60% от българите: Кризата е зад гърба ни!

Най-скептични са привържениците на БСП и ДПС
23 ное 2009 11:13,
42
60% от българите: Кризата е зад гърба ни!
Снимка: БГНЕС

60 на сто от българските граждани смятат, че най-лошото от икономическата криза вече е зад гърба ни.

Това показват данни от национално представително проучване на Института "Отворено общество", проведено през октомври.

Изпълнителният директор на института Георги Стойчев отбеляза, че както оптимизмът, така и песимизмът на анкетираните се дължи не толкова на икономически, а по-скоро на политически фактори, свързани с избора на новото правителство.

Проучването показва, че около 41 на сто от симпатизантите на ГЕРБ са оптимисти за бъдещото икономическо развитие на страната, докато едва 9% от привържениците на БСП и 10% от привържениците на ДПС са оптимисти за развитието на икономиката ни през следващите 12 месеца.

Изследването на "Отворено общество показва, че кризата засяга най-силно активните хора на възраст между 30-60 години, а най-малко пенсионерите и хората над 60 години.

Основният аспект на кризата се изразява в увеличаването на безработицата и страхът от нея, но и тук пикът на негативните очаквания е преминал.

В анализ на ситуацията в страната управляващият съдружник в „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов заяви, че съществуват две неверни тези в момента.

Според първата ни е тежко, защото банките не кредитират, а според втората – че е налице свиване на публичните разходи в Бюджет 2010.

Той опроверга втората теза с аргумента, че бюджетът за следващата година ще има най-големи разходи, тъй като ще се похарчат повече пари, отколкото през 2008 година.

Подобна е оценката и на Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество”, който подчерта, че в Бюджет 2010 няма намаление на държавните разходи, но повечето от тях ще отидат за пенсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
хахахахахахахаха!!!добър коментар!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, точно зад гърба ми е и всеки път като се наведа ми го набива най-брутално!