Българските сервитьори са световният ни резил*

20-годишна германка описа културния шок в наш ресторант
4 фев 2010 18:19,
289
Българските сервитьори са световният ни резил*
Снимка: Булфото

20-годишна германка описа впечатленията си от Благоевград и местните хора в репортаж, озаглавен "Културен шок в ресторант", съобщава Дойче веле.

Клаудия Лодермайер следвала един семестър в Американския университет в Благоевград.

Ето част от репортажа на Лодермайер:

За да е пълен културният шок, свързан с бягството ми от германските продукти, оставаше да направя и последната крачка: хранене в истински български ресторант. Онова, за което не се бях сетила е, че културният шок няма да се отнася толкова до самата храна, колкото до обстоятелствата, свързани с нея.  Защото храненето в традиционната механа е само малка съставна част от едно значително социално събитие – пише студентката.

Като начало нашата група от осем души на бърза ръка беше настанена на същата маса, на която вече седяха двама български мъже и едно 7-годишно дете. Поръчването на храната в български ресторант е досущ като по други места на света. Но онова, което идва после, а - между нас казано - е под въпрос дали ще дойде изобщо - представлява съвсем друга работа.

Южнославянският манталитет не гледа на времето като на особена ценност. Спокойно отпуснати, келнерите все някога сервират поръчката, но да се чака цялата група да получи храната си е напълно безсмислено занимание. Дотогава всичко би изстинало. Яденето наистина е второстепенен фактор в една механа, което всъщност е беда, защото то е наистина вкусно - пише младата германка Клаудия Лодермайер.

* Заглавието е на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
14
 
! Отговори
poznava4 преди 13 години
За българското обслужване по заведенията(не само в провинцията, а навсякъде) може да се каже само едно: МНОГО, МНОГО ЗЛЕ. Няма никаква култура на обслужване. И тук не става въпрос дали ти носят яденето бързо или бавно, става въпрос за цялостното обслужване. И понеже малко хора изобщо разбират за какво става въпрос, пояснявам:Прието е всички гости ЕДНОВРЕМЕННО да получат ордьоврите, след като всички за приключили с тях , едва тогава, всички едновременно да получат основното и т.н. Прието е ...
264
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
оо пич не обиждай немската кухня, много си е вкусна даже! :) Ходи яж един fish and chips в Англия после ще си говорим кой зле, кой най=зле. За българската кухня, много е вкусна, само дето не е българска....освен турската, гръцката и сръбската, открих, че и азербейджанската и иранската кухня имат идентични с нашите ястия....а винаги съм си мислила, че пълнените чушки са си български... :)
263
0
 
14
 
! Отговори
qko преди 14 години
sigorno e imalo qko sex i e-bame
262
0
 
14
 
! Отговори
GARSON преди 14 години
da elate na staj vuv Turtsiq 4aka me vi
261
0
 
15
 
! Отговори
lyli преди 14 години
В интерес на истината си е така, има тук там някое и друго местенце, където можеш да се насладиш и на атмосферата и на облужването, и на кухнята, но не са често срещани. А като сте толкова отворени, какво щв кажете за магазините?! И там, както и в заведенията имя някакъв персонал, който смята че нещо сме им длъжни като влезем. Да съгласна съм, че за толкова им се плаща, но нали могат да си изкарат и бакшиш от едно добро облужване. Аз съм си броила сметката до стотинка на такъв "ВЛИК ПЕРСОНАЛ".
260
0
 
14
 
! Отговори
xax преди 14 години
Dnes.bg mojehte pone da napishite cqlata statia a ne samo tazi malka chast... ama verno che to vie ne ste jurnalisti
259
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Скоро бях в известен соф.ресторант с цени над средните.Поръчах си риба и келнерат,усмихнат до уши както правят в Европа,ме попита дали искам зехтин към нея.И аз казах да, имайки предвид,че дори и да се плаща сиг. ще е около левче, още повече, че в реномираните и скъпи заведения (и в не толкова скъпите) екстри, като олио, кетчуп и горчица, са free. И каква беше изненадата? В сметката ми пишеше Зехтин-3 лв-и това за няк.капки олио! Беше редно келнерът да ме предупреди за политиката - БГ тарикати!
258
2
 
14
 
! Отговори
пънчо преди 14 години
На мен пък обслужването в БГ ми харесва, винаги има изключ . Имам си и любими заведения, които посещавам с кеф. Нормално е да ти бавят поръчката, при положение, че храната се приготвя на момента, това да не е стол с готовите тави с манджа. Веднъж имахме на гости французин, който сигурно също е изживял културен шок у дома, хаха, беше ужасен от вида на кьопоолуто, какво било това зелено нещо, отказа да го опита и не вярваше,че рулото Стефани е домашно,защото било трудно да се напъха яйце в кайма
257
0
 
