В условна държава – условни присъди

Смешна присъда за мъж, крил данъци и сметки, крал самоличности
25 яну 2010 16:50,
240
В условна държава – условни присъди
Арбен Хавальов. Снимка: Булфото

Крупен бизнесмен, собственик на луксозния хотел "Каса Домини" в Рибарица – Арбен Хавальов, бе осъден условно на 3 години с петгодишен изпитателен срок за:

– укриване на данъчни задължения в особено големи размери – 450 097,41 лв.;

– водене на счетоводство с невярно съдържание;

– кражба на самоличност.

Хавальов бе признат за виновен от Пернишкия окръжен съд и за документна измама.

Освен условната присъда, той ще трябва да плати и 10 хил. лв. глоба.

Досъдебното производство срещу него започна през 2003 година, но година по-късно наказателното производство е спряно.

Делото му обаче влиза отново в съда през 2008 година.

През всичките тези години прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки на негово име.

Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източван ДДС, е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.

За да станат факт далаверите му, през 2000 г. Хавальов регистрирал в Пловдивския окръжен съд фирма фантом на едноличен търговец – на името на Антон Белев.

Като лични данни на Белев обаче бил посочен ЕГН на столичанина Явор Миланов, останалите (месторождение и адрес) пък били взети от паспорта на Димитър Манолов.

Впоследствие разследващите установили, че последните двама мъже били изгубили личните си документи.

Още по темата

Тогава фирмата на Хавальов била именувана "РАС-Антон Белев" с адрес на управление – гр. Пловдив, ул. "Младежка" 6, който впоследствие също се оказал фалшив.

Името на Хавальов нашумя през лятото на 2008 година, след като от ДСБ поискаха проверка на собствеността на хотел "Каза домини" в Рибарица, за който дотогава се твърдеше, че е на лидера на ДПС Ахмед Доган.

От регистрацията в съда и фирмения регистър ДАКСИ обаче изплува друго – инвеститор на "Каза домини" (Къщата на боговете от ит. ез. – бeл. ред.) е "Роял билдинг" ООД, което е  80% собственост на "Боила Студиос".

Едноличен собственик на "Боила студиос"  е сестрата на Хавальов – Илвие Ибраимова Имамова, фризьорка в малък салон в София.

Брат й обаче твърди, че всичко около сделката е законно – средната цена на леглата, които били специално поръчани за хотела, е между 4000 и 5000 евро, а комплектът спално бельо – 800 евро.

По признания на самия Хавальов всичко е марка "Версаче".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
otsenka преди 14 години
SEGA VIARVATE LI OSHTE CHE SHTE IMA OSADENI"NAGLI"
208
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 14 години
Срам... как ли би се чувствувал съдията, освободил някой престъпник -педофил,крадец, пласьор на наркотици, убиец - ако от подобно деяние да пострада той лично или негов близък. Мамка им....
207
0
 
0
 
! Отговори
qwe преди 14 години
Докато не се реформира изцяло гнилата съдебна система и не се въведе ново законодателство, няма да има нито справедливост, нито ред и законност!Сегашното състояние е подигравка с всякакво право!Странно защо правителство то и парламентът не правят нищо съществено в тая посока.
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какъв е този гаден мазен ***.Отвратителни неща публикуват медиите.Децата в къщи като не слушат -само да им покажа тази снимка и ще им се стъжва живота.Пфу-у-*** да добавят и доган ***.Ужас !
205
0
 
0
 
! Отговори
марка "ВИрсачИ& преди 14 години
Съдиите за това получават заплати от 3 000 лв. и рушвети от 50 000 евро нагоре, за да може на такива "предприемачи" като тоя лалгер на снимката да им върви "бизнеса", че новото BMW ей сега излиза и пак ще трябва пачка. За добре свършената рабора съдиите получават между 5 000 лв. и 8 900 лв. бонуси за коледните празници. Ние, които получихме по 50-100 лева явно не сме си свършили толкова добре работата и не можем да се сравняваме с "честните" съдии и прокурори.
204
0
 
