания е преминал.

В анализ на ситуацията в страната управляващият съдружник в „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов заяви, че съществуват две неверни тези в момента.

Според първата ни е тежко, защото банките не кредитират, а според втората – че е налице свиване на публичните разходи в Бюджет 2010.

Той опроверга втората теза с аргумента, че бюджетът за следващата година ще има най-големи разходи, тъй като ще се похарчат повече пари, отколкото през 2008 година.

Подобна е оценката и на Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество”, който подчерта, че в Бюджет 2010 няма намаление на държавните разходи, но повечето от тях ще отидат за пенсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 14 години
до: анонимния 22Мили ми типопредставителю на онези 60% въодушевено доволни, нима наистина мислиш, че точно привържениците на БСП и ДПС, т.е. пенсионерите по села и малки градчета и турците-тютюноберачи или гастарбайтери-общи работници по строежите, са крали?Ама моля ти се! То бива, бива ураджийство, ама стоте дни минаха.Или си атакистче? От "безрезервно подкрепящита" Атака?
21
0
 
0
 
! Отговори
Говедарин преди 14 години
*** и пискюлете не вервали че кризата си отива...Ми така е, тя кризата за тех тепърва започва и ше продължи поне 4 години...
20
0
 
0
 
! Отговори
Карл Маркс преди 14 години
100% от управляващите: Кризата е зад гърба ни!
19
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 14 години
Така е, кризата е зад гърба ни, настига ни за малко и се връща и така няколко пъти. Поне малко вазелин да си сложи...
18
0
 
0
 
! Отговори
Caleb преди 14 години
Електоратът на ДПС са си в перманентна криза - от 1989 досега.А привържениците на БСП се давят в сляпата си носталгия по едно минало, което не разбират.
17
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 14 години
Лъчезар Богданов и Георги Ангелов не вярвам да не са уточнили, че става дума за % от БВП. По-скоро журналистите са го редактирали поради некомпетентност.Иначе - честито на политиците с такъв простодушен народ! :)
16
0
 
0
 
! Отговори
Recoil преди 14 години
Тия 60% са отговорили с 'Да' на :-Харесва ли ви новият завод за *** на София?;-Липсват ли ви кучетата по столичните улици?;-За ГЕРБ ли гласувахте?;-Пречи ли ви Станишев?...
15
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Тъй като е зад гърба ни, препоръчвам никакво навеждане, само в крайни случаи.А това българите в чужбина ли са?!
14
0
 
0
 
! Отговори
хххх преди 14 години
Айде пак се почва пропагандата! Очаквам скоро време листовки, TV ,радио и хора на входната врата да ми разправят колко съм добре и как занапред ще съм супер!Ай сектир бе.
13
0
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 14 години
''60% от българите: Кризата е зад гърба ни!''аха...да бре, аз пък си мисля, че са на кокаин тея 60%...или хероин!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
туту преди 14 години
А какво очаквате да ви кажат от отворено общество? Нали Мадянков иде от там!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Блаженни са вярващите!
10
0
 
0
 
! Отговори
Gonzo преди 14 години
Ако кризата започне да минава,фирмаджийте ще галят дебелия като им потрябва работна ръка.Пак ще внасят китайци.Тука няма да има кой да им работи за жълтите стотинки.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
странна новина,аз с толкова много народ съм говорил,досега не съм чул някой да е доволен или пък кризата да го е подминала...
8
0
 
0
 
! Отговори
Nasty преди 14 години
хахахах луд
7
0
 
0
 
! Отговори
alex преди 14 години
Krizata tepurva zapocva!!Statijata e prednaznacena za 2022 godina.
6
0
 
0
 
! Отговори
daysleeper преди 14 години
Мда много е далеч кризата вече :) Имам един приятел, който по една случайност работи в една от големите лизингови компании и той ми разказа, че от 3 седмици насам при там е настанал някакъв ад. Само в един от големите областни градове (не София) имат забавени плащания за 2 милиона лв. И това е от началото на Ноември! Не говорим за старите несъбираеми вземания. Направо цъфти и прецъфтява икономиката в момента. А пък държавата кога ще си плати задълженията към фирмите някой може ли да ми каже?
5
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
Евалата номер1!!!!!!!!!!!!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стига с тези простотии. Гладния не го вълнува политиката, а какво има в паницата. Жадния в пустинята най много цени водата, а не златото. Кризата тепърва удря Бг. Сега като уволнят още сумати народ ще се види колко е пред нас кризата. Тя е нужна и на управляващи и на фирмаджии. Чудно оправдание за да не дават пари, ама чудно, както и това че печалбите им са малки заради кризата и още куп екстри за тях.
3
0
 
0
 
! Отговори
пурулент преди 14 години
аха,и сега какво...?да дигнат малко цените на имотите като прочетат нтова проучване ли или не?да ви имам проучванията,тепърва ще видим къде зимуват раците