16
 
! Отговори
петров преди 14 години
Повечето коментари тук са на хора лаици, които си нямат и понятие от тази сфера на услугите. 90% от работещите в тази сфера са момичета и момчета които работят с мисълта, че това е временната им работа и " всеки момент" ще им се "отвори парашута" за работа по специалноста от ВУЗ-а който са завършили. Другата им мисъл е че "за толкова пари толкова ще им работя". И са прави. А за "логиката" на работодателите не ми се говори - минижупа продавал продукта /шкембе чорбата/!
256
0
 
14
 
! Отговори
До dnes.bg преди 14 години
Провокирате коментари, обаче сте си идоти. Като искате да контрастирате германците с Волен Сидеров, можеше да намерите нещо по сгодно.
255
0
 
14
 
! Отговори
Toni преди 14 години
@ Georgi (Komentar 270): Emi da, obslujvat te s usmivka, ama e izkustvena, da ne govorim, 4e na mesta za barzo hranene kato McDonald's v Germaniq obslujvaneto e na ujasno nivo, slu4valo se e da 4akam 15 min. na opa6ka i da nqmat tova, koeto iskam. Pak v magazina ne te gledat lo6o, za6toto e trudno da se dobere6 do prodava4, koito da te obsluji i koito vaob6te ne go interesuva dali 6te si kupi6 ne6to, za6toto toi e samo prodava4.
254
3
 
14
 
! Отговори
Pffff преди 14 години
Да го д*ха тая германка ... като ходи в закусвални тип " Аляска " или "Изтрезвително" да не си отваря смърдящата уста .... в Благоевград има невероятни ресторанти с кухня и обслужване на 6 (ама струва пари).... а да не говорим и че в Германия най - вкусно е при турците, италиянците и .. китайците да ядеш ....така че SHUT THE *** UP !
253
2
 
14
 
! Отговори
misho преди 14 години
Тази патица няма ли някой да я вкара в правия път! Айде всички юуруш да оплюем немските пияници, които не пропускат да се заядат със сервитьора А..... или недо---ите германки с диференциал метър на метър, които ти тряскат бирата на масата, със самочувствието на принцеси! От какъв зор ще "описва" - тя не описва, а плюе срещу България!
252
0
 
14
 
! Отговори
а-у-у-у преди 14 години
Заглавието е грешно! Не може сервитьорът да е виновен за нивото на заведението. Собственикът е виновен за всичко: за добро и лошо...
251
0
 
14
 
! Отговори
Georgi преди 14 години
Az u4a w germaniq i moga da ti kaja, 4e obslujwaneto i w restorantite i w magazinite winagi e na niwo. Obslujwat te usmihnati i wsi4ko si idwa nawreme. W magazina nikoi ne te gleda losho ako ne si kupish neshto, nikoi ne te pritiska i ne trygwa da si hwali stokata bez da si go popital. Ako si plashtash - polu4awash syotwetnata usluga za parite si. Ina4e hranata w bg si e po-hubawa da. No razredena bira nqma - za tqh towa e swetotatstwo i e nakazuemo ako se hwanat, a prowerki se prawqt.
250
0
 
14
 
! Отговори
ХХХХХХ преди 14 години
Абе права си е жената! В 90% от заведенията се държат с тебе сякаш си длъжен да даваш пари- колкото повече- толкова по-добре,без това да е в някаква причинно-следствена връзка количеството и каческтвото на храната или обслужването.Бил съм в заведения от Санта Моника до Патая,но сякаш българските са най-зле!
249
0
 
14
 
! Отговори
12 преди 14 години
Моят син като отиде да учи в Германия също изпита културен шок. И в най-добрите им ресторанти се сервира разредена бира, менюто е от две-три ястия с неизменната гарнитура от варени карфофи и в десет часа започват да присветват лампите, за да подсещат, че вече ще затварят. Обслужването е на същото ниво и като менюто им.
248
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КАКВО КОМЕНТИРАМЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА,ДА ПОГЛЕДНЕМ ПАРЛАМЕНТА И ДЕПУТАТИТЕ НА КОИТО НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ. ЗАНИМАВАМЕ СЕ С БЕЗМИСЛЕНИ КОМЕНТАРИИ. ИСТИНАТА Е ЧЕ САМО СИ ЧЕШЕМ ЕЗИЦИТЕ ПО ФОРУМИТЕ,АМА ТАКА Е ПО ЛЕСНО. КАКВО СИ ТЪРСИМ ОПРАВДАНИЯ ЗА ВСЯКО НЕЩО?
247
0
 
14
 
! Отговори
Pavel преди 14 години
А да и там не ми идваше яденето, или предястието идваше след основното (наистина черпехаи при въпросните гафове нещо) но това ни устройваше поради бирите които искахме да доизпием :).
246
1
 
14
 
! Отговори
Pavel преди 14 години
Друг е въпроса ако всичко пристигне много бързо дали ще е вкусно и кога е готвено. Като искат бързо е там в макдоналдс няма да чакат. също така кой ги, като искат да ядат, да ходят на заведение където очевидно хората са седнали да пият и да се веселят? И мен не ми е приятно в щатите като се наям и искам да пийна още една две бири, през 2 мин сервитьора да ме обикаля да поглежда в сметката и да вика "take your time"... Ама не съм седнал да пиша статии за културен шок.