0
 
! Отговори
357 mag преди 14 години
На тоя само заради гадната физиономия му давам 5 години ефективно при строг режим
203
0
 
0
 
! Отговори
Юзер преди 14 години
Като си помисли човек че в Перник освен съд ще има и университет направо се хващам за главата.
202
0
 
0
 
! Отговори
костов преди 14 години
Кат не гласувате за Костов така ви се пада. Само сдс.
201
0
 
0
 
! Отговори
Омбре преди 14 години
Хе това е България,затова Меркел казва ще имате германски инвестиций когато имате съд и съдебна власт обаче не корумпирана.За жалост тя е такава видно от случая като вътре влизат не само съдиите а и прокурорите на които бе дадена 13 заплата общо 26 милиона.Не е луд който яде баницата луд е който не я яде .Това е *** в който довчерашните турци кротки и работливи дзнес са бизнесмени за сметка на всички ни и корумпираната власт.
200
0
 
0
 
! Отговори
Питанката преди 14 години
Колко е получил Пернишкио съд за тази справедлива присъда? не ели твърде кратко времето за произнасянето й- само 7 години? Къд е предупреждаващия ефект от подобни присъди или по- добре да питам а стимулиращия ефект? На това ли му викат независима съдебна власт? Къде е ВСС в случая, не съумява да изхарчи коледните си преемии за добре свършена работа? Как да вярва човек в държавата и в това общество, когато не може да види адекватност на повдението в лицето на едната власт? Дали не са нагли?
199
0
 
0
 
! Отговори
Спиро преди 14 години
Източеното ДДС да се удържи от бюджета на пернишкият съд. Съдиите ще си докарват остатъка от ***. Явно са много добри в това.
198
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
изводи! Кради и не плащай данъци!Успееш ли до милион после бизнеса ти е чист!Ще те глобят 10 000 и 5г пробация!Ето ти си успешен бг . бизнесмен!легализирал си бизнеса излязал си от сивата икономика...после симулирай плащане на данъци!Ти си в България!това ли ни казва българското правосъдие и законодателство...на къде ни тласкат политиците..така ли е Запад..оставям вие да решите...
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако беше откраднал кон или кокошка дупе да му е яко ! ... Нямаше да излезе от затвора !
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дайте съдията и близките му на комисията Кушлев за проверка.
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За милиони няма закони, за кокошка няма прошка!
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бойко борисва неистово се страхува от Доган! Първо за назначението му за главен секретар на МВР, второ за бизнеса си, трето толкова е нифелен, че си мисли че Догане може да разклати държавата. А, той горикият ( Доганеца) се страхува едниствено за животеца си, щото милионите няма кой да харчи след него... Костов може да ечерем *** от младежкото Мултигруп, но едно трябва да му се признае- навря ДПС-ту там, където им е мястото... в 5-та глуха!!!
193
0
 
0
 
! Отговори
алаген преди 14 години
Много ЧИСТИ БЪЛГАРСКИ И ХРИСТИЯНСКИ ИМЕНА в статията!5 легла с чаршафите=2 стаен апартамент.Б.Б къде си за условната присъда? Събери малко пери за хазната от ДПС!
192
0
 
0
 
! Отговори
Хана преди 14 години
В Добрич осъдиха мъж ,убил брат и сестра при ПТП на 1,6г УСЛОВНО!Какво се чудите толкова
191
0
 
0
 
! Отговори
а Гоце? преди 14 години
Гоце Първанов няма ли да вземе дума по случая или ще ходи да гърми по кози пак?
190
0
 
0
 
! Отговори
Наивникът преди 14 години
Да беше само той,държавата нямаше много да загуби,но с пенсиите и здравни осигуровки на безработни,ще се оправи държавата.Убедени са в НС.!?